Blåmesar

Idag så mår jag inte så bra, Peter har nog smittat mig.. Jag har mest lite huvudvärk och är trött, så jag hoppar träning med hundarna idag.. Förutom då lite allmänträning på promenaden. Troll, som jag tränat att springa runt träd, börjar bli en riktig hejare på det! Han springer ganska långt ifrån mig för att hitta ett träd. Med tanke på att det bli rätt mycket lydnadsträning och att Toll därför är van att jobba nära mig, så borde det ju vara en ganska bra förberedelse för att bli en hejare på agility tänkte jag! Att springa ut och leta iväg från mig menar jag.. Inte nödvändigtsvis hitta träd..

Tog lite kort på hundarna och försökte pricka de korta tillfällen då solen kikade fram mellan smutsgrå moln. Det jobbiga med valpar är att när dom är som sötast och man vill ha flest kort på dom, eftersom tiden när dom är små är så kort, så kort, då kan dom inte sitta stilla! Så jag kom på en fiffig idé! Jag band helt enkelt fast Mys koppel runt Trolls mage och vips! Gruppfoto! Troll sitter ju där han sitter, så nu fick jag förhoppningsvis fina vinterbilder på alla tre vovvarna! Men, tyvärr så var det med APS-kameran (Peters digitala är ju trasig för tillfället) så OM de bilderna hamnar här, så blir det när de blir framkallade och inskannade..

Tänkte  berätta om vad jag gör i skolan just nu! Jag läser ju etologi 10 p för Pelle Jensen och vi har under den här kursen haft etologilabbar! Det innebär att vi (jag och tre till) denna vecka har tittat på ett specialkonstruerat fågelbord ett par timmar om dagen! Vi har tittat på en fågelart var och jag har kollat på blåmesar (inte mig emot, dom är ju såååå söta!) och en gång i minuten har vi noterat om ”vår” art befinner sig runt fågelbordet och isf var! Det finns ett stort utbud med nötter, solrosfrön, talgbollar och fröblandning att välja på! Idén med detta är att undersöka om det finns någon skillnad mellan olika arters födoval!

Och det var det, förstås! Mina blåmesar gillade nötterna bäst, solrosfrön och talgbollar på andra plats och dom gillade fröblandningen sämst! Talgoxar tyckte ungefär samma som blåmesarna medan grönfinkarna och pilfinkarna gillade fröblandningen bättre!

Vi kollade också om det skiljer i rädsla mellan arterna genom att dels banka i fönstret och dels vifta i fönstret och sen räkna minuterna tills de kom tillbaka. Här var det också stor skillnad! Blåmesarna var klart modigast, med talgoxarna som god 2:a!

Kontentan blir alltså att om ni vill ha blåmesar och talgoxar på ert fågelbord, satsa på jordnötter och skippa fröblandning och det gör inget om ni väsnas, de blir ändå inte rädda.

Vill ni däremot ha pilfinkar och grönfinkar, satsa på fröblandning och håll er tysta och utom synhåll!

Hm, börjar nog bli smått hjärntvättad, när jag t o m trycker in plugget i bloggen! Men det är kul att läsa om saker som verkligen är intressanta! Som att jämfört med varg och schimpans så är hunden mycket (alltså mycket!) mer benägen att följa en människas blick till t ex en gömd godbit! Att vi har samevolverats under mer än 50 000 år (eller vad nu forskarna kommer enas om..) har satt sina spår.. Och här kom plugget in igen! 

Det var allt för mig, iaf just nu!

/Hedvig

Publicerat på 23 februari 2006, i Biologi, Studierna. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Blåmesar.

Kommentarer inaktiverade.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: