Pussad av vargar!

Igår åkte vi till Kolmårdens djurpark och om det handlar förstås bloggen om idag!

Tisdagen började med lite föreläsningar om djurträning och om djurparken i allmänhet och sen gick vi till delfinerna! Vi fick höra om hur de tränas och de använder ju bara operant betingning och shaping, som vi i hundvärlden anammat en hel del! Istället för klicker används visselpipa, men annars är det mycket likt. Vi fick se lite träning, snurrar och hopp och några skötare som surfade på delfinernas nosar. Sen gick vi förbi sälarna som var mycket nyfikna på oss!

Efter lunch hälsade vi på kapybarer, som är världens största gnagare, de kallas också vattensvin och kan vara under vatten i 5 minuter. Maror och tapirer fanns det också! Savanstallet var nästa anhalt, och sen det mest spännande för dagen, nämligen lejonen! När vi tittade på dem så var de inomhus och d är enormt stora! Sen, helt plötsligt, kom ett par hanar in bakom oss (vi stod i en gång mellan två boxar och den ena var till en början tom) och de rök ihop! Det blev ett enda rytande i hela stallet och du milde vad de kan ryta! Katterna slogs och visade alla tänder och klor och jag, som stod mitt emellan alla rytande lejon, blev alldeles skakis! Jag kände hur nackhåren reste på sig och hur hela min instinkt skrek att jag skulle springa därifrån, trots att jag rent logiskt hade galler mellan mig och lejonen! Oj, vad jag kände mig liten! Adrenalinet strömmade verkligen i kroppen en bra stund efteråt.

Här var de betydligt fredligare än strax innan, då de lät som att väggarna skulle skaka sönder..

Idag började vi med en föreläsning om miljöberikning. Vi såg bl a en film där vargar fick ett rådjurskadaver och det tog inte många minuter för dem att slite det i stycken. De berikar t ex vargarnas jaktlust genom att binda fast ett dött djur bakom en bil och låta vargarna jaga det. Man kan också hänga upp kött i träd och liknande. Sen kollade vi på elefanterna och noshörningarna. Noshörningarna stall var rätt kargt och tråkigt tyckte jag, men som tur är få de gå ute en hel del också.

Efter lunch var vi med om det häftigaste av allt! Vi fick gå in till vargarna! Halva gruppen, däribland jag, hälsade på 4 st hanar f -03. De var såå mysiga! vi fick massor av vargpussar (som var mildare än Trolls, men man kände tänderna ibland) och de gned sig mot oss! En tjej tappade sin ena handske och en varg stal den och lekte med den och gned sig mot den. När den vargen släppte den så kom nästa och tog den. Hon fick tillbaka den till slut, full av vargdrägel! Mot slutet av vår promenad försökte vi få dem att yla genom att yla själva och det gick nästan, men sen blev det lite bråk precis framför en kompis ansikte! Det var visade tänder bara 1 dm från honom och han var lite smått skakis efteråt! Men när vi ylade blev vargarna alldeles fulla med fart och hoppade på oss med tassarna och slickade oss massor i ansiktet! Jag hade som mest 3 vargar som pussades med mig samtidigt! Precis innan vi skulle gå så la sig ledarvargen framför mig och ville bli klappad på magen! Så jag gjorde det förstås! Emma satte sig ner bredvid och rörde vid hans tass, men det skulle hon inte ha gjort, ett vilt morrande blev svaret! Men de varnar många gånger innan det smäller. Jag hade gärna stannat där längre, men nu var vi tvungna att gå..

Peter blir pussad av vargarna..

Jag och Emma klappar varg!

Bara sååå fin!

Vi passerade också tigrarna och såg när de fick mat. De var betydligt fredligare än lejonen! Till sist tittade vi in hos schimpanserna och där var det ett väldigt oväsen. Alla apor skrek och det var en del bråk på gång Inget allvarligt var det dock. Flera små bebisar fanns det och dom är ju sååå söta! Två väldigt intressanta och roliga dagar har vi haft iaf!

Lilla My har haft mycket miljöträning med andra hundar och övernattning hemifrån! Hon har skött sig jättebra, hon är verkligen okomplicerad! Mer om de här två dagarna med My finns att läsa på www.toktassarna.com och www.beashundar.com !

Trollis däremot har inte haft såå livat, mamma jobbade igår, men brorsan stannade hemma från skolan och tog ut dom oh sen kom mammas hundvakt och tog ut dem två gånger. Idag har Troll och Tilda varit hos morfar, men så mycket promenader har det inte blivit förrän nu på kvällen när jag kom hem.

Vi är väldigt trötta nu, både Peter och jag och vovvarna! Gonatt!

Publicerat på 15 mars 2006, i Biologi. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Caroline:
  Så häftigt, allting! Är några av lejonen blåfärgade i manen eller är det bara bilden som luras?

  Hedvig:
  Nej, dom är inte färgade så det är nog bilden som luras.. Däremot var dom mörka, nästan svarta i topparna!

  Åsa o toktassarna:
  Haha, de tyckte nog inte att de var söta när de lekte, snarare lika vilda som dina lejon! Man behöver inte åka till Kolmården för att se vilda djur på riktigt, så det så

  Gilla

%d bloggare gillar detta: