Evolution + kort!

Peter fick äntligen tillbaka sin kamera i tisdags, fixad och klar, så nu kan jag ta bilder varje dag om jag vill!

Vi har börjat en ny kurs nu, Evolution 5 p. Den verkar okej, men hittills något tråkigare än vad jag hade väntat mig. Har vant mig vid dom duktiga föreläsarna med powerpointpresentationer på etologikursen så det är lite svårt att ställa om sig till OH-bilder och väääldigt taskig handstil! Fast idag var det något bättre.

Dock så är diskussionsämnet mycket intressant, vi har pratat och läst lite i boken om kreationisterna. Dom tror på Special Creation Theory vilket innebär att bibeln är det enda rättesnöret och att evolutionen inte existerar. Alla arter är unika och skapade av Gud som dom är idag, ingen utveckling har skett. I Sverige så märker vi inte så mycket av detta, men i USA så är konflikten desto större. Framför allt så gäller det skolorna, där kreationisterna vill utesluta evolutionslära ur läroplanen och införa bibelstudier istället. Flera fall har gått till domstol och hittills har evolutioisterna vunnit varje gång. Det var ganska länge sen nu som allmänheten accepterade att jorden är mycket gammal och att arterna på jorden utvecklats genom naturlig selektion, dvs det som Darwin skrev om i sin berömda bok ”The origin of the species”.

Jag tycker personligen att tro är något personligt mellan individen och hans/hennes Gud. Jag och Peter hade en lång diskussion igår om religion och det är intressant särskilt med tanke på att han har en katolsk bakgrund och jag har en ateistisk (dock så har mamsen blivit mer och mer andlig på senare dar.. men hon är inte kyrklig). Jag tycker inte om när religion och statsskick blir samma sak, när människornas tankar, känslor och tro blir en sak för statsmakten. Peter har däremot många positiva erfarenheter från kyrkan och menar att den gör mycket gott också, för ungdomar som kommit snett till exempel! Det är förstås sant, men det tycker jag inte försvarar den trångsynthet kyrkan (generellt) har mot t ex homosexuella, användning av kondom och sex före äktenskapet.. Och jag tycker att det är farligt att så många i USA tror på att jorden är 6000 år gammal och att allt som står i Bibeln är sant i varje bokstav..

En hemsida som visar kreationisternas åsikter i form av serier finns här: http://www.thetruthforyouth.com/standard/purpose.htm

Nu över till hundarna!

Igår kväll tränade jag lite slalom och fritt följ med Troll, men jag tror att vi båda var lite trötta.. Det gick sådär, Troll var lite hetsig i ff och det blev mycket fel i slalomet. Det var bara mitt fel, jag var dåligt peppad och för trött och la inte upp träningen på ett bra sätt.

Idag gick det bättre! Metallapporten dammades av efter vintern och Troll tar den jättebra! Inga problem där! Fjärren gick helt ok, men fortfarande inte perfekt.. Fast han är mycket säkrare nu så det går sakta men säkert åt rätt håll.. Ff gick bra, vi gick långsamt idag och hans koncentration var jättebra! Fick till raka sättanden också. Han verkar ha slutat gnälla nu, att lära honom fel-ordet hjälpte snabbt. Rutan däremot gick inte så bra.. Om han kommer in till vänster om konen så hamnar han utanför rutan! Det verar som att han bara kan snurra runt kroppen åt ett håll. Hamnar han till höger om konen däremot, då svänger han fint in och hamnar i mitten. Hm.. får nog satsa på att lära honom att alltid ta svängen från höger.. Nu blir det så att han svänger ut ur rutan om vi hamnar till vänster om diagonalen..

Slalom tränade vi oxå på och vänsterslalom går kanon! Trots att jag började med att lära honom högerslalom, så är det visst lättare åt vänster ändå! Jag kan gå rakt bredvid och han tar portarna fint.  Nu så har jag ställt upp 6 pinnarsslalom och tränat högerslalom enligt Anna-Carins metod, att backa och ge godis i porten när han har huvudet mot mig och med kroppen se till att han hamnar rätt. Det funkar bra, han är på god väg att lära sig det!

Kontaktsfältträningen gick framåt idag! Han börjar inse att han ska ha sina stora baktassar på kf.. Han har ju lite dålig koll på kroppen så han blir ju verkligen tvungen att tänka! Jag ställer upp det mot soffan så det blir lite vinkel på det, annars så tycker han att han lika gärna kan stå med tassarna utanför hindret!

Trolleboll på kontaktfältsträning!

My tränade både igår och idag inomhus! Beväpnad med klicker, Mys egen mat och en mycket hungrig My, så satte jag igång! Hon är såå duktig! Hon kan stanna kvar nu, sitter så fint! Ligg måste jag använda lite dk på och stå oxå, men hon kommer så fint på inkallning och följer handen runt och sätter sig! Tränade lite kf med My också, hon gillar kontaktfältet och springer gärna på det upp i soffan! Det är ju så liten lutning så det sliter inget på henne och hon var helt med på noterna! Jätteskoj sa hon! Fritt följ var lite svårt att träna inomhus, det är ju så litet här, men hon går upp i rätt position ändå! My är kräsen och det är svårt att få henne att äta och hon tar hellre maten som belöning än i skålen! Tvärt emot Troll alltså! Nu sover hon gott i sin igloo, mätt och belåten.

My kan också!

Bordsträning! Så här snygg är hon!

Kan sitta också..

Fast det blir tråkigt att posa framför kameran efter ett tag..

Missa förresten inte Toni, Trolls syster, som är på bild i senaste numret av Brukshunden! Mycket söt tjej, men det ligger visst i släkten!

Publicerat på 23 mars 2006, i Agility, Biologi, Foto, Lydnad, My, Troll. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Lena å Skorp!:
  Var är bilderna då??!

  Hedvig till Lena:
  Kameran är hos Peter, uppdaterar under kvällen”

  Åsa o toktassarna:
  Kan inte du träna i trapphuset, det gjorde ju jag jämt när jag bodde i Ryd! Gör jag fortfarande…’

  Åsa o toktassarna:
  Det borde gå tror jag! Ska passa Heba i morgon men jag kanske kan hämta henne efteråt….

  Åsa o toktassarna:
  Eller så får hon träna på att valla marsvin ‘

  Åsa o toktassarna:
  Jag är inte helt säker på att Heba har samma syn på dem som de har på sig själva…. Äh, hon brukar inte bry sig om mina hundar, jag kan gå en sväng längs vägen ut mot naturreservaten på klubben.

  Åsa o toktassarna:
  Ja, Heba tycker nog att Soda ser ut som ett får Nä, hon har nästan slutat valla honom o mina vallar hon inte alls. Jag tror nog det går bra, annars åker hon in i bilen

  Åsa o toktassarna:
  Ja, och helst inte så slaskigt….

  Gilla

%d bloggare gillar detta: