Nyflyttad

Nu har vi flyttat! Det är ett fullständigt kaos här nu och vi hoppar över lådor och försöker hindra My från att äta allt för mycket saker. Hittills har hon ätit upp ett handsfree, en foderpåse och en massa tidningspapper! Det kom ut en konstig knapp ur bakändan på henne i går också, och bitar av en disktrasa i morse.. Men det gick bra att flytta, vi var 8 pers och hade två bilar, så vi var två lag som jobbade! Nu är det bara det dryga jobbet att packa upp det mesta och försöka packa ihop resten i det minimala förådet.

Jag vill börja med att gratta Trolls brorsa Swift och Malin som tog TVÅ CERT i helgen! I lördags blev det ett agilitycert på en andraplats mellan Elvis och Lotus och i söndags ett hoppcert! Ni är sååå duktiga!

Trolls och min träning har ju nästan legat nere under en vecka, jag har inte varit riktigt träningssugen och så blir det lätt efter man hårdtränat som vi gjorde inför appellen! Då la vi spår och tränade lydnad varje dag..

Men nu har vi satt igång igen! I söndags så körde vi ett ordentligt lydnadspass och Troll kändes fräsch och fin! Fria följet gick jättebra, behöver jobba med positionen i språng, men stegförflyttningarna börjar sitta. Klarade att backa flera gånger med bibehållen position i själva backandet OCH ett rakt och fint sättande! Rutan gick också jättebra, en gång hamnade han på fel sida och då letade han position och kollade runt sig och gick in till mitten. Det kändes som att han verkligen börjar fatta var han ska vara nu! Vittringen gick bra, lite tugg i början, så jag tränade det separat med klicker efteråt. Metallen funkade bra, han har helt slutat larva sig med den nu!

Läggande under gång går bra, det är mest jag som känner mig lite avig när jag ska springa ifrån honom! Inkallningarna funkar lite bättre, hans läggande är sådär än, men det är så svårt att träna på det eftersom han tappar farten direkt. stannandet funkar ganska bra, men kan bli snabbare. Till slut då fjärren, som har funkat bra, men inte just nu.. Han trippar lite med baktassarna när han ska lägga sig och sätta sig. Han flyttar inte framåt, men det är inte så snyggt som jag vill. Så nu är vi inne i en fjärr-hårdträningsfas igen Det var iaf ett bra pass, han var lyhörd, snabb och duktig!

My hade valpkurs i söndags också och vi provade på spår! Totalt tre st 15-20 metersspår med korv och boll i slutet körde vi och hon gick riktigt bra! Första spåret var hon lite upptagen med att fundera på de andra hundarna som fanns runt omkring, men redan nummer två så hade hon sug på spåret och förljde det fint med nosen i backen. Vi tog spåren utan väntetid så det var ju rätt vitt och brett, men My följde spårkärnan ändå! När det torkar upp (regn idag dag igen, var är solen??) så ska vi ta och lägga spår då och då. Nyttig träning för små valpnosar!

Troll vallade igår, tillsammans med systerdotter Anni och en kelpie! Vi började i fållan och bara gick runt och balanserade lite. Det blev lite tight mot staketet men när Troll gick emellan själv så gjorde han ingen antydning till tjuvrus, skönt! Så vi tog ut dom på fältet istället och då blev det lite svårt eftersom fåren tokrusade åt deras faviortihåll, som tur var kom Milla och redde upp det, Troll är inte så rutinerad att han kan stoppa får i sken ännu!

Väl ute på fältet så jobbade vi först med drivningar, ligg och att starta långsamt. Nackdelen med att sätta igång honom så fort han lagt sig är ju att man tappar ligget, så idag så la han sig ner och reste sig direkt.. Men takten var bra, han rörde sig oftast i långsam skritt, med sänkt huvud, urläcker!

Sen började vi så smått träna på hämt, skickade ut honom på cirkeln, lät honom gå upp i balans och driva några steg. Vi gjorde det lite för svårt och på för långt avstånd ett par gånger och då gick han inte runt fåren, utan vände och kom tillbaka till mig efter 20 m. Men oftast gick han i en fin cirkel långt ut. Att han vände kändes som att det var för att han inte fattade riktigt vad som förväntades av honom och bara vi lägger upp det mer stegvis så tror jag inte att det blir några problem. Vi fick jobba med att han ska ha huvudet ut när han ska ut på cirkeln, han har en tendens att vilja titta in på fåren och då går han upp alldeles för tajt runt fåren om man skickar honom. Läggandet fungerar perfekt på cirkeln, det är bara i ”promenerandet” som han fuskar.

Jag tränade lite på de första stegen på fösning på väg mot fåren. I höstas ville Troll inte gå lugnt mot fåren före mig, utan ville bara vara bredvid mig. Idag lyckades jag få honom att gå före mig i ett lugnt tempo och då var han helt fokuserad på fåren och inte bekymrad av att jag gick bakom honom.

Det är så roligt att valla! Och jag blir nästan tårögd när jag ser min lilla (stora) hund tåga framåt mot fåren, lugn och koncentrerad. Det känns att han har mognat under vintern, han är mycket mer självsäker i sin attityd och ramlar inte längre in i rusa-bita-attacker. Nu går jag bara och väntar på att kursen i Motala också ska börja så det blir mer vallning! Ringde dom för någon vecka sen och då var hagarna fortfarande för sumpiga. Och det blir ju inte bättre av detta förb* regnandet!

Vi har iaf anmält till två lydnadstreor, i Norrköping den 19/5 och så hade jag tänkt tävla den 27/5 i Linköping, men jag klantade mig med inbetalningen. Jag skickade den till Linköpings BK, men så var det visst Briardklubben som arrangerade.. Så vi tar och tävlar i Linköping den 11/6 istället.. Klantmatte! Det blev ju lite tokigt eftersom jag ville få ett förstapris och sen fort börja träna på eliten och jag tänkte att har jag två försök på en vecka så borde jag klara något av dem.. Men nu får jag vänta 3 veckor emellan istället och om jag då har klarat förstapriset den 19 så måste jag fortsätta fokusera på trean i flera veckor till! Och det är för tajt med tid för att hinna med eliten, annars hade jag ju kunnat starta elit då.. Men men, det är ju bara småsaker egentligen och om det går dåligt den 19 så kanske jag bara är glad att ha 3 veckor till på mig!

Nu ska jag brottas med lådor igen!

Publicerat på 02 maj 2006, i Lydnad, My, Spår, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. eva marie:
  jag har sagt det förut, emn bara måste säga det igen: vallning verkar JÄTTE KUL! *avundsjuk*

  Åsa o toktassarna:
  Lovis hälsar att hon gärna vill leka nån gång när lådorna inte behöver brottas!

  Eva:
  Kul att du kommit igång med vallningen också! och att det gr så bra!
  Det där att han inte vill gå upp i hämtet… står fåren still? eller vill dom dra till dig? För i så fall kan det vara därför han inte vill gå upp… han känner att dom tänker dra till dig. Sånt hade Sia jättejobbigt med i början.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: