Blä

Vi har tränat lydnad och vallning idag, dvs Troll har tränat både vallning och lydnad, My har bara tränat lydnad. Troll fick 2 rutor att springa emellan och det gick rätt så bra, inte perfekt, men ok. Vittringen blev fel pinne en gång (lyfte för mycket) men annars gick han bra. Tränade lite på fjärr, ff och inkallning också och har gick rätt så bra! Det var lite varmt så Troll blev snabbt trött och bara flämtade.

My var laddad som en liten kanon och studsade glatt runt! Hon gick jättebra, vi tränar mycket på stå nu eftersom hon gärna och lätt lägger sig! Ff blev det också och jag provade att lägga på kommando idag för första gången! Inte för att hon gjorde något annorlunda då, men hon lär sig nog med tiden!

Sen vallningen då.. Yvonne började med att sitta och prata, gjorde reklam för några engelska ”gubbar” som tydligen ska komma till Somollis i sommar. Sen jämförde hon lite hundar, sa att Anni går det inte att bli arg på, och inte Troll heller för att dom går upp i stress. Alltså, inget morrande från min sida enligt Yvonne. Sen sa hon att Troll kan bita ihjäl får och beskrev honom som en liten djävul. Jag blir lite ledsen när hon säger så, förra gången sa hon att Troll vevar upp fingret åt mig, och jag ser det bara inte! Jag tycker att jag har en hund som försöker att göra sitt bästa och gör han fel så är det jag som inte varit tillräckligt tydlig, medan hon tycker att Troll på något sätt försöker sticka upp och trixa så att han får bestämma. Jag kan hålla med om att Troll t ex vill gå på huvudena och så, men inte gör han det för att vara obstinat, det tror jag är mer för att han känner att det är rätt att göra så.

Så iaf, jag skulle in i fållan det första jag gjorde och jag bara kände mig fel och osäker på vad jag skulle göra och varför. Så det blev därefter, Troll bara sprang istället för att valla och Yvonne sa att jag bara stressade honom när jag sa nej, men gav mig heller inte något alternativ. Troll gjorde ett par skenanfall som inte kom i närheten av fåren utan mer för att skrämmas och verkade bara allmänt rörig. Så jag gick ut därifrån gråtfärdig. Det är klart att det blir knas och att Troll inte vet vad han ska göra när det blir så otydligt.

Sen körde jag på lösa får och tränade på ligg, drivning och att gå sakta och framför allt starta sakta. Det gick riktigt bra! Nu fanns där ingen konstig attityd från Trolls sida, han var lugn och samlad och lydde jättefint. Och det är ju förstås lättare om jag vet vad jag ska göra, och framför allt, har lite positiva känslor i magen! Lotta och Yvonne säger emot varandra så mycket så jag vet inte om jag kan fortsätta hos båda. Det blir liksom bara konflikt hos mig, och Troll fattar ju förstås ingenting om villkoren ska ändras mellan passen!

Vi har ju vallat många gånger förra veckan och i måndags och ingen gång har känts som idag! Troll har känts cool, inga dumheter eller skenanfall mot fåren utan det vara bara idag! Dessutom bara i den lite större fållan, när jag körde själv i den minsta fållan så var det inga problem. Då kunde Troll gå fint i tajta lägen i ett sansat tempo utan utfall eller dumheter.

Ikväll var det sista gången innan sommaren hos Yvonne, i Motala är det ett tillfälle kvar som vi kan gå på (på måndag) och sen är det sommaruppehåll. Vet inte riktigt hur jag ska lösa det, får väl börja göra efterforskningar på vems får det är som betar i hagarna runt stan! Behöver ju nånstans där vi kan valla några gånger i veckan. Bara önskar att mamma kunde behållt några får så jag hade något att valla på…

/Hedvig (a little bit blue…)

Publicerat på 08 juni 2006, i Lydnad, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. nettan77:
  kikar in

  Eva:
  Jösses. Om han velat bita ihjäl får så hade han gjort det när du var hos mig och vallade på de små lammen….
  Den attityden han visade här var allt annat än mordisk – faktiskt tvärtom.

  Yvonne:
  Nu är det så Eva att Troll faktist 3 gånger!!! bitet mina får så illa att veterinär borde sytt ihop dem. Han fixade inte trängda lägen utan Bet rejält och illa Han HAR blivet mycket mycket bättre men…. han går lätt upp i stress när han får skäll och gör då en del dumheter fortfarande
  . LUGNT o sansat så är han ett guldkorn. MEN med lite stress o jobbiga lägen så biter han hårt o fult.
  Jag vill att Troll ska lägga sig ner när det kör ihop sig och inte få skäll och köras bort. Då jag upplever att han drar upp i stress och slutar vallar och istället bara springer.
  Ni får båda ursäkta om jag vill hålla mina får på benen utan allvarliga bitskador. Jag VET att Troll är duktig!! Hedvig också! MEN än så länge så fixar inte Troll när det blir lite trångt o jobbigt. Förrut klarade han det inte alls!! Nu klarar han det 98% av tiden. DET ÄR EN KLAR FÖRBÄTTRING! och han kommer att bli en jättefin vallhund när han får mera erfarenhet och självförtroende.
  Hedvig, alternativet till att Troll kutade omkring i fållan utan att valla var att du skulle lägga honom och göra en lugn omstart istället för att köra vidare när han stressade runt. Kanske var både du o Troll så uppe i varv så du inte lyssnade. jag vet att du blev ledsen och det blev jag också för han var tillbaka på ruta 2 idag i fållan. TRIST! Men ni tog er rejäl på slutet då Troll visde vilken duktig vallhund han är när han slipper press o stress.
  /Yvonne

  Gilla

%d bloggare gillar detta: