Fågel- och koskådning

Vi har en maratonvecka nu framför oss och det är ju lite oturligt eftersom jag har blivit förkyld och känner mig lagom risig. Igår började vi kl 8 och gick till 22, så jag fick ila hem på lunchen och sen lämna vovvarna ensamna hemma mycket längre än vad dom är vana vid. Dom fick iaf följa med på fågelskådning på kvällen! Det var väl kanske inte det roligaste dom har gjort, men dom fick iaf komma ut och se lite nytt! Det var ju naturreservat så det var koppel på hela tiden tyvärr.

Vi såg lite alla möjliga fåglar, mer eller mindre ovanliga, och en jätteovanlig som hette svarttärna tror jag. Det finns visst bara runt 100-200 st individer kvar i Sverige! Annars är det svårt att se något vettigt i en vanlig kikare, det gick betydligt bättre att kolla i tubkikaren, då såg man verklgen detaljerna på fåglarna!

Vi passerade förbi en hög med stora kossor och kalvar och båda hundarna blev jätterädda! Troll skällde och skällde och det fick resultatet att alla kossorna (typ 75 st) och deras kalvar kom skuttade i full fart mot oss. Det var inte riktigt vad Troll hade tänkt sig tror jag.. Han är ju vallhund och som sådan ska man ju kunna valla nötter också, men dom är ju såklart myyycket större än får! Jag stod kvar tills Troll hade tystnat och på tillbakavägen så hade han en bättre vallhundsattityd med sänkt huvud och svans. Sen kom dom så nära så att han var tvungen att skrämmas lite, men trots det kändes det som att det skulle nog funka om jag skulle vilja.. Inte för att jag har tänkt valla på nöt, men det är ju kul om ens borde collie inte får spelet och skäller ut dom iaf..

Vi gick förbi några hästar också och då var det Mys tur att på spelet! Hos skällde och morrade och försökte skrämmas på alla möjliga vis. Jag stod tålmodigt kvar och hon lugnade sig. Nästa gång vi passerade dom så ville hon istället gå fram och hälsa! Modig tjej!

Här är det livsfarligt att gå ut just nu för alla fåglar! Dom är fullständigt livsfarliga! I skogen där jag brukar gå bor en kråkfamilj och mamma och pappa kråka flyger efter oss när vi går där och kraxar och stirrar ilsket. Men i morse gick dom steget längre och attackerade Troll! Dom flög ner så nära att klorna nuddade ryggen på honom och svepte över huvudet på honom gång på gång! Ska nog välja en annan väg ett tag tror jag..

Sen, när vi nästan var hemma blev  vi bajsbombade av några björktraster! Jag fick två fågelskitar på ryggen och Troll hade bajs i ansiktet och på nacken!  My var den enda som klarade sig. Snacka om fientliga fåglar! Små bombflyg i miniformat.. Får välja en annan väg där också..

Publicerat på 20 juni 2006, i Biologi, Studierna. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. eva marie:
  vad kul att få se svarttärna!

  ja kossor e riktigt nyfikna på hundar, fick vi också uppleva häromveckan… en nära-ko-upplevelse

  Monia:
  Hejsan Hedvig!
  Jag fick mig verkligen ett gott skratt när jag läste de sista raderna i din blogg:-)))))
  Monia

  Anna:
  Vill bara varna lite för att kossor med kalv inte alltid är så trevliga mot hundar… Skulle inte gå in i en hage med djur jag inte känner med mina hundar, för hur stoppar man 800 kg ko som anfaller? Fåglar verkar visst också vara farliga

  Hedvig:
  Anna, jag lovar, vi gick INTE in! Det räckte gott med att gå utanför…

  Anna:
  Det var skönt att höra – jag var nämligen på besök i ett naturreservat igår där man gick igenom kohagen med 60 kor och kalvar för att komma till fågeltornet… (hundarna var hemma)

  Gilla

%d bloggare gillar detta: