Vallning igen!

Först ett lite försenat GRATTIS till Eva Marie och Piraya som fick helt otroliga 4 CERT av 5 starter i helgen!!! Ni är ju bara HELT FANTASTISKA!!! Men vi som följer Eva Maries blogg är ju egentligen inte så förvånande, för så målmedveten träning som man kan läsa om där är svårt att hitta! Massor med grattiskramar till er båda!!!

Nu till vallningen! Det känns som att vi nu vallar ganska ofta! Det känns bra! Peter påminde mig om att jag började valla i maj hos Lotta Fornstedt och vi har kommit SÅ mycket längre sen dess. När vi kom dit så pendlade Troll mellan springa som en idiot – ligg – springa (upprepning..) – ligg osv osv.. Nu kan Troll starta i skritt, fortsätta skritt OCH gå ner i skritt efter en galopp. Han är dessutom mycket bättre på att jobba självständigt med att hålla ihop flocken om vi jobbar i drivning och tappar inte lika ofta djur, även om det händer fortfarande (har ju dåliga dagar.. läs bloggen som skrevs i tisdags!!). Han snipar heller inte in lika mycket, även om vi har långt kvar till perfekta hämt. Han gör nästan aldrig något fult även om det kan förekomma om ett får smiter och det blir lite jaktsituation, men han är då lätt att bryta. Han har inte gjort något riktigt fult sedan den gången som vi pressade honom för att ta loss får från staketet hos Yvonne. Det har, kort sagt, hänt en hel del tycker jag!

I morse var det då dags igen, jag skolkade från den obligatoriska exkursionen med floristiken på förmiddagen (och ska som straff nyckla, pressa och lämna in 5 snygga växter på pappersark) och åkte istället och vallade! Elisabeth med Bamse och Bea med Heba var också där! Och Barbro med Kinna och Tai förstås! Vi gick först ut och Troll gick riktigt bra idag också. Det var en lite större flocka, kanske runt 20 får, så Troll var tvungen att pendla lite för att få med sig fåren och det gör ju att man inte kan jobba med tempot på samma sätt. Dock så är det himla nyttigt att växla mellan stora och små flockar, Troll får en massa erfarenhet och växer som vallhund! Han pendlade iaf lugnt (om än i galopp) och fåren smet inte förbi mig! Jag tränade drivning i serpentiner och åttor och vi fick med oss alla får nästan hela tiden. En tacka med ett ganska litet lamm ville bryta ut hela tiden, men idag kände jag verkligen att Troll var mån om att få med även det fåret!

Jag körde lite fösning också, han är inte så bra på det än och vi behöver lina kände jag, så jag kan stoppa honom och fixa in honom på rätt ställe. Men vi har ju föst väldigt lite.. Men han fattar iaf att jag vill att han ska gå rakt mot fåren i ett lugnt tempo. Det brister när flocken glider lite, då vill Troll upp och stoppa. Ska försöka få med lite fösning varje pass, har i bakhuvudet var Karin Söderberg sa, i varje pass ska man driva dvs balans, fösa och flanka..

Så då kom vi till flankningen.. Har fortfarande lite snipning och när jag vrålar i så stannar Troll och tror han ska byta håll. Lite missförstånd och Troll har inte helt fattat vad jag vill. Men det är iaf bättre, han sniper inte in lika mycket som han gjort. En positiv sak, jag blev tvungen att göra en räddning och panikskicka honom när jag plötsligt upptäckte att fåren galopperade snabbare och snabbare upp mot skogen i fösningen.. Jag skickade, hade lixom inget val om jag inte ville hämta får långt uppe i skogen, och även om det inte var så snyggt så klarade han det! Han tvärade på slutet och kom in för tajt, men han kom runt! Förut om jag gjort en panikhämt där fåren springer för fullt så han inte lyckats komma vägen runt, utan bara kommit halvvägs och gått rkat in mot flocken från kvart i.. Då har vi förstås tappat alla får och vi har fått stå ensamma kvar.. MEN idag så lyckades han!!!

Jag kände mig glad och nöjd efter passet (och nu ska jag strax nyckla växter) och hade för andra gången i rad inte ont i halsen efter avslutat vallpass!!! Det ni!

Heba är ju en riktig färsking när det gäller det mesta, men hon är ju en riktigt härlig hund och det syns för varje gång de vallar att hon växer! Och det gör Bea också! Idag lyckades dom hålla sig på varsin sida om fåren hela tiden, SÅ himla duktiga! Heba har naturligt i sig att sakta av när hon är på väg mot fåren och stundvis så ser det riktigt bra ut! Heba är väldigt mån om att alla får ska vara med och försöker verkligen, även om det misslyckas ibland, så känns hon som en förutseende hund med mycker djurkänsla! Det är riktigt roligt att se Bea och Heba in action och det ska bli spännande att se var dom hamnar!

Vi har ju som sagt floristik den här veckan och vi är ute hela dagarna och det innebär att hundarna kan vara med! Så både Troll och My har varit ute från 8.30 till 15.30 ungefär, både igår och idag. De får följa med onsdag och torsdag också! Båda hundarna, men framför allt My, blir jättetrötta efter de här långa dagarna. Troll rullar ihop sig och somnar under en gran emellanåt, men My är på språng hela tiden, nosar och busar med Felix, en spansk blandras som hon är uppriktigt kär i! Han är kastrerad så som tur är kan kärleken inte bekräftas på allvar (hon löper ju, stumpan) men hon flirtar ju nästan hela dagarna och då blir man ju trött! Igår fick hon vara hemma när jag vallade och Peter sa att hon sov hela kvällen! Kom upp någon enstaka gång och kollade läget, sen gick hon och la sig igen.. Idag likadant, hon har sovit sen vi kom hem vid 4 och nu är klockan nästan halv nio.. Det är ju ingenting direkt ansträngande, vi går inte så mycket utan sitter mycket och kollar på växter, men hon blir så trött så trött My var med om en ny erfarenhet idag, hon tuggade på en nyckelpiga.. Tydligen så är de giftiga, så hon började dregla ganska kraftigt. Som tur var så gick det över rätt så fort. Hon är rolig den hunden, insekter och växter, hon äter allt! Snacka om biologhund!

Så här gott kan man sova på mjuk mossa under en gran..

Nu till växterna..Publicerat på 15 augusti 2006, i My, Studierna, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Bea o Heba:
  Vad gullig du är som skriver så fint om mig och min hund Ja, vi får se vart vi hamnar, väntar mig att snart hamna i något litet problem men just nu känns allt frid och fröjd! Ni var oxå riktigt duktiga idag, tänk på det om det nu går sådär dåligt igen (tisdags)…
  Ses

  eva marie:
  oj… vad snällt du skrivit om oss! vad gullig du är tack!

  skulle eg bara säga att det är bara att ringa mig ikväll om du vill promenixa, jag är här hela kvällen o har inga andra planer än mrs marpel kl 20 så innan dess vill jag gärna vara hemma så om det inte är ngn vallning ikv så

  sofia & vovvarna:
  Roligt att det går så bra med vallningen, fy fy som skolkar från obligatoriska saker så du får ”straff” 😛

  Gilla

%d bloggare gillar detta: