Sommarkursen klar

Nu är vi klara med sommarkursen, sista duggan gick igår och den gick bra för både Peter och mig! Jag hade alla rätt på nycklingen och 2 fel på utantillkunskapen, förvånande nog. Har nog lagt ner betydligt mer tid på vallning och lydnad än på att plugga latin den här veckan. Jag har bara ett moment kvar, ”straffet” för att jag vallade i tisdags och de fem växterna ligger i press under hela andra årets kurslitteratur och de bör kunna lämnas in i nästa vecka! Apropå kurslitteratur räknade någon smartis ut vem som burit på mest (och tyngst) böcker under universitetsåren och de kom fram till att det var biologerna som bar på överlägset tyngsta lasset! När jag nu lyfte bara ett års litteratur på samma gång så tvivlar jag inte på att dom hade rätt. Tyvärr kommer jag inte ihåg hur många kg det var.

Nåja, jag har iaf hunnit med ett pass i lydnad och ett i vallning sen sist! Lydnaden gick kanonbra! Troll tog rätt på dirigeringsapporterna, det sitter inte hundra, för han försöker trampa på konen bl a, men sen kommer han på det! Han är ingen dum hund, även om det kan se ut så ibland när han lägger huvudet på sned med tungan hängande ut ur mungipan! Fria följet börjar kännas riktigt bra, han släpper inte fokus utan känns väldigt ”med på noterna”. Konen funkar hur bra som helst och känns nästan tävlingsmässig! Har börjat träna vittringen igen efter ett sommaruppehåll. Tänkte på Evas tips om att kasta boll när han gör rätt och ignorera när han gör fel, så nu har jag använt bollbelöning. Men, hör och häpna, så har han inte gjort fel en enda gång! Däremot ser han lite osäker ut när han kommer fram och står och tittar på mig en stund. Jag har bara stått stilla då, och då har han tagit upp rätt pinne och kommit in med den! Jag har inte lagt ut pinnarna på rad eller så, utan har bara haft dem i en hög med den rätta pinnen ett par cm från de andra. Rutan går bra, men det händer att han inte fattar så det är inte 100% ännu. Kör med target i rutan än så länge, tänkte ha det tills det verkligen sitter i muskelminnet vart han ska. Ett litet problem som vi har är sättande under gång, han lägger sig eller stannar ofta. Ska nog köra som jag gjort med liggen och bara säga det på promenad och klicka/kasta boll när han gör rätt så att det blir mer reflex av det.

My gick också riktigt bra, hon börjar få ett riktigt fint fritt följ, även om hon ännu inte kan ordet. Börjar bli dags att lära henne det.. Hon fattar att hon ska sätta sig vid halterna men det blir inte särskilt rakt än! Nackdelen med en så liten hund är att det är så uppenbart om hon hamnar fel! Sitter hon snett eller för långt fram/bak, ser det ju så mycket mer fel ut än om Troll gör det! Position känns ännu viktigare än med Troll! Dessutom är det ju svårare att korrigera utan att stå dubbelvikt! Det är ju tur att klickern finns! Både liggen och stannanden under gång börjar så smått sjunka in, och hon är stabil när hon ska stanna kvar, oavsett vilken position hon befinner sig i. Jag går inte så långt än, kanske 10 m på sin höjd, men hon känns bra! Lite seg ibland, men boll och köttbullar får henne att anstränga sig mer! Inkallningarna är kanon! Inga snygga sättanden men farten är helt fantastisk! Apporten tar hon och bär på men jag har inte fått henne att lämna av den. Det är nog ett långtidsprojekt, hon tycker inte att lämna av föremål är något kul. Hon hämtar iaf apporten och kommer med den, fast hon släpper den innan hon är framme. Funderar på om jag kan träna håll fast med henne, men jag är rädd att det blir lite för tufft. Vill ju inte att hon ska tycka det är tråkigt att träna..

Troll vallade igår hos Barbro och det gick rätt så bra. Först körde vi på stor flock, bara drivning nästan och då går det fort för Troll och han pendlar en hel del. Tror han tycker det är väldans skoj att valla på stor flock! Då kan han göra det han tycker om, springa och flanka! Han överarbetar en hel del och blir fort trött, men håller ihop flocken fint och driver oftast inte på för hårt. Sen körde vi på 5 får istället och tränade tempo. Han vill gärna pendla och springa då också och det är lite svårt att få ner tempot. Härjar jag så anstränger han sig ännu mer och springer ännu fortare, så jag la honom och ställde mig rätt och smackade fram honom. Då gick han jättefint! Sen ökar tempot så fort det svänger. Flankeringarna gick fint och han håller ut bättre nu, även om det finns tendenser till att han sniper.  Det känns iaf (och jag vet att jag har skrivit detta förut) att det går framåt! Som Karin Söderberg sa, det är inte fusk att träna!

Men, Troll visade lite hälta igår kväll. Det är ett framben igen, men det är bara en markering så jag vet inte om han sträckt sig lite. Det blir lugnt och koppelvila i helgen iaf. Funderar på om det är hans veka handleder som spökar? Han är ju rätt så fransysk i frambenen och både när han springer i skogen och i vallningen så åker ju benen på en hel del stryk. Jag såg ingenting i morse på honom, så det är nog inget allvarligt. Fortsätter det att dyka upp får det bli veterinären, men jag avvaktar nog ett tag till. Bea hade visst sett en hund med handledskydd på en agilitytävling (inte på banan förstås) och jag undrar om det skulle hjälpa? Bara som stöd, precis som människor med knäskydd? Bara för användning i förebyggande syfte i träningen för att minska skaderisken då förstås? Någon som vet????

Kollade på mitt schema till höstens första kurs, Praktisk naturvård! Det blir långa dagar, tur att hundarna kan följa med en hel del! Men kursen verkar intressant och har fått bra betyg av många som läst den, t ex Bea tyckte att den var kanon! Spännande ska det bli iaf! Sen har jag kommit in på Hundens beteendebiologi, 5 p,  och Rovdjuret och människan, 10 p (som Eva Marie rekommenderade!). Båda går på kvartsfart och är på distans, så det blir 10 extra poäng nu under hösten! Hoppas bara att jag ska hinna med det! Önskar att dygnet var lite längre..

Publicerat på 19 augusti 2006, i Lydnad, Studierna, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Caroline:
  Ojoj, det låter som en hetsig höst, fast bara roliga kurser förstås. Glöm inte att man behöver en viss mängd dåliga sitcoms, poppade popcorn och sovmorgnar också för att må bra, bara.

  eva marie:
  du kommer hinna med det allt som är roligt hinner man med säg till om du vill låna litteraturen

  ang apporten så skulle jag råda dig att vara pos. hon är ändå pappis, och de kan ha best åsikter om en hel del, och man vill inte komma på kant m dem

  Caroline:
  Mm, det är ju bra i alla fall. Kvartsfart är ju för all del hyfsat lugnt, och jag gissar att praktisk naturvård kanske inte har så mycket som behöver göras utanför schematid? Vad läser du i lp2?

  Caroline:
  Ojoj. Men kul att du valt en mer yrkesinriktad och mer forskningsinriktad kurs.
  Caroline:
  Det där lät jätteskumt. Vad jag menade var att det blir en av varje, inte en som är både och.

  eva marie:
  man kan välja att göra den på plats oxå, men du är på´distans, så du har de lektionerna som de har MEN via internet – hur bra som helst! sedan kan du välja om du vill sitta på ons kväll eller ngn annna dag, för föreläsn sparas på nätet så inga träffar, bara nät föreläsningar

  eva marie:
  ang träningen: ju mer jag tränar desto mer tur har jag (i.stenmark)

  Eva:
  Roligt läsa om vallningen.
  Angående apporteringen – har du provat backchaina? Har funkat 100% på mina.

  Eva:
  Sätt dig på golvet med apporten i ena handen och godis i den andra. Shapa fram apporteringen. Dvs. locka henne att bjuda beteende på apporten.
  Allt intresse för apporten belönas och eftersom hon redan hållt den kommer hon säkert fatta snabbt. Så fort hon tar apporten i munnen håller du fram handen blixtsnabbt och tar tillbaks den (mot godis) – den får inte ramla på golvet så du måste vara snabb i början. Skulle den ramla i golvet så ”oj – vad hände?” ingen belöning och gör om.
  Kort beskrivning men du fattar ju snabbt

  Eva:
  ja – och sen förlänger man långsamt tiden hon får ha den i munnen.
  Jag har inget loss på mina hundar, jag håller fram handen och då släpper dom. Blir ett slags handtecken alltså men det är ju en smaksak. På tävling säger jag nog loss men det är egentligen handen dom går på.

  Heléne & Jackson:
  Hallå där!
  Kul att höra från er, och att det går bra med vallningen! Oki är hos Andrs en hel del här under hösten och han har även precis börjat valla lite med Oki i tisdagsgruppen. Vore kul att ses någondag. Hör gärna av dig om när du åker och tränar lydnad eller agility någongång så kan vi se om vi inte kan stråla samman!

  Må så gott!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: