Mer ingående från igår

Idag har Troll och My varit med och inventerat hela dagen, sen har vi slappat och inte gjort så mycket, har varit trötta både hundarna och jag. Tänkte jag skulle beskriva mer ingående hur det gick igår på kursen för Karin Söderberg!

Först ville jag ha hjälp med drivningen och att Troll antingen pendlar och springer, eller går snällt och lugnt, men vallar sämre. Då jag visade gick han förstås riktigt bra, men Karin förstod ändå vad jag menade och hon såg att det är när han inte riktigt orkar och när han kommer för nära som han börjar pendla. Lösningen trodde hon är att lägga honom precis innan han börjar pendla, så att han får lite bättre avstånd, och att jag går snabbare så att han inte hinner ikapp.

Sen kom fösningen och det har vi ju inte gjort så mycket. Eftersom Troll gärna glider upp på vänsterflanken så tyckte Karin att vi skulle sätta lina på honom. Det var ju jag lite rädd för eftersom han har slutat valla när vi satt på den. Men Karin hade en tunn och lätt lina från IKEA och jag tänkte att vi kan väl prova! Så det gjorde vi! Och det gick riktigt bra till min stora förvåning! Skillnaden var att Karin använde den så lätt och snällt så att Troll inte blev störd, bara höll emot alldeles mellan tummen och pekfingret och styrde honom fint och lätt så att han hamnade på rätt spår utan att vända på huvudet! Ska nog investera i en sådan 10 m lina för 15 kr!

Sen visade vi hämt och utgångarna fick vi bra betyg på! Fin och lagom båge! Men upptagen var sämre. Och det har vi faktiskt inte tränat alls på, så det var ju inte så konstigt. Vi har inte alls pratat om den biten hos Lotta och jag har knappt tränat på det hos Barbro. Problemet är att Troll inte riktigt vet vad han ska göra när han är där, långt borta. Då går han upp på sidan av fåren och kollar på mig och väntar på att jag ska säga åt honom! Inte såå bra i det läget.. Men när han gjorde ett hämt runt ett träd, då gjorde han precis rätt!!! Så Karins tips här är att jag ska träna i natur och försöka utnyttja det så att Troll använder sina anlag istället för att fråga mig vad han ska göra. Att runda mig har vi provat, men det har gått sådär för Troll har inte fattat alls vad det går ut på. Fick lite tips om hur jag kan bättra mig och bli mer tydligare, men jag känner att jag verkligen behöver lära in höger och vänster innan vi riktigt kan fila på det.

Sista momentet var att få in fåren in och ut ur fålla. Det gick riktigt bra, dom gick inte in direkt utan var mycket känsliga för var hunden befann sig, perfekta för träning på fållan! Ett par gånger blev det missförstånd, men oftast riktigt fina flankeringar, väldigt fin attityd och mycket fint arbete från Trolls sida. Vi fick både in dom och ut dom, för första gången gick Troll in helt själv och tog ut dom, och det klarade han fint!

Efter att fåren var ute ur fållan kollade vi hur mycket Troll kan av away/come bye och han kan faktiskt come bye (vänster) helt utan hjälper! Away sitter inte lika bra, men så är höger hans lite sämre sida också.

Totalt sett så ska vi träna på upptag, gärna i naturlig terräng, fösning med tunn lina och away /come bye! Sen ska vi också träna mer på drivning utan att pendla och på att runda mig (men det kommer ju att bli lättare bara jag kan styra honom ordentligt).

Mammas hund Tilda blev dålig inatt och mamma trodde att hon kräkts blod i morse för det var blod över hela soffan, men det visade sig att blodet kom från nosen! Hon åkte till Valla djurklinik på fm idag och Tilda blev kvar för observation. Dom visste inte alls vad det var, hennes blodprov visar på infektion i kroppen, men vita blodkropparna var för få för att det skulle vara cancer (puh!!!). Det kan kanske sitta något i nosen på henne, men hittills vet vi inget. Tilda är 12 år och väldigt fräsch för sin ålder och hon är mammas femte bebis och jag hoppas verkligen att hon blir bättre! Jag ska hämta henne i morgon em så då får vi förhoppningsvis veta mer om vad som har hänt.

Publicerat på 14 september 2006, i Tilda, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Eva:
    Vad roligt att ni gör såna framsteg i vallningen! KUL!
    Fame blodade ner vår soffa en gång när hon envisades med att ”gräva” ner ett grisöra mellan dynorna. Hon ”föste” med nosen för att täcka över grisörat och hon höll på så det gick hål på nosen och blodet rann… Man kan ju hoppas det är nåt lika harmlöst för Tilda!

    Gilla

<span>%d</span> bloggare gillar detta: