Mossekurs, lydnad och mer vallning

Jag hinner verkligen inte med bloggen numera, ligger flera dagar efter och har hur mycket som helst att skriva!

I onsdags åkte vi ju till Mosse som äger Trolls pappa Fleet och dom har vunnit det mesta inom vallning! Det var första gången som jag träffade Mosse och jag såg verkligen fram emot vad han hade att säga om Troll! Först skulle vi göra ett hämt på ca 100 m och då visade Troll sin allra värsta sida! Han gick ut bra, men när han kom till balans så vägrade han lägga sig ner!! Han bara lyssnade inte! Han har ALDRIG varit så olydig förut! Sen vallade han upp fåren mot ett staket och drev dom längs staketet hela vägen ner mot mig! Så Mosse tyckte att vi hade lite av ett ledarskapsproblem och att jag måste vara lite dominant så att Troll vallar MED mig och inte mot mig som då.. Fast han har ju aldrig varit så här förut! Jaja, vi åkte in i fållan, Mosse följde med och nu skulle Troll valla med Mosse! Det ville INTE Troll! Han ville bara till mig, men Mosse stod ivägen hela tiden och viftade med flärpen så då lade Troll av istället och gick till ett hörn och försökte lägga sig. Det fick han förstås inte heller utan Mosse tvingade honom vidare. Efter en stund tog jag över och då gick han bättre. Vi gjorde väldigt grundläggande grejor, drev, små hämt och plockade ut fåren ur hörn osv. Andra gången gick det än bättre, Troll var duktig och gick riktigt skapligt.

Det kändes nästan overkligt att vi fick 63 p i helgen när det gick så dåligt i onsdags. Det enda jag kan skylla på är att jag verkligen inte hann med Troll under dagen utan det blev bara 30 min promenad på morgonen och 15 min på lunchen. Han är ju numera van vid att röra sig hela dagarna och nu hade han inte gjort någonting. Att kalla honom het var en klar underdrift. Å andra sidan så är det ju bra om han går som sämst på kurs, när man kan få riktigt bra hjälp och inte på ett LP… Förstår att Mosse tyckte att vi hade ledarskapsproblem, men Troll har verkligen aldrig varit sååå olydig förut, han har verkligen ALDRIG nonchalerat ett ligg så totalt förut!! Men jag kommer naturligtvis att lyda hans råd att träna mycket drivning och hörn… Han sade faktiskt saker som var ganska lika det som Lotta säger, det märks vart hon har lärt sig valla!

Igår åkte vi till BK och tränade lydnad med Anna, Yra och Asko! Jag dirigerade Anna och Asko i lydnadsettan och Asko ser jättefin ut när han är koncentrerad! Tappar han fokus, vilket han gör ganska så lätt, så går det sämre.. Påminner mig om en viss stor och hårig bc som ligger här på golvet och snarkar..

Sen dirigerade Anna mig och Troll i eliten och det gick riktigt bra! En miss i dirapporterna som kan berott på mörker, när vi gjorde om det under strålkastarljuset på planen så gick det bättre. Vid inkallningen så lade han sig ner vid ställandet och vid dumrutan så satte han sig ner vid ställandet. Kontentan blir kanske att träna på ställande. Men rutan och vittringen gick klockrent! Fjärren gick sådär, fortfarande så kan han inte sätta sig och lägga sig utan att röra på tassarna.. Vi körde en plats på två minuter (Asko) och sittande i grupp (Troll) och jag kunde kika på Troll i en spegel så jag såg när han lade sig! Jag rusade ut och skrek NEJ!! och SITT!! Sen satt han som ett litet tänt ljus resten av tiden. Bra att komma på honom exakt när han gör fel! Är totalt nöjd med passet och vet mer vad jag ska träna mest på!!

My tränade också lydnad och hon var ritkigt på hugget trots lite störningar i form av andra hundar och människor! Är jättenöjd med henne! Hon hade ett fint ff, jättefina sättanden, läggande under gång är riktigt fint emellanåt. Stannade under gång kan hon inte när hon går fot, då sätter hon sig. Jag får räta upp mig och gå mer framför henne, då förstår hon och gör det jättefint! Ska flytta mig i rätt position lite gradvis tänkte jag.. Apporten gick rätt så bra också, hon var riktigt rolig att träna igår!!

Idag då så vallade vi, jag och Troll. Vi tränade mest drivning och Troll gick verkligen jättebra!! Han höll avståndet och gick i långsam takt även när jag inte kollade direkt på honom!! Sängde jag så flankade han mjukt och lugnt och vid en liten harkling så styrde han upp rakt mot fåren och saktade av till skritt. Kändes som flera poletter trillat ner idag, kanske Troll lärt sig att uppskatta mig nu efter att elaka Mosse hållit i linan! Tränade även på att fösa fåren in i ett hörn och att ta ut dom igen. Han vill gärna springa in i trånga lägen men var lätt att dämpa med rösten och sen gjorde han det jättefint och lugnt. Till slut tränade lite på away/come bye och det går framåt även om han tar fel ibland. Står jag rätt så tar han alltid rätt, men vill jag att han ska gå ur balans så är det ju svårare!

Vovvarna har varit med hela dagen idag och inventerat så nu är dom ganska trötta! Jag också för den delen, det blir tuffa veckor med 40 timmars skolvecka och 4 av 5 dagar ute hela dagarna. Jag tränar ju hundarna också, så jag är ute runt 10-11 timmar om dagen… Idag hittade vi iaf kantareller och trattkantareller så att vi fyllde 2 1/2 bajspåsar!! Peter och jag åt stekt svamp och en massa annat gott småplock och det är ju helt fantastiskt gott!!

Publicerat på 29 september 2006, i Lydnad, My, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. eva marie:
  alltid spännande att få gå kurs! skönt också att det kändes bra på slutet.

  vad härligt att lydnanden går framåt, för visst har du tänkt starta my(ran) i dec?

  Åsa o Lovis:
  Hej hej, om du har tid så leker vi gärna! Min rygg är bra igen nu…

  eva marie:
  du tänker verkl. vettigt!

  Åsa o Lovis:
  Ja, gärna! Vi ska träna agility kl 11 så efter det På eftermiddagen kanske? Vi kan ju träffas i Rydsskogen tex?

  Åsa o Lovis:
  Fungerar för mig! 16 vid planen i Rydsskogen då?

  Anna:
  Ja vad ska man säga – domaren tyckte att han inte var riktigt färdig…
  När det gäller Vadstena så ska jag nog stanna till hos mina föräldrar på vägen hem så då blir det svårt att samåka. Om du vill träna i veckan så ska jag till BK måndag och torsdag ca kl 18.

  Eva:
  Ja, så brukar det väl vara i vallningen… 2 steg framåt och ett tillbaka. Men visst är det typiskt att det skulle komma just då och där. Fast iofs kanske det var bra, så det inte kom som en chock på lp’t.
  Han har tänt ett snäpp till antar jag?

  Anna:
  Häng på du! Har letat rätt på reglerna så jag ska dirigera dig rätt

  Gilla

%d bloggare gillar detta: