Helgen

Helgen har mest ägnats åt hundarna som vanligt! I lördags var jag och Peter i Vånga på ASCA-vallningstävling, den form av valltävling som är specialiserad för aussisarna. Det var kul att se, lite annorlunda upplägg från SVaKs tävlingar. Det gick ut på att föra hunden runt en bana inuti en fålla som kanske var 30×30 m stor. Man skulle i den lättaste klassen ta ut fåren ur en fålla, fösa dom upp längs ena sidan, genom en grind, över crossen (som det blev typ..) genom en grind till och ner till fållan igen. I den svåraste klassen skulle fåren (och ankorna i ankklassen) genom en tratt som var placerad på mitten av fållan och föraren fick inte gå mer än till ca 1/3 av banan. Det var kul att se, trots att många förare hade lite brister i lydnaden på hundarna. Jag pratade med en av de främsta upfödarna inom ASCA-vallning och tyvärr så var hon väldigt snorkig och berättade i en ton som inte tålde motsägeleser att aussien var mycket bättre än bc på den här sortens vallning och att aussien dessutom hade större tryck, eftersom den är kroppsvallare Dels så såg jag inte en enda prestation från de tävlande hundarna som inte en bc kunnat göra bättre, dels att hon använder uttrycket tryck på fel sätt och att hon dessutom var nästan rent otrevlig (minst sagt besserwisser!) att prata med fick mig att bli lite avogt inställd till hela grejen, vilket är lite synd. Peter har funderat lite på att köpa valp från den kenneln, men inte nu längre…

Däremot Nina, som jag tränat vallning tillsammans med hos Yvonne, startade med sin tik Ammie och det, det var riktigt snyggt! Både lydnad och fin balans och den bästa rundan jag såg under dagen!! Jag funderade allvarligt på att starta Troll, det är ju nyttigt med lite fållträning, men det kostade 320 kr och det var lite väl magstarkt tyckte jag..

Så jag åkte hem och vallade istället! Tränade ihop med Barbro idag och körde ett par hämt. I första hämtet tappade han huvudet och gick rakt mot fåren vid kl 2, men sen gick han riktigt bra! Dom här fåren som vallade på igår är vallade med beardis bara, och det får lite skrämselhicka när det kommer in en bc! Dessutom är dom extremt klistriga på föraren, så att när Barbro stod i flocken vid ett hämt så kunde Troll knappt få bort dom! Han jobbade på bra och fick igång dom till slut iaf! Bra att jobba på tröga djur också ibland! Han gick bra i drivningen också, fösningen gick sämre för att fåren bara står och glor och vägrar flytta på sig. Inga bra får för an hund som är nybörjare på fösning..

Idag vallade jag också, då på Barbros får som är mer lättflyttade. Gjorde ett par hämt på 80-100 m som gick riktigt bra! Jag lyckades styra honom i framdrivningen också, trots att det är rätt så klurigt! Vi tränade lite fösning och det gick bättre än igår, drivning gick bra också. Är riktigt nöjd med honom så jag hoppas verkligen att det håller i sig till den 11 då vi ska till Mosse igen. Vore ju kul att visa att vi kan också!

Sen träffade vi Åsa och Lovis för en liten playdate och träning! Lovis tränade på vittringen som hon nog kommer på rätt snart tror jag! Åsa hjälpte mig att träna på tandvisning med My, ett moment som det känns som att vi kommer få lite problem med. My tränade lite ff och hon var glad och skuttig! Körde också lite läggande och ställande och hon var på ett riktigt bra humör!! Troll fick köra igenom eliten och han gick bra, förutom vid dirapporterna. Han är riktigt dålig på vänsterapporten och vill bara gå åt höger! Fjärren tränade jag med boll bakom och det gick bättre idag. Med undantag för dirapporterna känns det rätt så bra. Jag tog bort mittenapporten för att förenkla, men han vill bara gå åt höger!! Vad göra??

Publicerat på 01 oktober 2006, i Lydnad, My, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Åsa o Lovis:
  Vad är skillnaden på att driva och fösa?

  AK & Bravo:
  Känner igen Trolls beteende i vallningen, att han inte lyssnar. PRECIS så beter sig Bravo om jag blir arg på honom. Det händer inte ofta med om jag väl blivit arg på honom då är det helt lönlöst att säga något åt honom. Det enda som funkar är att ta en kort paus, klappa om honom lite och sen fortsätta igen. I allafall i Bravos fall beror det på att han blir helt förstörd om han känner att jag inte är nöjd men honom och definitivt inte att vi har problem med ledarskapet. Tror nog att brorsorna kan vara lite lika!!

  Åsa o Lovis:
  Ja, nu förstår jag! Fast jag har redan glömt vilket som är vilket

  sofia & vovvarna:
  ja, det kanske vore något att samåka till Vadstena ja, det var ju samling för alla klasser vid samma tidpunkt så

  Maria & Vira:
  Intressant skulle gärna ha sett vad de pysslar med på ASCA prov…
  Så här i efterhand så skulle jag kanske ha åkt till Norrköping på ASCA prov isf till Gotland med en löpsk vallhund (som för dagen hade knäck i lurarna och en matte som hela tiden tar fel beslut..) Lycka till i Gynge!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: