Dumma tacka!

Det blev ingen träning igår, jag är så trött att jag nästan somnar stående och stannade hemma idag för att vila upp mig. Gräsliga projektarbete som ska ta en sån tid! Men nu är det klart och vi ska bara redvisa det imorgon och sen är det slut med eländet. Kursen har varit bra, men har tagit en sån tid! Jag fattar verkligen inte hur alla som jobbar heltid har ork att göra något mer? Det är ju helpest att komma hem klockan 17 och sen både äta, vara social och träna hund innan man ska sova. Vart får livet plats egentligen?

Vi vallade iaf idag på Barbros får som inte är så välvallade och där finns får som verkligen kan sätta emot upptäckte vi, Troll o jag. Först skulle vi göra ett hämt med Barbro i flocken. Det gick inte alls. Kanske är det för att vi tränar ihop och Troll av erfarenhet vet att om Barbro är i flocken så ska han inte jobba, jag vet inte, men det gick vekligen inte! Så vi fick jobba på korta avstånd och sen gick det åt båda hållen. Ställde då ut fåren på ca 100 m igen och då funkade det bra! Hämtet iaf.. Sen på framdrivningen så trilskades tackorna massor! Det var framför allt en som vände upp hela tiden och Troll var riktigt modig och stod stilla länge och väntade innan han gruffade till. Fick honom ett par gånger att stå stilla och vänta ut henne och när hon till slut vände så fick han massor av beröm. Han blir modigare, det här hade han inte klarat för någon månad sen.

Vi skulle peta in dom i fållan också och det gick bra. Men när Troll skulle ta ut dom vände tackan upp igen och Troll gjord utfall… Så vi åkte till en annan flock och tränade på snälla får så att Troll skulle släppa det tråkiga..

Dom här fåren är lite lustiga på annat sätt också, för dom lägger sig ner när dom inte vill! Bara trillar omkull och dimper ner på backen och ligger kvar! Det går inte att få dom att resa på sig då och dom ligger kvar ett bra tag innan dom reser sig igen. Vissa raser gör tydligen så oftare än andra och Barbor har hört att det är frågan om gruppselektion, vilket låter väldigt konstigt. Gruppselektion betyder att ett får skull offra sig för flockens bästa och sånt existerar inte enligt etologin, dock saknar jag någon annan förklaring! Någon som vet???

Publicerat på 19 oktober 2006, i Studierna, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Jeanette:
  Intressant med fåren . En tanke som jag får upp direkt är att fåren är ju domesticerade under flera tusen år . Det är möjligt att den vanliga flykten som brukar infinna sig har ändrats. Att de har blivit omprpgrammerade i hjärnan på något sätt. Att det inte finns något potentialt hot ?! vet inte var bara en tanke !

  Caroline:
  Jag tänker lite som Jeanette, kan det inte vara så att brist på selektionstryck under lång tid har lett till brist på överlevnadsreaktion? Lite som med colliernas vallningsegenskaper efter Lassie, liksom.

  Eva:
  jag har hört att det beror på stress (rädsla), dom ”spelar” döda, blir apatiska en stund. Rådjur kan ju tom dö av stress (rädsla).
  Jag har lärt mig att hunden är för nära om dom lägger sig ner. Man kan prova att släppa på trycket (be hunden gå längre ifrån) för att fåren ska våga flytta sig.
  Även tackor i dålig kondition, vilket dom snabbt kan bli såhär på hösten när betet är näringsfattigt, kan bli utmattade och därmed lättare hamna i stressläge.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: