Dyrare idag

Idag har vi vallat och tränat lydnad.

Troll

Vallning: MYCKET tröga får, faktiskt nästan omöjliga att flytta även vid drivning! Dom här tänker jag inte valla på igen! Troll var iaf mycket duktig och stod stilla och väntade tills fårskrällena vände på sig, vilket tog sin lilla tid. När Bamse, som vi tränade med, skulle hämta så kunde han inte ens ta upp dom, för att dom vägrade flytta på sig! Tränade iaf ett par hämt, gick riktigt bra åt vänster, men tjuvade och gick för tajt åt höger, jag härjade lite och sen gick han bättre. Drivningen gick bra, fats han måste gå för nära för att dom här trögbollarna skulle flytta på sig. Fösning gick bra i koppel, men jag tränade inte direkt på det, eftersom dom var så tröga.

Lydnad: Ja idag så var ju Troll tyst. Det är han ju på träning skrällehunden! Så jag tog Lennart till hjälp för att kommendera oss, det krävs ju att det är en karl eftersom Troll tydligen tagagr upp på det. Han var relativt tyst, men taggade upp lite vid sidförflyttningarna. Jag sa åt honom då och sen gick han bra. Jag känner mig fortfarande ganska rådlös gällande hans gnäll, men eftersom han inte gnäller om han lyssnar och fokuserar på mig så tycker ju jag att det är olydnad! Jag menar, igår så gick han tom och nosade och nonchalerade mig fullständigt! Och olydnad kan man korrigera, alltså gör jag det. Jag tycker att jag kan kräva av min elithund att han koncentrerar sig på mig när jag ber honom om det. Jag menar natruligtvis inte att jag ska klå upp honom, men ta tag i honom och be honom skärpa sig när han börjar titta på annat, nosa eller gnälla och stressa måste jag väl få göra?

Resten av momenten gick bra, inkallningen gick inte perfekt, segt tempo och sega stannanden, men fjärren (som ju är ett ständigt problem) gick rätt så skapligt.

My

Lydnad: Var pigg o glad och gick riktigt bra, MEN det var ju blött på backen och Mys mage är inte gjord för att ligga på blött gräs enligt My. Inte hennes rumpa heller faktiskt. Vi körde lite ändå och det gick bra, fast jag måste kräva att hon ligger. Ska inte träna så mycket utomhus när det är blött, ger ju mest negativa känslor om lydnaden.

Fåren som lägger sig ner skrev jag ju om i bloggen i helgen. Eva skrev att det är när hunden är nära, djuren känner sig stressade och om de är i dålig kondition. Jag tror att alla kriterierna stämde på dom här fåren, dom är inte så mycket vallade och Troll kan mycket väl ha legat för nära. Men det svarade ju inte på vad det är för etologisk process som styr. Eva Marie och Bea, som jag träffade i lördags och som precis har läst en D-kurs i etologi hade däremot ett svar. Det rör sig troligen om tonisk immobilitet (rätt stavat??)! Och vad är nu detta? Ja det finns hos t ex höns, om man lugnt lägger en höna ner på sidan så ligger hon kvar! Sen, om läget är lugnt, så går hon upp efter en stund. Precis som fåren alltså. Det är troligen fråga om något predatorskydd, orkar dom inte längre så lägger dom sig och spelar döda ett tag och hoppas att rovdjuret inte märker dom. Fungerar det? Ja förmodligen, annars skulle nog de gener som gör att djuret reagerar med tonisk immobilitet vara utdöda för länge sen. Om det inte är någon gen som bara finns hos tamdjur förstås, där predatortrycket är lågt. För att ta reda på det så behöver man göra undersökningar mellan vilda och domesticerade djur, t ex leghorn och röda djungelhöns, men det kanske redan är gjort?

Publicerat på 23 oktober 2006, i Lydnad, My, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Eva:
  Japp, samma som hönsen. Det tror jag också på.

  Självklart ska du korrigera om han är olydig! Han är vuxen nog att ta det!
  Har du provat och ”tokgått”? Dvs bara ångat på ff utan att tänka så mycket på svängar och finlir? Det brukar få upp konc ordentligt att vara lite oberäknelig. Ska dock inte förväxlas med rolig

  Eva igen:
  var 17 hittar du alla konstiga får?!

  Yvonne:
  Min tokMilla gjorde ljud under träning i början av sin karriär. Jag lyckades att få henne helt tyst genom att helt enkelt skicka iväg henne en bit bort där hon fick lägga sig en stund och tänka över sina ”synder”. Helt lugnt men KONSEKVENT.Vissa pass blev det BARA sån här träning men det lönade sig och jag lyckades få galenpannan att hålla tyst. Hon vill jobba och enda sättet att få göra det är att vara tyst. Ett tips på om Troll har börjat att nosa är att det KAN vara aggressionsdämpande signaler. Om du då bråkar så lär du få ett ännu värre problem. Gnället kommer ofta av frustration så bråk brukar accelerera problemen. Det är iallafall min erfarehet. Lycka till med tystträningen!

  Yvonne:
  Två gånger har jag varit med på vallträning när får lagt sig. Ena gången dog ett av fåren. Det kändes inte som om de var så stressade men de var inte särskilt hundvana. Hundarna gick i båda fallen snabbt och nära

  Caroline:
  Det är klart att en så liten hund som My inte får bli blöt, tänk om hon krymper i vätan.

  Bea:
  Antar att en sån studie är gjord. Det är iallafall så att djungelhöns har en längre tonic immobility period än de domesticerade hönsen. Det är en effekt man får av domesticering eftersom predatortrycket är så lågt eller inget.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: