Sista dagen på jullovet

Idag är det allra sista dagen på mitt jullov, skolan sätter igång kl 08.15 imorgon och sen är allvaret igång! Jag har ägnat dagen till diverse smågrejer, som att sortera in en massa ekologipapper i en pärm, summerat hundarnas kostnader för 2006 (hisnade, det är en del pengar som läggs på dom!), slängt en massa kvitton och rensat hundarnas pärm (har sparat alla kvitton sen 2003, känns ju liite onödigt..). Det är betydligt renare här med mindre papper, nu fattas bara att damma och dammsuga!

Igår hade vi möte med FIDO-gruppen som vår arbetsgrupp för tv-programmet heter. Det ska nog bli nåt vettigt av det, vi planerade upp en pilot och vi har många bra idéer! Ska försöka få ihop det så att vi filmar i februari, det ska bli både kul och spännande! Det hänger förstås en hel del på att de personer som vi tänkt oss vill vara med, men förhoppningsvis så tycker dom att det är en kul grej!

Jag var hos ortopeden igår också och det ser ju lite mörkt ut på axelfronten. Min läkare trodde på ett långsamt tillfrisknande och att jag kanske skulle bli bättre när jag är runt 40-45 år.. Suck! Känns ju vääldigt långt fram..

Jag hade glömt att att kryssa i en ruta på blanketten till CSN i höstas så jag får inte studielån nu, utan måste söka först! Det innebär att jag kommer att få pengarna, men senare än vad jag annars fått dom. Inte bra, men vi överlever nog hundarna och jag! Det finns iaf fullt med mat här hemma!

Idag åkte vi ut till HU och tog en promenad i det vackra vädret i Tinnerö Eklandskap och runt Smedstad dammar! Det var skönt och jag tror verkligen hundarna uppskattade det också! Sen tränade vi lydnad inomhus! Hoppade agilityn idag för lydnadspasset blev så omfattande.. Jag har läst Kenth och Niina Svartbergs bok ”Med sikte på 10:an” så jag känner mig ganska inspirerad. De hade en del tankar som var nya för mig och som jag tog till mig! Till exempel så tycker de att hunden ska uppfatta det som beröm när man är tyst och stel och därför ska man aldrig vara så om det inte är bra. Så om momentet inte går bra så tyckte dom att man ska säga det, t ex ”hoppsan, det gick visst inte så bra” och sen köra om. Alltså absolut inte neja, men inte vara tyst och göra om heller. Jag har nog gjort så ungefär, men nu blev det mycket tydligare!

Jag kände också att deras metoder att göra allt svårare på träning så att tävlingssituationen sen är lättare också är intressant. T ex i dirapporterna att man lägger ut så att mittapporten blir lättare och mer logisk att ta, så att hunden verkligen lär sig att den absolut inte får ta mittapporten någonsin. Som sagt, tankar som jag tänkte ta med mig när jag tränar Trollis..

Troll

Ff började med en position som var för långt fram, men nu gjorde jag verkligen något åt det och tryckte bak honom genom att backa och snurra motsols. Sen var jag tyst innan klick och boll. Det blev bättre position och bättre fokus, samt mindre fladdrigt. Kanske har jag varit lite otydlig förut? Jag fick dessutom till mina problemsvängar åt vänster, eftersom jag, då han inte lyssnade utan fladdrade iväg, verkligen tog tillbaka honom och snurrade ett varv. Det blev också mycket bättre. Dumrutan blev som följd ganska bra, även om om alla svängar inte satt första varvet.

Inkallningen missade han första stannandet och lade sig istället, men sen gick det bra. Fick riktigt snabba reaktioner på honom. Rutan körde jag utan target först och det gick inte alls, han ställde sig bakom en kon. Måste dra ner på target mer stegvis så att han verkligen fattar vart han ska. Så jag rev sönder ett lock och lade istället, då satsade han ibland på en kon och hamnade rätt ibland. Så jag gjorde det lättare och ställde mig bredvid honom och körde och då blev det rätt varje gång. Måste nog tänka så, att han verkligen ska hamna rätt, i mitten, och blir det fel så tar vi om och gör det något lättare. Målet måste ändå vara att få bort targeten och att han ändå fattar vart han ska.

Vid dirapporterna satsade Troll hela tiden på den högra och lyssnade inte. Fick till det ett par gånger på slutet iaf, måste öka antal pass så vi får till det. Vi metallen och hoppet testade jag Evas idé om att låta honom ta apporten mellan två hinder för att ta den åt rätt håll. Det tog ett tag innan vi fick till, för Troll sög så mycket på hindret  så att han var tvungen att vända för att ta apporten och då blev det ju liksom samma sak igen. Men vi fick till några lyckade gånger och som bonus så blev han mycket stadigare med metallen och höll den mycket bättre!

Eva-Marie hjälpte till med vittningen och första gången gick det kanon, sen tog han fel och blev slarvig. Skumt att han tar rätt första gången och vi funderade på om det kan vara lukterna från förra pinnen som sitter i golvet till de andra repetitionerna? Kanska ska vi testa att flytta alltihopa emellan, så att det iaf inte kan påverka.

Sista momentet, fjärren, gick hur bra som helst! Han har verkligen blivit grymt mycket bättre i positionsväxlingarna! Däremot står jag bara på runt 4 meters håll, så vi har några meter att utöka avståndet med.

My

Myspys var riktigt duktig idag! Pigg och träningsglad och studsig! Började med ff och där måste vi börja jobba mer med kontakten som är bra när hon sitter men inte när hon går. Men det är ju svårt när hon är så långt ner! Fick till en riktigt bra vänstersväng på linjen idag, fina halter också. Gällande läggande och ställande så försökte jag idag att få henne att stanna kvar och belönade därför inte direkt på läggandet/stannandet. Då rör hon på sig och blev lite osäker på vad jag menade, men den poletten trillar nog snart ner. Får parallellträna det bara, så fattar hon nog snart. Apporten gick framåt idag, belönade med klick och korv bara om hon höll i den längre än att bara slänga upp den. Hon tyckte nog att hon skulle fått mycket mer korv, men fattade efter ett tag. Duktigt tjej!!

Ikväll blir det en långpromenad med Eva-marie, Piraya och Tigra, det är väldigt trevligt med sällskap i mörkret!!

Skönt att ha varit riktigt aktiv så här sista dagen innan skolan börjar!

Publicerat på 16 januari 2007, i Lydnad, My, Troll. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Heléne & Jacke:
    Japp, det är rätt gissat! Elvis är pappa och mamman heter Traets Myrka (Linn) och är även hon av norsk stam. Själv heter han Månfares Mick Jagger och är en av åtta! valpar som ännu så länge hör hemma i Borås. Men på fredag blir i alla fall lille Mick östgöte! 🙂
    Tänkte på det du skrev om Troll och vittringen. Kan mycket väl vara så att han känner doft från marken där den första pinnen låg. Hade exakt samma problem med Jacke en period. Första skicket gick bra, men sedan strulade det. Men det är ju lätt avhjälpt när man väl kommit på varför det blir problem, och huvudsaken är ju ändå att första skicket lyckas. Om du vill köra fler rep. så kan du ju bara byta plats på samtliga pinnar tills han blivit riktigt säker på analysen i alla situationer. Så gjorde jag med Råttan och då löste det sig direkt. 🙂

    Gilla

%d bloggare gillar detta: