Lydnad och agility

Mina inlägg på listan har tydligen satt en del stenar i rullning, plötsligt så pratar visst folk på agilitytävlingar om att anmäla hit och dit.. Inte alls vad jag menade, jag vill verkligen inte att folk ska gå och anmäla varandra för allt och inget. Dock så tycker jag att man kan försöka ha bra koll på sin hund, framför allt om man vet att den inte går att lita på i alla situationer. Att ta hänsyn till sina medtävlande är ju egentligen inte så svårt. Nu pratar jag inte om något specifikt utan mer allmänt, om man vet att man har en hund om inte klarar att ligga plats så kanske man ska tänka en gång till innan man anmäler till lydnadstävlingen, om man tror att hunden springer av agilitybanan så kanske man ska fundera lite extra osv.. Jag tror såhär i efterhand att det mest var otur att det blev som det blev med Troll och den här schäfern, men jag står för att jag verkligen är trött på att folk har sina hundar lösa i situationer där dom uppenbarligen inte har kontroll.

Igår när jag var ute med hundarna kom Troll plötsligt springande till mig i full fart med en större blandrastik efter sig, hunden hälsade på My, men inget farligt hände och föraren kom i full fart efter, ropade och skrek, fångade in hunden och bad så hemskt mycket om ursäkt. Den här gången var det ingen aggressiv hund och föraren bad verkligen om ursäkt, men frågan är ju ändå om hon borde haft hunden lös när den inte alls lyssnade på henne?

Jag reagerade säkert mer än nödvändigt på den här historien, domarna och funktionärerna tyckte ju inte att det alls var farligt, men jag tycker att det är hemskt obehagligt när hundar som jag inte känner kommer rakt mot mig och Troll. Det har till stor del att göra med dom där tokiga människorna som skulle anmäla mig för hundmisshandel, men också med tervtiken som slog ner Troll utan förvarning förra sommaren. Troll är betydligt mer skeptisk numera än vad han var förut, han reagerar snabbare offensivt eftersom han på den hårda vägen mer och mer lär sig att det är nödvändigt. Troll fungerar bra ihop med andra hanhundar som vi känner och han gör sig väldigt liten mot den äldre aussiehanen vi känner. Till och med border collien Tai, som är ganska kaxig och jämngammal, funkar bra med Troll, de bara tittar åt olika håll då de nosar på samma fläck. Dock så funkar det mindre bra vid snabba möten med andra hanar, eller då de bara kommer fram och jag tror att det helt och hållet har med att göra med de gånger som ovänligt inställda hundar bara släppts fram på det ena eller andra viset så att otrevliga situationer uppstått.

Nog om detta, hoppas jag, jag blir väldigt glad om jag slipper skriva om något som handlar om ovarsamma hundmänniskor med mindre trevliga hundar någonsin igen!

Igår var vi på klubben och tränade lydnad och lite agility.

Troll

Lydnad: Vi tränade igenom hela eliten och den satt rätt så bra med tanke på att jag inte tränat så mycket lydnad nu. Han missade en av tre dirapporter, tränger lite vid dumrutan och sätter sig inte rakt alla gånger, men på det hela taget är jag väldigt nöjd med honom. Han var laddad till tusen och satt redo att explodera vid sidan. Härliga hund!

Agility: Vi tränade mest slalom och kf eftersom Troll var sätt så trött redan innan. Slalomet satt jättefint, mysko när det funkar så himla bra på träning och inte alls på tävling? Vad gör jag annorlunda?? Kf gick bra iaf, dom sitter där dom ska. Tränade på att ta däcket efter en snäv tunnel som det var i Oskarshamn och det var itne så lätt igår heller. Men han fick till några snygga till slut!

My

Lydnad: Jäklar vilken turbo hon hade igår! Riktigt snygga grejer gjorde hon, en 2 min plats, läggande under gång som är riktigt bra och ett fint fritt följ. Jag tränade väldigt korta pass och få repetitioner för att behålla glöden och det verkade funka! Hon gjorde även fina inkallningar och hopp, det som hon är absolut sämst på är ställande under gång. Hon har svårt att förstå det där om att man ska stå helt stilla fast jag fortsätter…

Agility: platta tunneln, runda tunneln, gungan och däcket fick My köra med ett par rep på varje. Hon gick super och sög tom på däcket efter ett par skutt! Sen körde vi slalom i cirkel och den polletten börjar också trilla ner! Fast det går inte så snabbt ännu.

Idag har vi en ledig dag, imorgon så blir det agility och på torsdag är det tävling i Vadstena!!

Publicerat på 15 maj 2007, i Agility, Lydnad, My, Troll. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Åsa o toktassarna:
  Hur många hinder kör du innan slalom på träning? Ofta tycker jag det är så att hunden har koll när den vet att det är slalom man tränar men när det dyker upp ”oväntat” efter 14 andra hinder är det svårare att sätta det på första försöket!

  Åsa o toktassarna:
  Var går han ur? Orutinerade unga hundar missar ofta en port i början, ungefär tredje, för att de inte klarar av att bromsa sig De klarar alltså ingången och kanske en port till men sen orkar de inte hålla emot längre Då är det lättare med hundar som promenerar runt banan

  Vad jag menar är att det kommer att lösa sig med träning och rutin

  sofia & vovvarna:
  Vilken otur du verkar ha med (”arga” hundar som söker upp dina hundar… men som tur var så riktade hunden ingen aggressivitet mot dig o My? såg bara på håll o höll mig undan…

  Gilla

%d bloggare gillar detta: