Breviksnäs

I helgen har jag och vovvarna varit i Breviksnäs och tävlat vallning och varit funktionärer! Östergötlands VK hade en IK2 i fredags, två igår och en idag med ca 80 starter i varje, dessutom hade Tjustvallarna en IK1 i fredags och en idag med ca 50 starter, så man kan säga att det var många border collies, många får och många snygga rundor att titta på! Jag hjälpte till i fredags med lite smågrejer, igår var jag skrivare åt den skotske domaren Ian Brownlie hela dagen och idag skrev jag åt samma domare på fm! Måste säga att det var ett lyckokast att skriva åt honom, oerhört kunnig och med en blick för minsta detalj och dessutom så svarade han glatt på alla mina frågor och förklarade själv vad han drog för! Jag kände att jag verkligen lärde mig massor, särskilt om linjer och taktik! Vad titta på, hur tänka, vad göra, hur reagera? Väldigt nyttigt!

Trollboll och jag debuterade alltså inom vallning i fredags (om man räknar LP:t som ett prov och inte en tävling..) och mitt mål var egentligen att komma runt, göra det så bra som möjligt, men framför allt att ha lugn och kontroll på hund och får. Jag lyckades tyckte jag, vi fick inga vidare poäng, men tog oss runt banan hyfsat lugnt och sansat och vi tappade aldrig kontrollen. Utgången fick vi 15 av 20 p, han slog över något, men domaren har inte skrivit några kommentarer så jag vet inte om det var allt. Upptaget blev 5 av 10 p, det var lite snett. Framdrivningen fick vi 10 av 20 p, det blev en banan där fåren drog åt (mitt) vänster så jag fick skicka höger hela tiden och Troll hade svårt att trycka tillbaka dom på linjen. I fösningen fck vi 8 av 20 p, första grinden gick rätt bra, andra missade vi. Det blev krokigt här och där, därav de andra avdragen. I drivningen fick vi 6 av 10, det var också lite krokigt. Och fållan gick inte alls, fåren sprang runt runt och Troll också och alla poängen tog slut. Så vi slutade på 44 p av 90 och 0 pris, men jag nöjd ändå för att Trollis var styrbar och lyssnade fint! Han är lite het och varken han eller jag har finliret ännu, därför blir det mycket krokar!

Idag startade vi igen i IK1 och jag var rätt nervös för att Troll slulle vara lite för het! Han satt i bilen en hel del i fredags, igår och hela förmiddagen idag när jag satt och skrev, så han kunde varit hur laddad som helst! Men han gick bättre idag! Mycket kan bero på att jag suttit och kollat in totalt 120 rundor i IK2 och fått en betydligt bättre känsla för hur vallningen SKA se ut, för jag hade en helöt annorlunda känsla i magen. Jag SKA hålla i, jag SKA kommunicera med Troll hela tiden, jag SKA verkligen tänka på linjerna, jag SKA vara noggrann och så vidare. Resulatatet blev 18 av 20 i utgången, 10 av 10 p i upptaget, 12 av 20 p i framdrivningen som blev bananaktig igen. Fåren hade nämligen drag åt alla håll, övre högra hörnet där dom kom ifrån, övre vänstra där dom kunde dra över kullen till polarna och nedre vänstra där polarna fanns på kullen. Fick iaf tunt dom rätt snyggt och sen fick vi en överstyrd sväng på första benet, träffade grinden men fick en krok direkt efter, sen någorlunda rakt till och igenom andra grinden. Det gav 11 av 20 p i fösningen. I drivningen hade vi mycket drag och Troll gjorde en felsväng så vi fick ett stopp och en krok, 5 av 10 p. Sen till sist en tratt, där det faktiskt inte kunde ha gått bättre! Jag höll i min sida och skickade Troll lite åt höger så han låg på högra flanken och så flöt dom igenom utan att ens tveka! Jag var 100 % säker på att det skulle ge full pott och det gjorde det också, 10 av 10p! Totalt så fick vi 66 p av 90 och ett 2a pris! Det gav placering 21 av 50, vilket känns bra, särskilt som många duktiga och erfarna tävlade med sina unghundar som Sven Sognevik, Anna Hall, Karin Mattson m fl m fl..

Det var samma domare på båda tävlingarna, så bedömningen bör ha varit lika. Jag känner mig jättenöjd med helgen, att båda jag och Troll har hållit genom två st rundor när varken han eller jag gått en riktig bana förutom på LP:t! Troll har varit väldigt lugn och behärskad ändå, han är ju het, men har lyckats lägga lite band på sig! Vårt största problem är att hålla linjerna och det har mycket att göra med att vi inte kan finliret, att svänga bara lite! Nu är jag iaf väldigt sugen på att lära mig och Troll visselsignaler så att jag kan spara på rösten nästa gång!

Till sist, länken till Trolls sida på Vallreg!

Publicerat på 01 juli 2007, i Tävla, Troll, Vallning. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Ninnie:
  WOW! Va kul 🙂 Grattis!

  eva marie:
  ni är såå duktiga!!! Grattis!

  Åsa o toktassarna:
  Coolt, jag måste komma o kika på nån tävling nån gång!

  Lena:
  Snyggt jobbat!!!! Kram

  Eva:
  Wee vad ni är duktiga!!! Jag är SÅ STOLT över er! Uppdaterar hemsidan i morgon – är lite för trött nu 00.52 efter en helg i Borås… KRAM o GRATTIS till 2.priset!!!

  sofia & vovvarna:
  Så roligt med tävling i vallning såg ju ut som finfina poäng i några moment! superkul! grattis!

  Lena SkorpåLovis:
  Super bra!!! Vad ni ÄR duktiga! GRATTIS!!

  AK & Bravo:
  Jätteroligt!!!
  Grattis!!!

  S, Thyra & Lhine:
  Vad spännande att ni varit på vallhundsprov!

  Du har ju varit och tävlat elit på Motala BK? Vad hade de för ruta där då? Höger eller vänster? Hur låg dirigeringsapporteri ngen? Tänkte ifall det är några svårigheter man måste öva på.

  Ida och Kezo:
  Vad spännande med valltävling! Skulle jag vilja kika på nån gång. Har en kund här i falköping som tävlat rätt mycket. Tibblin heter han, om namnet känns igen..
  Hoppas allt är bra!

  Bea:
  GRATTIS! Vad roligt! Synd att jag jobbade, annars hade jag gärna kommit med! Vilken hund tävlade Anna med?

  Gilla

%d bloggare gillar detta: