Glasögon, skalbaggar och hälta

Jag har en liten koloni av skalbaggar hemma! Dom heter Corynetes caerulus och är en predator som man normalt hittar i träd, där dom äter av andra arters larver och ägg. Dom har dykt upp en och en och jag släppte ut dom första, men sen började jag undra över deras uppdykande och fångade in en i en burk och tog med till vår professor Jan Landin som blev mäkta inspirerad och tyckte att det var riktigt kul! Han menade att jag inte alls behöver vara orolig, han visste inte vad det var för art, men någon vanlig skadegörare var det inte!

Sen dök det upp en till och den fick bo i en burk, för om man ska ta reda på vilken art det är så kan man behöva pilla sönder ett par på vägen…. I lördags så öppnade jag hundarnas godislåda och se vad jag hittade där! En hel massa små skalbaggar som kröp runt och allra flesta bodde i påsen med torkad lever och våm, som jag köpte på Hund 2007! Källan var spårad! Vi fångade in så många som gick i samma burk där jag redan hade en bagge, som då dött. Efter 5 minuter var den döda skalbaggen borta! Dom är alltså ganska aggressivt hungriga, carnivorer och dom tvekar inte att äta sina egna kompisar, om dom dött först. I söndags hittade jag ett par till, ner med dom i samma burk med en bit våm så att dom skulle leva till måndagen… Hundtugget blev förstås utkastat med omedelbar verkan…

Janne blev tillfrågad igen och nu hade han hittat arten och frågan var då mest var dom kom ifrån! Eventuellt kanske dom lever på larverna från en koloni ängrar, hade jag händelsevis en sån? Jag har inte mycket saker i skinn eller päls, och inte har jag hittat djur i min mat heller, så den teorin är inte så trolig… Däremot så är det inte omöjligt att våmmen och levern från Hund 2007 var infekterad redan när jag köpte den! Äckligt, javisst, och kanske kan det också förklara varför Troll var så dålig annandagen (då han sket ner hela lägenheten och var så dålig som jag aldrig sett honom förut…) och även lilla My var ju dålig då…

Jag kommer definitivt vara mer skeptisk mot hundtugg i framtiden…

Jag var hos optikern igår och sammanfattningsvis så har jag inga större synfel, men jag är lite närsynt på höger öga och lite översynt på vänster, dessutom har jag ett litet brytningsfel på vänster öga. Alltså så är det inte så konstigt att bokstäverna hoppar och att jag måste anstränga mig för att läsa!! Om jag inte sysselsatt mig med att sitta framför datorn, samt läsa hela dagarna så skulle det nog inte vara några problem, men nu så blir det så jobbigt så att jag får huvudvärk hela tiden. Optikern hade förväntat sig större fel, med tanke på mina besvär, men som sagt, mina ögon får jobba en hel del just nu! Så nu blir det läsglasögon, och hade jag haft lite större fel och jämt på båda ögonen så kunde jag köpt billiga vartsomhelst, men nu är det olika plus ett brytningsfel så nu får det bli hyfsat dyra brillor ändå… Jag ska bara ha dom när jag läser, men troligen kan jag ha dom tills jag blir ålderslångsynt och det ska nog dröja en sisådär 15 år tills dess, så det känns ju ändå som en bra investering! Jag vill ju kunna läsa utan huvudvärk!!!

Igår så tränade jag och vovvarna lite agility och lydnad. Trolls position var bättre och han var riktigt duktig! Han är dock lite slarvig på ingångar och var han sätter sig. I agilityn var han riktigt duktig och stannade och stod kvar på alla kf utom vid en uppgång och en nergång, men nu klarar han störningar och att jag springer förbi riktigt bra! Duktig Trollboll!

My fick också köra fritt följ och lägganden under gång och hon är så himla söt! Jätteglad och studsar och är precis så som jag vill att hon ska vara, jättehärlig!! Hon är inte så stabil änu, om jag belönar så börjar hon studsa, men det är så härligt att se henne så pigg, så det är bara roligt! Stadgan kan komma senare! Hon for med full fart genom säcken också och galopperade nästan genom slalomet mot leksak i långt snöre, den bästa leksaksbelöningen för hennes del!

Men nu kommer den tråkiga delen, när vi kom hem och hundarna hoppade ur bilen så var lilla tussan halt! Hon hoppar fotfarande på 3 ben och jag bar henne nästan hela morgonpromenaden. Hon har ett litet skärsår i tramdynan och förhoppningsvis så är det bara det, för hon reagerar inte alls när jag böjer och sträcker i lederna i benet och tårna. Det blir vila några dagar och blir det inte bättre får vi åka till veterinären och kolla upp det! Det är lätt att få små skärsår när man bor i Ryd, det är otroliga mängder glas på marken och det är omöjligt att undvika allt! Större höga och sönderslagna flaskor och glas går att undvika, men de små glasbitar som ligger här och var är nästan omöjliga att se och ännu svårare att parera och gå runt. Som tur är så händer det inte alls ofta att dom skär sig, på hela tiden vi bott i Ryd så har Troll fått en liten skada i tassen och det här är första gången My blir skadad… Det finns lite nackdelar med att bo i studentbostad

Publicerat på 04 mars 2008, i Agility, Just nu, Lydnad, My, Troll. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Maria(Vira matte):
  Hej!
  Hoppas allt är bra med Er!
  Kan ju trösta dig att det är väldigt vanligt med såna smaskiga ”husdjur”.. Jag har inte haft tillgång till någon expert men jag tror jag kom fram till att det var något som kallas ”fläskänger”.. Jag hade köpt tjurmuskel och där trivdes de utmärkt oxå… Numera så fryser jag ner allt ”torkat”. Grisöron, strupar, tjurmuskel….. Konstiga grejor att ha i frysen men vad gör man inte för de fyrbenta…?!

  Majsan:
  Hmmm, kanske skulle ta och städa ur hundgodis-lådan. Det var ett tag sedan.

  Eva:
  Blä vad äckligt med djur i maten. Jag har råkat ut för det ett par gånger men nu är det många många år sen. En gång i en Frolicpåse och en gång i en RC-fodersäck. Fullt med larver…

  Johanna:
  Yeak, vad äckligt med skalbaggarna… usch.
  Härligt att läsa om My, bortsett från hältan då.

  Anna & vättarna:
  Jag har haft små söta fläskängrar i en fodersäck en gång – otäckt när det kryper i fodret… Desto trevligare var att jag ringde till foderfirman och klagade och fick värdekuponger att köpa nytt foder för
  De hade troligtvis kommit in i säcken i djuraffären eller under transporten dit.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: