Ingen rädder för vargen här..

Fortsätter om vargen idag…

Förr gick alla djurägare ut och jagade varg och björn. Det ledde till att man utrotade vargen från Sverige. Nu är vargen på väg sakta uppåt igen.

Problemet är att vår vargstam är inavlad, dvs reproduktionen är låg och eftersom vi har en rätt kraftig tjuvjakt så klarar inte vargstammen någon ytterligare jakt idag. Då blir det ju ännu färre vargar som kan reproducera sig = ännu svagare stam.

Framför allt så är det själva varghetsen jag vänder mig emot. Det är ingen som pratar om att vi borde utrota älgarna för att dom orsakar ett antal dödsolyckor i trafiken och det är ingen som pratar om att minska biltrafiken för att massor med jakthundar (och människor för den delen… ) omkommer i trafiken varje år.

Men om en varg gör något, då ska dom minsann skjutas. Ett fåtal hundar dödas av varg och det är bara en bråkdel av de som dödas i trafiken. Ändå så är det dom som dödas av varg som sörjs mest? Det är väl så mycket lättare att hata vargen, än den bilist som tillhör det egna släktet. Orsaken till BÅDA dessa dödssätt för jakthundar är i hög grad det drivande jaktsättet, som när det gäller vargen gör att hunden skällande drar in i vargrevir och när det gäller trafiken att hunden är så inne i det den gör att den inte ser bilar och dylikt.

Det råder ju ett varghat som mestadels grundar sig på okunskap och fabler som Rödluvan och vargen, Peter och vargen, De tre små grisarna och alla andra sagor som vi matas med från att vi är små. Vargen är en ond varelse som enbart förtjänar att dö… Kyrkan har i alla tider vänt sig mot vargen och personifierat den med Satan själv. Även i den nordiska mytologin så framställs vargen som ond och blodtörstig. Det finns många idag också som anser vargen vara ond och elak, ett djur utan existensberättigande. Sen att vi själva är helt fenomenalt duktiga på att utrota arter och kräva att hela jordklotet ska anpassa sig till vår levnadsstandard, det betyder ingenting i sammanhanget. Dessutom så råder en mängd konspirationsidéer om att djurparker släpper ut vargar med flit, till exempel så går rykten om att Kolmården släpper ut varg i Finspångstrakten och folk påstår att dom sett släp från Kolmården mm mm. Det vore ju verkligen helt galet, att släppa ut djurparksdjur som är uppfödda mer eller mindre av människor och vana att se folk varje dag…

Senast en människa blev dödad av varg i Sverige var för övrigt 1821. Det var då den berömda Gysingevargen som dödade en 6-årig pojke. Det var en människouppfödd varg som förstås inte hade den människorädsla som alla ”normala” vargar har.

Jag kan mycket väl förstå att man blir upprörd som djurägare om ens djur blir slagna av rovdjur och om det finns individer som använder tamdjur som skafferi så tycker jag också att den individen ska avlivas. Skulle individer mot förmodan traska in i tätorterna så bör dom också plockas bort. Ingen tjänar på att ha vargar som verkligen ställer till det för människan (allra minst vargen…). Men jag tycker inte att vi ska införskaffa jakt på varg överlag. Och jag tycker verkligen inte att vi ska använda argument som att vargen konkurrerar med människan om viltet. Med tanke på hur mycket kött vi äter idag jämfört med förr (ni vet, innan välfärdsjukdomarna kom..) och med tanke på hur mycket djur som står intryckta i stallar utan att knappt få se dagsljus, så behöver vi verkligen inte skjuta älgar för att överleva. Dessutom, så som människan behandlar sina tamdjur (då menar jag inte frigående djur som lever ett ”normalt” liv, utan dom stackars grisar som bor i dammiga stallar utan strö och stimulering av någon form), så vet jag inte om vi är dom rätta att uttrycka oss om vargens ondska.

Publicerat på 20 oktober 2008, i Debatt, Djurrätt. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

 1. Lena:
  Hejja Hedvig!! Jag blir så glad när jag ser ditt härliga engagemang i viktiga frågor, sluta aldrig med det. Denna gång ska jag inte heller gå i svaromål Läs oxå AnnaKarins (Bravo) forskningsrapport!! http:// publications.uu.se/ abstract.xsql? dbid=8401 Och Kram och Tack för grattis L

  Cissi:
  Tack!

  Håller helt med dig i vargfrågan. Bra skrivet!

  Anna-Carin:
  Bra skrivet Hedvig! Synd att inte rötäggen (läs varghatarna) läser det här. De brukar ha en viss förmåga att vara lite isolerade från omvärlden där de sitter i sin lilla skogshydda… (och jag har inga fördommar 😛 )

  Ida:
  Mycket bra skrivet! behövs fler som du!

  Ida:
  haha! förstår det måste vara pinsamt. Men hon blev nog inte arg =) Är man 7 år får man säga såna saker =)

  Gilla

%d bloggare gillar detta: