Det är bare å jobbe… eller?

Den här veckan jobbar jag heltid och det får mig att tänka att jag verkligen uppskattar min fritid! Jag tycker mitt jobb är helt okej, men att jobba mellan 12-21 gör att man inte hinner med särskilt mycket annat alls! Jag hinner gå en ordentlig promenad med Troll på förmiddagen, igår sprang vi 5 km på morgonen och idag gick vi 1,5 timme och tränade lydnad, men sen är tiden slut! Byta kläder, äta lite och sen hasta iväg till jobbet. Hemma igen vid 21.15 eller så, ut en timme med Troll och så i säng. Jag har inte ens hunnit skriva de jobbansökningar som jag har tänkt, för det har inte funnits tid! 

Det jag funderar över, i ett längre perspektiv, är hur mycket vår fria tid egentligen värd? Och hur mycket är alla grejer som vi vill omge oss av värda? Är det värt att aldrig vara hemma och göra det man tycker bäst om för att ha en platt-tv och att resa ett par gånger om året till Thailand? Att inte hinna gå ut med vovven eller missa större delen av barnens uppväxt? Är vår livsstil värd sitt pris?

Den enda vägen till lycka?

Den enda vägen till lycka?

Jag har jobbat 80 % under vintern och det känns precis lagom. Ja fast inte ekonomiskt då kanske. Fast det har täckt det jag behöver och tillåter mig att spara lite varje månad (till valpkontot till exempel :)). Men det är klart att det skulle ju inte räcka om min levnadsstandarn låg högre, om jag krävde en platt-tv eller om jag betalar av på hus -och billån.

Jag är för 6-timmars arbetsdag, för att vi ska ha mera tid att lägga på det vi tycker om för vi lever faktiskt bara här och nu! Och för att det inte gör något om vi har liiite mindre pengar att spendera på grejer som tar av jordens resurser. För att vi kanske kan klara oss utan den där resan till Thailand om vi inte kör slut på oss i vardagen så att vi MÅSTE åka långt bort för att få lite lugn och ro? För att vi kanske skulle bli lite mer lyckliga med mindre press och mindre stress? För att föräldrar ska kunna se sina barn åtminstone lika mycket som dagispersonalen? För att jag ska ha tid att spendera med min hund och mina vänner?

Jag tycker att det är värt ganska mycket med min alldeles egna tid som jag kan spendera precis så som jag vill, samtidigt som jag förstås vill ha råd att överleva och att tävla förstås!

Vad tycker du?

Publicerat på 18 februari 2009, i Jobbelijobb!, Just nu. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. För mig betyder den lediga tiden massor även om jag trivs mycket bra med mitt jobb. Pysslar ju trots allt med det jag pluggat till och tycker är intressant. Men vintrarna och mörkret är tröttsamt när man jobbar 8-17 och inte får vara ute i dagsljus några längre stunder förutom på helgerna.
  Skulle gärna jobba lite färre timmar i veckan om jag kunde, men då skulle jag ju inte hinna med det jag ska på jobbet… Som tur är har jag stort inflytande över mina arbetstider och kan ta ledigt en fredag em för att kunna åka långt och tävla om jag vill, och det är ju verkligen guld värt. Hu så hemskt om man var låst till att någon annan la ens schema utan att man skulle kunna påverka.

  Gilla

 2. På söndag är tävling, men shh, för vi tänkte inte berätta det helt officiellt. 😛 Lättare att smyga undan misslyckanden då. Går ju sådär med att hålla det hemligt bara. 😉

  Jag skulle verkligen vilja jobba 6 timmar varje dag, det är ungefär vad jag gör nu med exjobbet, och det passar alldeles perfekt. Jag får mycket gjort och orkar jobba hela tiden, men har samtidigt både ork och tid till annat när jag kommer hem. Är som du helt för 6-timmars arbetsdagar, alla har rätt till att hinna leva oxå, inte bara jobba…

  Gilla

 3. Instämmer =) 6 timmars arbetsdag är lagom.. Och skulle generera mer jobb till fler människor, för en bättre levnadsstandard i stort i landet. Vilket skulle generera färre finanskriser.. ja, allt ont går i cirklar. Dags att bryta trenden!

  Gilla

 4. Tack för tipset! Ska kolla det. Det jag tycket verkade bra med Ikea-bollen är att den är klädd (och söt). Men man får väl köpa både och kanske 😉

  Gilla

 5. Ni verkar hålla med mig angående 6-timmars arbetsdag 😛 Kanske är det så att vi hundnördar faktiskt uppskattar en promenad i dagsljus så mycket mer än teknisk välfärd? Men visst är det som Anna säger, det är ju inte alla som KAN gå ner i tid eftersom jobbet bygger på att man ska hinna med ett antal saker… Lyx är det att kunna påverka!

  Gilla

 6. Ja! Det viktiga kanske är precis som Anna säger, att man kan styra själv över sin tid! Kan man det, så orkar man nog jobba mer 🙂

  Ja, jag har gjort allt som står i min makt för att du ska få träffa vargar, mata tigrar, mata björnar, leka och prata om djur på arbetstid! Det är verkligen världens bästa jobb 🙂

  Gilla

%d bloggare gillar detta: