Riktigt dålig agility

Idag på förmiddagen tränade jag och Troll agility och det gick riktigt dåligt. Jag vet att bl a AC tycker att alla bara skriver om de bra grejerna i sina bloggar så att man ibland undrar om man är den enda som har dåliga dagar, så jag tänkte att som omväxlings skull så skriver jag om det här passet 😉

Vi skulle alltså träna på en övning från clean run, problemet är att han rev massor hela tiden! Jag lade honom ner efter rivningarna så att han inte får fortsätta, men han bara slarvar! Hindrena är ju konhinder och dom blir ju inte högre än 40 cm så det är ju knappast jobbigt eller svårt att lyfta på tassarna. Han går dessutom klockrent i skritt och trav både före och efter passet och är ordentligt uppvärmd. Men han verkar inte ta hindrena på allvar.

Det hela slutade med att jag blev riktigt arg. Det är helt värdelöst att bli arg när man tränar (utom möjligtvis vallning ibland) och det gjorde ju att Troll gick långsamt och tyckte jag var skittråkig :(. Jag tog en paus, sen tränade vi lite slalom och hoppade några hinder som gick bra, han hoppade ordentligt och rev inte, sen slutade vi. Men det kändes ändå inte bra att bli så sur och det känns inte bra att han river.

Så vad göra nu? Ett alternativ är att inte hoppa på konhindren utan köra bara på ”riktiga” hinder. River han massor där också så blir det sjukgymnasten. River han inte så beror det förmodligen på att han inte tycker att det är värt att hoppa över dom låga, i hans ögon kanske fåniga hindren. Ett annat alternativ är kanske att bara hoppa ett eller ett par hinder i rad och belöna upp när han inte river? Ett tredje kanske att få mått på hur man kör teknikträning och träna på att han ska hoppa ordentligt?

Vad tror ni läsare? Att bli arg är ju ingen lösning, att lägga honom och köra T.O efter rivning känns heller inte produktivt. Är det någon mer som tränar stor hund på konhinder som upplever samma sak? Ge mig tips snälla!!

Publicerat på 20 april 2009, i Agility. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Jag skulle absolut tro att det kan ha att göra med att han inte tycker det är värt det, riktigt. Perrin river oxå betydligt oftare om vi tränar på låga hinder än om vi kör på riktig medium höjd, och konhinder tycker han är helt onödiga… Jag tror jag hade slutat träna på dom, eller köp såna där förlängningar till, så det blir large höjd på dom.

  Just ja! Glömde svara om Fodaxen! Cissi har fått den till Lipton, han är en riktig hund och äter den glatt. 😛 Jag hade inte så mycket.

  Gilla

  • Jag har förlängningar till två av dom, men bara han nuddar dom med sin långa svans så rivs ju dom med… Blir sån destruktiv träning! Får väl åka långt för att träna istället, men jag bor ju så långt borta nu!

   Gilla

 2. Nu har ju inte jag problem med rivning direkt på någon av mina, men hoppteknikövningar tycker jag är jättebra! Lärde mig lite hur man ska göra på helgkurs på klubben i höstas.

  Jag brukar passa på att träna hoppteknik när jag är hos mamma. Då kör jag på dera kavaletti till hästarna. Ordentligt synlig bom tror jag inte är fel.. De tar i som tusan i alla fall =)

  Sen skulle jag nog köra väldigt korta pass med hopphinder rakt fram. Lättare att riva i kurvor. Belöna ordentligt när han inte river och succesivt öka. Förhoppningsvis blir bra hopp mer vanliga och sätter sig i ryggmärgen..

  Oj vad långt det blev här nu.. =) Hoppas du får ordning på det hela!

  Gilla

  • Ja du är ju egentligen inne på att höja värdet på varje hinder och börja lätt? Jag tror att det kan vara en plan värd att prova…

   Gilla

 3. Jag skulle nog låta bli att träna på låga konhinder helt enkelt. Trist när man har långt att åka, men jag tror det förstör men än vad man tränar. Det är ju också så att man egentligen inte tränar på det man vill träna på eftersom handlingen skiljer sig enormt när hunden hoppar fullhöjd hinder. En hel del handling går att träna även utan hinder, resten får man nog helt enkelt träna när man åker iväg och tränar.

  Gilla

 4. Håller med Cissi. Förödande att träna på låga hinder. Gjort det misstaget med Knut och han slarvar nåt grymt.Har fått lägga massor av extra tid på teknikträning, något jag fått nästan gratis med både Fame o Sia.
  Nu tränar vi bara på maxade hinder (nästan). Med markbommar, gärna som oxrar etc. Allt för att höja värdet på hindren och få honom noggrann även när det går fort.
  Om Troll river för att svansen tar i hinderstödet så känns det helt omöjligt, sälj hindren… 🙂 Eller gör som Ida skrev. Träna bara rakt fram, typ jumping grids.

  Gilla

 1. Ping: Taskig kondis och bra slalom « Life according to Hedvig & Troll

%d bloggare gillar detta: