Spermiekonkurrens

Jag ska hålla en föreläsning om schimpans och gorilla på måndag och sitter särför och läser lite om spermiekonkurrens. Det är ju fantastiskt roligt att läsa om hur olika djur hindrar andra hanar från att para sig med ”sin” hona eller hur honan förhindras från att para sig med andra hanar! Ta detta till exempel (från Wikipedia):

Arter som utsätts för hög risk för spermiekonkurrens har visats ha relativt större testiklar och producerar fler spermier [5]. Ett exempel på detta, där hanarna fått mycket stora testiklar är arter av fladdermöss med promiskuösa honor. Selektion för många spermier dvs stora testiklar har lett till att hanarna, för att kunna behålla sin flygförmåga, har tvingats till en avvägning mellan testikelstorlek och hjärnstorlek. Reproduktivt framgångsrika hanar behöver därför inte vara speciellt smarta… Så klart kan denna selektion inte gå hur långt som helst, någonstans blir ju hjärnan för liten och då kommer selektionen på testikelstorleken att avstanna.

Är inte det hur kul som helst?? Sexuellt aktiva och välutrustade hanar är liite mer korkade än andra, mindre utrustade hanar 😛 Ett annat lite våldsamt exempel på spermiekonkurrens är bananflugan:

När det gäller att hindra honan från att para sig igen är ett extremt exempel bananflugan, Drosophila melanogaster. Då hanen parar sig med honan inseminerar han, samtidigt med spermierna, ett ämne som förstör spermier från tidigare parningar. Sperman är också giftig för honan själv, så ju fler gånger hon parar sig desto tidigare dör hon [7]. Dessutom gör det så att honans mottaglighet för fler parningar minskar [4].

Det här är ju den ultimata spärren för otrohet! Ha sex med flera och du dör… Snacka om att hindra dom honliga bananflugornas sexuella frigörelse! Tur att den spermiekonkurrens vi ägnar oss inte är så våldsam… Vansinnigt roligt med dessa biologiska företeelser iaf tycker jag 😀

Publicerat på 09 maj 2009, i Biologi. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Lite bakslag dock att det inte är hur många hon parar sig med, utan hur många gånger? Doh! 🙂

  Gilla

 2. ha haha ha… martin citat ”ja.o ormarna då, de gör helt rätt, sliter tjejerna efter samlag så de håller sig på mattan”… fan vad bra skrivet/researchat hedvig!!! kram

  Gilla

  • Tack 😛
   Ja jag är personligen glad över att vi är monogama, särskilt när man läser om spermapluggar och giftig sperma 😉

   Gilla

 3. Ha ha
  Är det inte höns som kan skicka ut sperman igen om hon blir parad med en tupp hon inte gillar? Sen kan ju han gå och tro att han är pappa till alla barnen…

  Gilla

  • Japp så är det! Tuppar bryr sig till exempel inte om hönan är en syster eller annan nära släkting, men det bryr sig hönor om. Och då är det praktiskt att kunna välja! Dessutom kan tupparna välja hur mycket sperma som sprutas in och dom kan även fejka utlösning! Det är bra om man redan parat sig med henne och vill få henne lite parningsovillig mot andra tuppar, så att man försäkrar sig om att man själv blir pappa!

   Gilla

 4. Biologi is the shit! 😀

  Gilla

%d bloggare gillar detta: