Guldområde, vallning och Monstertändning!

Jag hittade ett riktigt läckert ekområde igår! Kul när man helt oväntat ramlar på en ek som är större än 5 meter i omkrets 🙂 Och sen att det finns kanske 20 st riktigt stora ekar i området gör ju inte saken sämre 😀 Men oj vilken tid det tar, tror inte att chefen hade tänkt att jag skulle tillbringa mer än ett par veckor med det här projektet och nu har det gått en månad. Det finns liksom bara fler ekar ju mer man letar efter dom!

Troll fick valla en sväng idag. Elaka tackan var elak och har jag ringt RM som äger fåren och sagt att hon måste flytta. Nu gäller det bara att ordna själva flytten så är hon borta sen! Det blir skönt!

Troll har tyvärr blivit påverkad av elaka tackan så han känner sig tveksam när det gäller att trycka på övriga får också. Jag delade av fåren och lämnade elakingen och några får till i en annan del av hagen och när en av tackorna jag tog med mig ville vända så klarade Troll inte att trycka tillbaka henne trots att hon bara stod stilla och var trög, inte alls hotfull. Han är osäker och lite rädd helt enkelt. Det är ju inte alls bra! Med peppning och stöd så vände han henne till slut, men tackan måste bort! Bra grejer hände ju också, till exempel fina balanseringar, fina flankeringar och ett väldigt fint hämt på kanske 70 m.

Jag funderar på tävlingar i vallning och det finns två svårigheter.  Nummer 1) det anordnas extremt få IK1 i närheten. Skittråkigt tycker jag, varför inte premiera nybörjarna också? Det är ju faktiskt ett rätt stort steg att starta IK2, framför allt som att många här anordnas i Breviksnäs som visserligen är väldigt bra och trevligt, men knappast känt för att vara lätt. Nummer 2) är att det knappt finns några lediga helger kvar att peta i vallningstävlingar på efter att agilitytävlingarna bokats in. Synd att det finns ett så begränsat antal helger på ett år! Annars tror jag egentligen att vi skulle pallra oss runt. Skulle behöva träna lite på precision och på att hämta på längre avstånd, men annars så 🙂

Monstret visade tecken på att intressera sig för får idag! Vi kollade in ett nytt område som vi ska åka till i Bjärka-Säby och den var 5 ekar som låg i en fårhage. När Monster såg fåren frös han! Svansen nere och bara helt stilla tittade han på dom i full koncentration! Sist åt han mest fårbajs så det var en klar skillnad! Heja heja 😀

Publicerat på 15 juli 2009, i Fåren, Jobbelijobb!, Monster, Vallning. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. Biter han på kommando? Kan vara läge lära in det på en sån elaking. Jag upplever att hundarna blir stärkta av att få ta till tänderna i vissa situationer. Dessutom kan det höja fårens respekt för hunden om de upplever den som lite för ”snäll”.
  Ett annat sätt få bukt med tackor som ifrågasätter är att hålla ett högre tempo, har han väl inget emot antar jag 😉 Samt göra några korta flankeringar.
  Ibland är det förödande att mesa på i skritt, tackorna börjar tveka och det blir bara strul. Det känns kanske lite konstigt när man flera år kämpat med att få ned farten… 😉 men det fungerar!

  Gilla

  • Nej han biter ju inte.. Jag har försökt peppa honom men det sitter långt inne. Får försöka peppa honom mer, att vi tar henne tillsammans liksom!
   Hålla ett högre tempo gillar han ju så det funkar säkert, fast jag vill ju träna lite finlir inför tävling ju 😛

   Gilla

 2. Du kan få släppa Yra på surtackan 🙂
  Kan hon flytta dikor med kalv och tjur borde hon väl kunna ta hand om den där, liten och ettrig som hon är.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: