Hur får man en vallhund att bita?

Riktigt ledsen efter dagens vallpass. Kommer dit glad i hågen, åker därifrån med en vallhund vars självförtroende knäcks mer och mer för varje gång vi åker dit. Tackjäveln stoppades undan, men när nästa tacka i rang inte ville gå åt det håll jag tänkt och sänkte huvudet mot Troll så drog han åt andra hållet. Han tänker INTE få stryk igen! Fan. När jag sen skulle ta ut tackjäveln ur fållan så flög hon på Troll trots att jag stod bredvid. Jag gick med honom hela vägen bara för att hon INTE skulle göra det, men hon saknar all rim och reson och attackerar vilt, oavsett vart jag befinner mig. Troll drog ut ur fållan, fåren också och sen plockade han upp dom och innan jag riktigt han fatta vad som hänt så gav hon sig på honom IGEN och jagade honom kanske 10 meter.

Just nu känns det bara pest att vi har får. Troll hade bättre självförtroende innan vi skaffade oss dom här idioterna, det är helt klart. Jag tror att dom här fåren är vana vid rätt tuff behandling och det är därför dom sätter sig på en hund som inte behandlar dom så tufft. Att Troll en gång fått ryktet om att vara en ”mördarhund” känns just nu enbart löjligt, jag ÖNSKAR att jag fick honom att slåss, att bita! Men hur får man en vallhund att bita när han helst viker undan? Och hur bygger man upp självförtroendet hos en vallhund som fått stryk?

Jag kan ju inte åka och valla igen förrän helst båda tackorna som hotat blir flyttade. Troll har ALDRIG vikt sig så som han gjorde idag, den här s k träningen är förödande. Är bara ledsen just nu och vet inte hur jag ska få tillbaka den hund som stod pall att en tacka blängde på honom och som orkade trycka på ändå? Jag vill ju dessutom knappast släppa Monster på dom här idioterna, det bästa är kanske att bara behålla tacklammen som är lite vekare? Och åka till andra som har snälla får så att jag får upp Trolls självförtroende igen…

Publicerat på 21 juli 2009, i Fåren, Vallning. Bokmärk permalänken. 10 kommentarer.

 1. Tackorna blir ju också ”utbildade” kan man säga. Det som lönar sig upprepar de. Och så lär de sig av varann.Jag hade ett par såna tackor för ett par år sen men det är ovanligt att de är såna. De blev fina skinn 😉

  Jag tror du gör bäst att låta bli valla på de här tackorna ett tag. Eller ta dit en erfaren hund och se om det är nån skillnad. Ofta räcker det att det är en ny hund så får de lite mer respekt.
  Nu när Troll börjat tvivla på sig själv så lyser det antagligen som en skylt på bröstet ”ofarlig” och då skiter fåren i honom.
  Du måste helt enkelt ut på djur som flyttar sig för honom. Det är ju lite trist att behöva byta ut får man nyss skaffat men det är inte ovanligt att man får trixa lite innan man får en grupp som är bra. Bäst är att börja med en grupp tacklamm som man ”fostrar” själv.

  Hur lär man hunden bita? Jag har gått bredvid hunden och vallat jag också och så ”tar” vi den elaka tackan tillsammans. Tycker överhuvudtaget det är en bra strategi att valla side-by-side med hunden, hunden förstår bra vad det är vi gör.

  Att hunden flyr behöver faktiskt inte vara katastrof. Ibland är det common sense att avstå en strid man ändå inte kan vinna.Man får välja sina krig liksom.

  Ett annat tips gällande tackor som anfaller är att ge dem mer plats. Vänta ut dem lite längre bort. Förhoppningsvis upptäcker de att hunden inte tänker äta upp dem och förhoppningsvis upptäcker de att de faktiskt har en valmöjlighet att gå åt andra hållet.Tålamodskrävande och en sån tacka blir nog aldrig en sån man kan träna finlir på.

  Gilla

  • Tack för ditt svar! Jag tror också att lösningen är att plocka bort de tackor som hotar och behålla dom snälla. Tror också att dom här skulle bli fina skinn, trots att jag inte är lagd åt det hållet så känner jag mig lätt mordlysten när tackan jagar bort Troll…

   Provade att gå bredvid och det går ju lite bättre, men den riktigt elaka attackerar Troll vart jag än befinner mig så då spelar det ju ingen roll.

   Tror du att det hjälper för Trolls del att ta dit en tuffare hund? Isf kan jag fråga nån, men jag tänkte att fåren genomskådar Troll ändå så att det inte hjälper i längden?

   Skönt att höra att du inte tycker att det är någon katastrof att han flyr, känns ju bedrövligt när man står där och ser hunden jagas bort…

   Nu ska jag se om jag kan transportera bort dom här fåren på något sätt!

   Gilla

   • Jo visst kan dom genomskåda honom ändå. Men det kan ge en hint om hur svår tackan är. Vänder den lätt för en annan hund så kanske Troll kan lära sig flytta den. Men är den lika omöjlig så är det väl skinnbranschen nästa… 😉
    Det kan också vara stärkande för Troll att ha en annan hund som hjälper till. Inte bara på den här knäpptackan utan sen också. Helst om den kan gå lite bakom Troll så han får en känsla av att han gör jobbet själv. Kan funka med förarhjälp också, som jag skrev i första svaret.
    En anna grej: Om fåren ställer upp sig kan det funka stärkande att lägga hunden och själv gå fram och sätta fart på dem.Tanken med det är att hunden ska ”tänka” typ så här – oj nu blev det trögt… men snart kommer matte. Och därmed bli trygg i situationen och i förlängningen utstråla mer pondus och därmed flytta djuren själv. Lite långprojekt men det funkar.

    Gilla

    • Nu ska tackan bort! Eftersom vi hyr den ska den dock inte testa skinnbranchen utan istället flytta till andra får.

     Tack för tipsen, jag ska testa båda för att stärka honom nu, både att använda en annan hund tillsammans med honom och att sätta fart på dom själv… 🙂

     Gilla

 2. Usch vad tråkigt!
  Jag tror, liksom Eva att det kan vara jättebra att ta med sig en annan hund, som man vet inte har problem med att flytta fåren (kanske Isa?) som stöttar upp troll. Är rädd för att det blir en ond cirkel i att han blir osäkrare och osäkrare och fåren tuffare och tuffare, men att om Troll bara lyckas bryta den och återfå sitt självförtroende så kan han komma ur detta och bli en ännu bättre vallhund än tidigare.
  För om de andra tackorna också börjar inse att man kan gå emot Troll i nuläget, vet jag inte om det hjälper att flytta den ”elaka tackan” då nästa tacka i rang tar på sig hennes uppgift och flyttar man denna också kanske nästa tacka står i tur för att beté sig likadan osv…
  Framförallt tror jag också att ett ordentligt avbrott är vad Troll behöver, åtminstone från dessa får.
  Jag och A-C kanske ska åka iväg och valla hos någon som jag tyvärr inte kommer ihåg varken vad hon heter eller var hon bor (tar typ 40min. att åka). Jag var där när Dingo vallade första gången och vi fick avsluta med att gå in i stora hagen så att Dingo fick se hur fåren sprang iväg när han kom, så att han skulle avsluta positivt med ”ja, jag lyckades flytta dem”. Jag tror att det är precis vad Troll behöver, att se att fåren flyttar sig när han kommer och på så sätt åter bygga upp hans självförtroende.

  Tror helt enkelt att ni behöver backa i träningen och bara jobba med sånt han kan ett tag så att han ändrar attityd till fåren och börjar tro på sig själv och på dig. Ni kanske kan följa med när A-C kommer så åker vi och vallar ihop på andra får som springer ifrån honom och på ett ställe där han inte blivit knäckt av fåren.

  Gilla

  • Fast jag har inte skaffat får för att inte valla på dom, eller för att åka 40 minuter för att betala 100 kr för att valla på Ninas får. Jag har heller inte vilat Troll i ett år från vallning, för att vila mera. Problemet är ju idag EN tacka, att nummer två hytte med huvudet igår har med att göra att elaka tackan står i fållan och orsakar drag. Fanns hon inte där så kan faktiskt problemet försvinna, eftersom de två är bra kompisar. Jag tror HELT klart på att plocka bort ledartackan och se vad som händer, det är inte alls säkert att nästa tacka blir den elaka, eftersom man då rör om i gruppen.

   Och VISST är det bra att valla på lättflyttade får också och göra saker som han klarar av, men jag tycker definitivt att det är värt ett (flera) försök för att få det att funka på de får som jag nu har betalat för att få. Sen får vi kanske ändå betala för att träna finlir på mer lättflyttade får, för det är INTE bara jag som tycker att dom är väldigt tröga…

   Gilla

   • Givetvis tycker jag att du ska valla på våra får. Min tanke var bara att jag tror att han kan bli låg av att komma in i just den här hagen, då det är här han har blivit jagad av elaka tackan. Att det därför kan vara bra för honom att valla i en annan hage där hans självförtroende inte har decimerats.
    Ni är fortfarande det mest rutinerade ekipaget och jag är väl medveten om att jag är så mycket nybörjare det går att bli. Jag är bara lite rädd att om han går in dit med noll självförtroende så kanske någon annan tar på sig ledartackans roll.
    Men jag hoppas verkligen inte att det blir så. Hoppas att det går bra med flytt, jag är ledig idag så behöver ni hjälp får ni hojta!

    Gilla

    • Okej 🙂 Fast han är alltid entusiastisk när han går in så jag tror inte att det är så farligt, bara jag är där och ser till att det är rörelse på fåren. Jag får väl anstränga mig så att det INTE blir några konflikter genom att låta Troll pendla och så…

     Du får gärna komma och hjälpa till ikväll, det blir förmodligen krångligt att få in de 3 fåren i transporten så det är bättre ju fler vi är 🙂

     Gilla

 3. Stackars lilla vännen.. det där låter ju inte alltför kul… Hoppas det ordnar sig för er! Pussa Troll i pannan från oss! Kram

  Gilla

 4. I morgon får fröken elak flytta =)
  Det kommer bli bättre ska du se!
  Vi hjälps åt tills de går!!!
  Kram

  Gilla

%d bloggare gillar detta: