Gud och sex

Idag blir det lite samhällsdebatt, alldeles för länge sedan nu 🙂 Igår åkte jag nämligen förbi en stor sten belägen utanför ett prydligt hus någonstans och den såg ut såhär:

DSC00146

Det ser ju väldigt fint ut och sådär men efter lite funderingar om inlärningspsykologi så kom jag fram till att kyrkan (och de flesta andra religioner skulle jag tippa på) har samma syn på motivation som SBK på 60-talet. Det har ju faktiskt inte hänt någonting! Åh andra sidan så är väl kanske det poängen med religion, att den ska vara konservativ, något som står och inte faller oavsett vad som händer runt omkring?

Vad är det jag syftar på då? Jo, hela grejen med religion är ju att du ska vara duktig nu så får du belöning när du har dött, och om du gör dumma saker nu så blir du straffad. VAD som är dumma grejer är ju i vissa fall saker som är rätt uppenbart dumma, som att döda (människor, djur är ju (förstås???) helt okej), stjäla eller vara otrogen mot din partner, men det finns ju en massa saker som jag inte alls kan tycka är dumma, som får mig och andra att må bra och saker som begränsar vissa människor i högre grad än andra pga att vi är olika. Det jag syftar på är i hög grad sex och sexuella preferenser. Sex är något som för människor närmre varandra, det får oss att slappna av och känna en massa positiva känslor. Det som är intressant ur inlärningspsykologi är att sex (när det är bra) ger en kraftig positiv förstärkning vilket då gör att man helt naturligt vill göra det igen. Att kyrkan då inte vill  tillåta sex förutom i barnalstrande syfte tycker jag verkligen är helt galet. Man tvingas då (om man inte ska bli en syndare som blir straffad när man har dött) att avstå från det som får en att slappna av och må bra, och istället vara avhållsam, frustrerad och eventuellt bli belönad när man har dött. Tough shit.

Utvägen är ju att gifta sig, nackdelen att man då aldrig får skilja sig, utan stanna med den man eller kvinna som man valt. Ibland kan man ju då ha tur och verkligen hitta någon som man VILL leva hela sitt liv med och då fortfarande ha den åsikten när man är 60 år, i annat fall får man leva med någon som kanske är elak, osympatisk eller bara helt enkelt ganska ointressant. Tough shit det med.

Än värre blir det ju för dom som gillar män fast dom är män, eller kvinnor fast dom är kvinnor, eller för dom som känner sig som män fast dom ser ut som kvinnor och vice versa. Vad gör man när man inte alls passar in i mallen? Kyrkan vill omvända en, man själv kanske trivs utmärkt som det är, bara man får möjlighet att leva med den man älskar utan att bli trakasserad för det. Man kanske vill ha barn, ha sex och leva sitt liv såsom det ger den bästa positiva förstärkningen JUST NU, hellre än att tvinga sig att leva med en person av ”fel” kön, eller att leva ensam för att undvika att bli straffad senare.

Så vart vill jag då komma med detta? Jo, dels att kyrkan är en gammaldags straffmaskin som hellre ger positiv bestraffning än förstärkning, det ska skrämmas till lydnad, även om man viftar med ”paradiset” också. MEN också att om Gud finns och Gud är god så verkar det ju väldigt märkligt att ge oss möjligheten att känna alla positiva känslor som förknippas med sex och att leva med den man VILL leva med (oavsett kön eller om man är gift eller inte), men inte vilja att vi ska utnyttja det? Varför ska det kännas bra om det är en synd? Om Gud givit oss möjligheten, men inte vill att vi ska utnyttja den så kan jag faktiskt inte tycka att han/hon/det verkar särskilt sympatisk. Jag tycker snarare att Gud verkar uppföra sig som en hundtränare från 60-talet, som använder sig av rädsla för bestraffning som motivation och som är väldigt dålig på att utnyttja våra mer lustfyllda känslor, som begäret efter ”goodies” i form av fri kärlek, sex med vem man vill, barn (i samkönade förhållanden) osv osv.

Även om kyrkan faktiskt är friare nu än förr så är det en väldigt lång väg kvar att gå, till exempel så är det KD som begränsar möjligheterna för många i Sverige att få barn, de är emot samkönade äktenskap, regnbågsbarn mm mm. Jag tycker faktiskt inte att religionen har i politiken att göra  öht, att kyrkan (som numera är frigjord från staten) ska bestämma hur många svenskar ska leva sina privata, personliga liv är fullständigt galet. Att kyrkan är friare idag än förr känns också som en påtvingad förändring för att överleva i vårt friare samhälle, än något som man faktiskt själv har velat.

Slutsatsen av detta inlägg är att jag ska tag i att gå ut ur Svenska kyrkan nu. Jag blev automatiskt medlem när jag föddes och det har bara inte blivit av att jag har gått ur, men nu är det faktiskt på tiden. Jag köper inte att bli tränad med bestraffning som motivation, jag gillar den positiva förstärkningen som kommer av att leva mitt liv precis som jag själv vill. Jag  gör mina egna val hur länge jag väljer att stanna med en partner, vem jag vill ha sex med och om jag ska gifta mig eller inte och jag vill definitivt inte vara med en organisation som har åsikter om mina livsfrågor. Så nu är det slut, jag biter straffaren i benet och söker mig istället till det som ger mig bäst belöningar. Jag vägrar betala pengar till en organisation som vill begränsa mig i mitt sätt att leva!

Publicerat på 22 september 2009, i Debatt, Just nu. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Bra beslut. Allt fler av de jag känner går ur kyrkan. Samtidigt tror jag vi måste passa oss lite så inte bara en massa galningar är med i kyrkan… Sverigedemokraterna fick ju ett par % i kyrkovalet tex…

  I Finland föds man inte in i kyrkan, jag är inte döpt och definitivt inte konfirmerad. Mamma skrev aldrig in sig i kyrkan när hon flyttade till Åland och pappa skrev ut sig dagen efter han fyllde 18…

  Gilla

 2. Fast det där med sex och giftermål/skilsmässa tillhör ju katolicismens åthävor, sist jag kollade var Svenska Kyrkan protestantisk! 😉

  Gilla

  • Det är ju helt sant att Svenska kyrkan är protestantisk 🙂 Här generaliserar jag rätt vilt; det är jag medveten om. Nu är det Svenska kyrkan som jag betalar till och därför så blev inlägget adresserat till dom. Och Svenska kyrkan har ändå åsikter om hur vi lever. Säg att jag till exempel skulle vilja ha ett barn såsom ensamstående singeltjej, det är omöjligt i Sverige om man inte vill lura på någon ”random” och det är KD som bromsar den utvecklingen. Eller om jag skulle vilja gifta mig eller adoptera ett barn tillsammans med en annan kvinna (vilket jag iofs inte vill, men det är inte poängen vad JAG vill utan själva begränsandet jag vill åt).

   Gilla

  • (Jag tänkte även på många kristna samfund såsom Jehovas, Livets ord mm som inte gillar homosexualitet, skilsmässor och syndigt leverne. Som sagt, jag generaliserade ganska vilt inom kristendomen)

   Gilla

%d bloggare gillar detta: