Grisar i Sverige

Jag har skrivit det förr och jag kommer säkert göra det igen. Men nu orkar jag faktiskt inte gå riktigt på djupet även om jag inte kan vara helt tyst heller.

Kort: Djurrättsalliansen har filmat i svenska grisstall och hittat grisar som äter på döda grisar, grisar med avbitna svansar, grisar med sin egen skit över hela kroppen, grisar med sår och bölder… På P3s nyheter kunde man idag höra att anledningen till att det låg en död gris som andra grisar åt på var för att det fanns ”särskilda omständigheter” och att det var en söndag kväll. Är det alltså okej att grisarna är kannibaler på helgerna? Dessutom, ägaren av ”kannibalgrisarna” och deras döda kompis är Swedish meats ordförande och tillika en av Sveriges största producenter av fläskkött, Lars Hultström. Han har uppdrag hos till exempel LRF och Svenska djurhälsovården. Så ironiskt va? Lars Hultström har i skrivande stund tagit en ”time-out”. Det är ju tråkigt för grisarna på hans gård att dom inte kan göra likadant, men det är ju en mänsklig rättighet att sticka och gömma sig när det blir jobbigt, eller?

Man kunde på nyheterna också höra att detta inte skulle påverka svenskarnas konsumtion av griskött eftersom det ”snabbt blåser över” och att detta är ”enstaka händelser”. Jag vet inte om jag vill kalla alla larmrapporter för enstaka, djur som doppas levande i skållkaren, stereotypa beteenden, svansbitning, det faktum att man FORTFARANDE år 2010 kastrerar smågrisar utan bedömning etc etc. Det är snarare ett flöde av larmrapporter tycker jag.

Kolla här för att se det korta reportaget från TTs nyheter.

Kom igen nu, visa att sådana här händelser faktiskt påverkar svenskarnas konsumtion! REAGERA med något som har en långsiktig effekt! SLUTA rättfärdiga misshandeln och vanvården av grisar! Jag VET att jag tjatar, men så länge ingenting blir bättre så måste jag, det gör faktiskt ont att sitta overksam!

Och OM du inte vill utesluta kött helt ur ditt liv, gör såhär:

1) Ät vilt hellre än uppfödda djur
2) Ät naturbetande djur som samtidigt gör något för att hålla landskapet öppet, dvs lamm eller naturbetande nötkreatur
3) Skippa fläsket helt om det inte är djur som går ute
4) Ät vegetariskt några gånger i veckan.

Så lätt och så mycket skönare för samvetet, klimatet och djuren…

Publicerat på 24 november 2009, i Debatt, Djurrätt. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Det är verkligen för illa med djurhållningen i många svenska svinstallar. Det blir alldeles för mycket industri och att det är djur verkar man inte tänka så mycket på. Jag köper aldrig griskött, ska man köpa fläsk med någorlunda gott samvete så ska det vara ekologiskt. Å andra sidan så äter jag både vilt och nöt. Tjurar till slakt har det väl inte världsbäst heller alltid så det bör vara ekologiskt där också, då vet man iallfall att djuren har gått ute, ätit mycket grovfoder på stall och fått mycket mer yta i stallarna. De får heller inte gå på enbart spaltgolv, nog så viktigt tycker jag.

  Gilla

  • Bra skrivet Anna! Och visst har du rätt, ska man köpa nöt så ska det vara FRIGÅENDE naturbetande djur, inte ladugårdsuppfödda som knappt sett dagsljus i hela sitt liv…

   Gilla

 2. Håller med men att vara vegetarian är inte så svårt som man kan tro. Jag är det själv sen två år och det är inte så jobbigt som jag trodde, särskilt inte när det finns så många vegetariska produkter som smakar nästa precis som kött.

  vi har blivit utmanade, läs mer här:

  Gilla

  • Nej visst är det lätt att vara vegetarian! Jag är det själv sedan 9 år. Men jag gillar att ta upp aspekten att man inte behöver gå hela vägen om det känns tungt, att göra små val i vardagen gör stor skillnad i längden för de som inte vill bli veggisar helt och hållet.

   Hittade också till din länk via en annan kanal, ska nog lägga upp den som ett eget inlägg 🙂

   Gilla

 3. Anna, ekologiskt hjälper nog inte djuren så mycketm snarare tvärtom eftersom det ofta blir magrare föda och mindre avmaskningar etc. Ekologiskt plus KRAV står på min önskelista.

  Här i Almunge har vi faktiskt fått KRAV märkta mejerivaror och nötkött. Hittade till och med Krav-märkt fetaost idag!

  Det gäller att det finns alternativ för folk som vill bojkotta den dåliga djurhållningen. Jag tror mycket på information om alternativ mat. Folk är så fast i fläskfile, fläskkotletter, fläskkarre, skinka osv. Alla tycker det är gott och det är hyfsat billigt och lättlagat.

  Recept på alternativa, lättlagade maträtter!!! Hedvig – känn dig kallad!

  Gilla

  • Mm, jag började ju skriva recept ett tag, det finns en receptkategori här faktiskt! Kolla in den 😛 Ska försöka bättra mig och skriva fler bara 🙂

   Gilla

 4. Eva – skulle skrivit KRAV för det var vad jag menade med ekologiskt, det finns ju EU-ekologiskt, men det är lite ”enklare” regler. Vad gäller KRAV-produktion när det gäller nöt är jag väl insatt då jag jobbar som rådgivare åt KRAV-mjölksproducenter och det enda jag inte tycker om är att kon ska gå med kalven under råmjölksperioden. Inte schysst att dela på djur som präglats på varandra efter några dagar, bättre då att ta kalven direkt och gärna använda amkor istället.

  Som KRAV-producent får man se till att få in bra vallfoder och oftast har man bra analysvärden då man lägger om vallarna ofta och använder mycket klöver då man inte gödslar så mycket.

  En doktorsavhandling på SLU av Nils Fall visar att det inte finns några skillnader i sjukdomsförekomst mellan konventionella djur och KRAV-djur i mjölkbesättningar iallafall. Parasiter är klart något att ta hänsyn till, men med bra betesplanering bör det inte vara något problem, och skulle det vara ett problem får man ju avmaska som vanligt.

  Oj det blev långt, men jag rekommenderar alla att köpa KRAV-mjölk och kött iallafall 🙂

  Gilla

%d bloggare gillar detta: