Värsta växterna

Jag har vandrat runt i ett bete fullt med hundkex, Anthriscus sylvestris,  idag och efter att ha plockat bort en hel del frön ur bh:n efteråt så funderade jag på dom värsta växterna som man råkar ut för som kontrollant. Hatobjektens ordning går väl att diskutera, men dom här är INTE populära hos mig, det kan jag lova!

1. Brännässla, Urtica dioika, känner väl alla igen? Växer på gärna gödslad mark i stora bestånd. De kan bli HÖGA och breder ut sig våldsamt om dom får chansen. Bränner som bara den, särskilt om det är gamla elaka blad som nästa blivit grå. Man blir lite mindre känslig mot dom när man bränt sig tillräckligt mycket, men dom gamla dom bränner genom byxor och tröjor och svider i flera dagar…

Brännande otäcking

2. Nyponros, Rosa dumalis. Visst, man får nypon som man kan göra god soppa av, men testa att gå barbent genom en betesmark med nyponuppslag! Dom syns inte, men jag kan lova att dom känns… Sen efteråt syns dom, som långa rivmärken på på mina smalben 😦

Vacker, men AJ vad ont det gör!

3. Örnbräken, Pteridium aquilinum. Denna stora gröna ormbunke som bildar skogar och åter skogar där marken är svart under. Blä säger jag!

Skogar av grönt med med öken under...

4. Älggräs, Filipendula ulmaria. Så fort det finns lite fukt i marken så finns älggräset. Längs bäckar eller fuktdrag i betet, där hittar man mängder av älggräs som breder ut sig över marken. Inget annat överlever under den här konkurrensstarka växten och djuren äter den förstås inte heller.

Fuktälskande otäcking

Dom här fyra är dom värsta som jag träffar på ute och dessvärre så är dom grymma på att breda ut sig och kväva allt annat. Inga djur äter dom heller, möjligtvis kan en hungrig ko bita av toppen på älggräset om dom i brist på bättre. Otyg är vad dom är! Nu får jag väl kompensera för det här gnällandet med ett inlägg om favoritväxterna också kanske?

Publicerat på 11 augusti 2010, i Biologi. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

  1. Får väl komplettera med bondens hatobjekt – skräppa…

    Gilla

  2. Haha, det är ett hårt liv att vara biolog! 😛

    Gilla

  3. Hm, får jag byta bort nyponrosen mot de där jäkla triffiderna? Du vet såna där manshöga, tjockstjälkiga med enorma vita blommor? Som tillplattade blomkålar, och som ger utslag om man bråkar med dem? De har säkert ett namn också…växer i dikeskanter här, breder ut sig enormt.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: