Hedvigs favvoäxter!

Jag har känt ett litet tvång att skriva ett inlägg om favoriterna man kan hitta i en betesmark också. Jag har faktiskt slängt upp bilder på några på facebook, men här kommer dom igen! Även nu så är ordningen inte perfekt 🙂

1. Blåsuga, Ajuga pyramidalis. Söt liten pyramid som jag bara blir glad av 🙂 En indikator på fina välskötta betesmarker och dessutom en stor källa till skratt då ett stavningsprogam frekvent ville göra om den lilla blomman till ett verb, att blåsuga… 😀

Söt pyramid

2. Kattfot, Atennaria dioika. Väldigt söta små vita eller rosa blommor, ovanlig idag! Jag har bara sett ett par blommande bestånd. Blomman ser ut som små kattfötter, därav namnet, förstås 🙂 Visste ni förresten att dioika i det latinska namnet (som även finns i brännässlans namn) betyder ”två hus”? Det syftar på att han -och honblommor finns på olika plantor!

3. Jungfrulin, Polygala vulgaris.  Liten blå sötnos med en stängel med små blommor på. Vulgaris betyder vanlig, men kanske mer förr än nu, som så många andra av de här arterna som vill ha en näringsfattig mark som betas. Är marken gödslad eller inte betas så klarar sig de här blommorna inte i konkurrensen..

Jag blir glad när jag ser jungfrulin!

4. Smörboll, Trollius europaeus. Smörboll, eller bulleblomster, plockade jag varje sommar som barn när vi skulle klä midsommarstången! Men numera är den mer sällsynt. Vacker är den i alla fall, och med det latinska namnet så måste den ju bli en favorit 😉

Trollblomma 😀

5. Ängsskallra, Rhinanhtus minor. Så fin med sina små skallror och näpna blommor med läpp, lite oansenlig vid första ögonkastet, man får kika lite närmare för att uppskatta skönheten!

Lätt att missa, men söt !

Nu ska jag runda av genom att nämna mandelblom och mormors glasögon som ännu ett par fina favoriter, men någonstans måste man ju sluta 😛

Publicerat på 13 augusti 2010, i Biologi. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. Det var fina blombilder med kommentarer. Kram.

  Gilla

 2. Får väl komplettera med mina favoriter – stor blåklocka, humleblomster, smällglim och, även om det inte är en blomma, darrgräs 🙂

  Gilla

  • Å humleblomster ja! Den är fin! Och blåklockorna är också fina 🙂 Sen kom jag på en till, fast inte det heller är en blomma, kolagräs eller vårbrodd! Den som smakar kola när man tuggar på den 🙂

   Gilla

%d bloggare gillar detta: