Vargjakten

Nu vill EU-kommissionen ha svar på flera frågor gällande licensjakten på varg i vintras. De vill veta om Sverige tyckte att vargstammen hade gynnsam bevarandestatus innan jakten och huruvida jakten har påverkat statusen negativt. De vill också veta hur det ligger till med tjuvjakt och var vi har fått vår övre gräns med 210 vargar ifrån. Jag tycker att det är strålande, naturligtvis! Självklart ska Sverige stå till svars för denna masslakt som det blev av licensjakten. Jag är för att ta bort individer som ställer till problem som i det här fallet, men att släppa ut 12 000 galningar med gevär i skogarna? Helt vansinnigt! Vansinnigt är det ju att alfapar blev skjutna vilket gör att unga vargar helt utan vägledning i livet ska försöka lära sig jaga. Det är ju bara att be om att de vilsna vargarna ska börja ta tamdjur, men det kanske var det jägarna ville, för att få fler att ogilla vargen?

Tydligen är det också så att tjuvjakten inte har minskat utan snarare ökat trots jakten. En förhoppning var att licensjakten skulle minska varghatet och därmed tjuvjakten, men så har det alltså inte blivit.

Tyvärr så är det så att det bara är Miljöpartiet och Vänsterpartiet som är klart emot vargjakten så risken är att den kommer att upprepas. Jag hoppas att EU-kommissionen dömer Sverige och att vi får betala ett dyrt pris för galenskapen så att vi överger planerna på att ytterligare minska vår sköra vargstam…

Publicerat på 29 augusti 2010, i Debatt. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. EM och jag läste det där i DN och skrattade gott. Hoppas de svettas lite nu.
  Frågan är dock vad som händer sen; EU-kommissionen kan inte döma något alls, men skulle däremot kunna Sverige inför Europeiska unionens domstol (fd EG-domstolen).
  Då skulle inte jag räkna med att det kommer någon dom det närmaste året…

  Gilla

 2. Aha, men om Sverige hamnar inför domstolen så kanske politikerna tänker sig för innan dom skickar ut 12000 galningar ut i skogen igen? Hoppas kan man ju iaf…

  Gilla

 3. Absolut! Man kan ju hoppas att de får på pälsen av domstolen också. Men såna där europamål tar ofta enorm tid, det ska tillsättas utredningar, inhämtas yttranden och utlåtanden och innan det kommit en dom är vargarna utrotade…

  Gilla

 4. 😦

  Gilla

%d bloggare gillar detta: