Demokratins dilemma

När vi röstar in ett parti som SD så uppstår vissa frågor. Vår statsminister försöker reda ut hur vi ska hantera Sverigedemokraterna, om de ska hanteras genom utfrysning eller hur annars problemet ska lösas. Det finns ju flera aspekter att ta hänsyn till, de är ju ändå demokratiskt inröstade och eftersom Sverige är en demokrati så ska ju de få påverka i Riksdagen. Kan det då ändå vara rätt att stänga dem ute?

Frågan är, tycker jag, om det verkligen gagnar sitt syfte att stänga ut dem, om det inte istället kommer att göra så att de framstår som martyrer? Det bästa sättet att ta kål på ett spöke är ju att hänga ut det i dagsljus så att fläckarna kan beskådas. Av det som framkommit hittills så är bilden av SD inte särskilt smickrande och det är ju därför ganska troligt att de kommer att ta ett ofrivilligt självmord efter ett tag.

Ett annat problem är att om vi demokratiskt röstar in ett parti som, om de får något att säga till om, kraftigt kommer att inskränka många människors rättigheter, så är ju det i sig ett brott mot demokratin. Det här är ett problem som jag inte har någon lösning på. Säg att SD i framtiden skulle växa och att då invandrare m fl blir förföljda, bli hårdare dömda inför domstol, att det skulle bli mer tillåtet att utöva våld emot dem, när upphör demokratin att vara en demokrati och snarare en belastning som utövar våld? Det här är naturligtvis spekulationer, men det är inte otänkbart.

Jag skulle vilja att de personer som kan bli satta att styra över ett land skulle uppfylla vissa kriterier. Till exempel borde de inte blivit dömda för något grövre brott men också borde de ha vissa moraliska ståndpunkter, så som en övertygelse om människors lika värde. Problemet med att ha kriterier för politiker är vem som ska vara bestämmande organ för att sätta dessa kriterier, och för att se till att de är uppfyllda. Idag så är vi, folket, det organ som avgör politikers rätt att bestämma över oss. Men är vi vuxna nog för det ansvaret?

De som röstade på SD var i hög grad outbildade och arbetslösa män sägs det i media, men det är svårt att hitta en referens på detta. Googlar man på detta hamnar man på många SD-vänliga bloggar som menar att de röstat på SD för att Sveriges invandrarpolitik är slapp och medför problem, samt att det är missnöjesröster för att de andra partierna inte passar. Det som framhålls är att de som röstat på SD INTE är rasister (läs kommentarerna). I så fall undrar jag om de som röstat på SD verkligen läst deras partiprogram?

Men det verkliga dilemmat som rubriken syftar på börjar när ett part som är demokratiskt inröstad i Riksdagen utövar ett förtryck mot vissa av invånarna. Om majoriteten av Sveriges befolkning skulle tycka att det är okej att förtrycka minoriteter, när upphör vi att vara en demokrati?

Idag hyllar vi de hjältar som under andra världskriget räddade judar undan koncentrationslägren, om det händer igen, om det spårar ur i de länder där det idag är fler och fler som röstar på extrema högerpartier, vad händer då? Kommer de länderna fortfarande kallas demokratier? Och vilka är de hjältar vi kan komma att hylla i framtiden?

Det är vad jag undrar.

Publicerat på 23 september 2010, i Debatt. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Demokratins dilemma.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: