Om könsroller

  Jag läste ett blogginlägg här på morgonen som fick mig att reagera. Författaren reagerar mot ”genushäxorna” som tycker att hon är dålig för att hon är hemma och servar sin man.

Jag håller kort sagt inte med författaren till det här inlägget. Visst får man göra som man vill, men varför ska jag per automatik tycka att det är roligare att ta hand om hushållet efter att jag jobbat mina 8 timmar per dag för att jag har ett hål mellan benen? Massor av kvinnor dubbelarbetar, dvs tar hand om barn, hus och man efter jobbet och det tycker jag är fel. Jag tycker att det är fel att det per automatik antogs att jag skulle hjälpa till med maten på släktträffar när jag växte upp (när jag hellre låg på en solmadrass med Fantomen) när alla män, vuxna som barn, gick och fiskade eller satt och snackade skit med öl i näven på balkongen. Varför pratade dom vuxna om att jag var lat då, men aldrig sa att männen var lata? Var är skillnaden? Eller ett annat exempel, mamma bad mig och min syster Maja att plocka in i diskmaskinen. Vi gjorde det oftast och tyckte att Petter skulle göra det istället. Mamma säger att nej, Petter ska ju ut och hjälpa pappa! Skillnaden var att Petter fick betalt för att hjälpa pappa medan vi inte fick betalt för att stoppa in i diskmaskinen! Med detta tycker jag inte att vi ska få betalt för att ta hand om disken, men det är ju helt galet att Petter slapp undan hushållssysslor för att han skulle hjälpa pappa med det ”manliga” arbetet att köra traktor. Vadå värdera olika sysslor olika??

Jag bytte däck själv hemma nu, min sambo lämnade in bilen, men  sätter upp lampor och tapetserar, det gör vi ihop. Jag diskar, han lagar mat och ja, han kan laga mat trots att han har snopp. Han kan bara lite om bilar så han lämnar in den på verkstaden, jag köper grejer själv och löser så mycket jag kan på egen hand tillsammans med den bilkunniga delen av släkten.  Varför förutsätts det att min sambo ska klara att meka med bilen och byta bromsklossar eller skruva ihop en IKEA-möbel utan att tappa humöret när jag är bättre på det? Eller varför förutsätts det att min sambo ska köra bilen med släp när vi flyttar när jag har mycket mer erfarenhet av att köra bil? Och gör det honom till mindre man? För vem är det isf som har en sned bild av manligt/kvinnligt?

Och varför ska jag per automatik massera hans trötta rygg och ge honom en öl när jag har jobbat lika mycket? Dessutom hårdare eftersom jag jobbar ute i fält. Jag masserar honom gärna om han ber mig, men han masserar mina ömma ”handdatormuskler” också för jag är oftast stelare än han.

Jag är gärna kvinnlig, men det är ju inte det som feministerna vänder sig emot! Det som vi protesterar emot är att det förutsätts att vi ska göra allt jobb i hemmet PLUS ett vanligt arbete. Jobbar du mindre än din man, visst tar du naturligtvis hand om hemmet i högre grad då, men omvänt borde ju gälla om din man jobbar mindre än dig, eller hur? För inte fasen skull han stå och byta däck och bromsklossar varje dag om han jobbade mindre än du?

Visst får folk göra som dom vill, men att tjejer uppfostras till att det är dom som ska ha dåligt samvete om dom inte hjälper till med maten när killarna inte behöver bry sig, det är fel tycker jag! Självklart städar mannen sämre än kvinnan om han aldrig tränat på att göra det, men städar man då och då och hjälps åt, då lär man sig! Tycker kvinnor att det är kul att städa för att vi har bröst och fitta? Eller gör vi det för att vi ”hellre” gör det än att byta däck? Eller gör vi det för att vi får dåligt samvete om det inte är rent hemma? Och allvarligt, hur ofta byter man däck egentligen jämfört med att diska? Det är knappast jämförbart, den dagliga servningen av hemmet tar GALET mycket mer tid än vad de ”manliga” sysslorna i hemmet tar (med reservation om man bor i ett renoveringsobjekt..)

Visst får man göra som man vill, men det är tack vare ”snälla” mammor som servar sina pojkar som vi andra får pojkvänner och senare män som förvirrat undrar i vilket fack i tvättmaskinen han ska hälla fönsterputsen. Eller som den roliga prick som hela tiden outar på fb att han ska vara ”barnvakt” till sina egna barn när ”frugan” är ute. Jag kan faktiskt lätt hålla mig för skratt, det är ju bara patetiskt och väldigt väldigt osexigt.

Publicerat på 30 november 2010, i Debatt, Hon, han, hen. Bokmärk permalänken. 11 kommentarer.

 1. Vi har nog en del könsroller här hemma, men vi är iaf medvetna om det, och skojar en hel del om det. Och jag jobbar ju mindre än Daniel åxå, så lite mer kanske jag gör hemma. Jag lagar nog tex oftast vardagsmaten (iaf sen Middagsfrid gjorde sitt intåg hos oss). Annat delar vi ganska lika på.

  I Radioskugga däremot, där blir det ofta väldigt könsstereotypt av nån anledning. Daniel grävde hål för fruktträd, jag rensade rabatter. Han hämtar ved o eldar, jag diskar och dammsuger. Fråga inte varför… Jag har ingen aning!

  Bilar kan vi iaf inte alls, nån av oss, så där lämnar vi gladeligen in den både för däckbyten och servicar!

  Gilla

  • Vi är inte perfekta heller, vi har könsroller hemma. Framför allt så är jag mycket mer mån om att det ska vara rent och fint. Fast när vi städar så delar vi hyfsat lika, jag dammsuger lite oftare emellan städen men det beror ju på att mina jyckar hårar en hel del..
   Men jag tror verkligen att anledningen till att jag vill städa oftare och mer och stör mig mer på smutsen beror på min uppväxt och vad jag fick höra när jag smitit undan med en bok eller ett seriealbum! Och det vill jag verkligen inte föra vidare till mina barn (om jag får några). Alla mina barn ska städa oavsett kön, ingen får betalt 😉

   Jag tycker att det är självklart att man gör mer hemma när man jobbar mindre som ju du gör, det vore ju lite fånigt annars.. Men skumt att ni blir mer könsstereotypa I Radioskugga! Märkligt..

   Gilla

 2. Håller verkligen med dig Hedvig om att det hänger på uppfostran. Däremot tror jag att män generellt inte ser smuts (dammtussar, diskhögen, smutsiga fönster) som vi gör. Känner dock ett par killar som definitivt är renligare än jag! 😉 Men om jag ser smutsen på ett tidigare stadie än genomsnittsmannen på grund av uppfostran eller bara personlig inställning, låter jag vara osagt.

  Det som jag kan störa mig mest på när det kommer till könsfördelningen och den manliga inställningen är att även om kvinnan är hemma och mannen jobbar, låt säga på grund av barn, ska mannen få vila när han kommer hem efter en lång arbetsdag medans kvinnan blir tvungen att fortsätta jobba. Dvs. hennes arbetsdag är längre för den tar aldrig slut! Vems jobb är värdefullast egentligen? Och varför anses inte kvinnans slit vara ett jobb utan en självklarhet? Detsamma gäller när man jobbar lika länge men det ändå är kvinnan som drar det största lastet. För som du skriver så tar hushållsysslorna betydliger mer tid än något annat!

  När det kommer till vissa sysslor tror jag att man får släppa lite på det sagda att det skulle vara könsrollerna som pratar när man låter mannen tex gräva gropar och bära ved. Jag låter med glädje en man bära mina tunga saker då de generellt har mer muskelstyra än mig! :p Även om jag lika gärna skulle kunna göra detsamma! Så länge man är medveten om anledningen bakom . . .

  Gilla

 3. Jag läste boken ”Att göra kön” igår, den tog upp allt det du skriver och mycket mer. Verkligen en tankeställare! Det som fascinerade mig mest var den undersökning som visade att om det är fler än 40% flickor i ett klassrum så tycker både killar och tjejer att det är majoriteten tjejer i klassen. Och om tjejerna pratade 40% av tiden eller mer så tyckte båda könen att tjejerna var dem som pratade mesta delen av tiden. Märkligt att vi blir så formade till samhällets syn på hur de olika könen ska bete sig att vi inte ens själva märker det… Ett hett tips är att läsa boken om du inte redan har gjort det!

  Gilla

 4. Kanske alla roller inte har med kön att göra. Såklart finns det en uppfostringsaspekt precis som du skriver, men roller tror jag man utformar i ett förhållande oavsett könsfördelning. Vi är ju två kvinnor, men har ändå ganska stereotypa roller, men kan ju knappas kallas för könsroller…Kanske de kan bero ganska mkt på vad man är bra på och vad man anser vara viktigast. Johanna är typ alltid den som dammsuger, medan jag är den som diskar (plockar i och ur diskmaskinen now a days :)). Plockar undan gör vi båda ungefär lika mkt, beror ganska mkt på hur mycket vi jobbar.

  Sen kan det ju vara så att man upplever att man gör lika mycket av ngt medan den andra tycker att den gör mer/mindre.

  Däremot är det alltid Johanna som bär och jag som hittar 😉

  Gilla

  • Självklart blir det lite konstigt att prata om könsroller i ert fall, men om du skulle prata om att du verkligen gillar att ”serva” Johanna i vardagslivet på din egen bekostnad skulle jag allt blir lite fundersam 😛 Att man har olika sysslor beroende på vad man tycker är roligast eller ”minst jobbigt” är ju helt okej tycker jag!

   Gilla

 5. …hemma hos oss kan ni ju gissa vem det är som håller ordning… 😛

  Nä, men allvarligt. Simon står för tvätten och mat, jag står för diskning. Diskar gör jag i stort sett varje dag, medan han då får ta tag i tvätten var 10-14 dag och då får han att göra HELA dagen. Maten… ja, skall vi alls äta får han laga – annars blir det nyponsoppa och hårdbröd! Jag ställer mig INTE framför spisen!!

  Gällande bileriet meckar Simon gladeligen. Visst, jag kan byta däck, men om jag skall göra ngt mer avancerrat ringer jag verkstaden DIREKT medan Simon meckar själv. Sedan… tja, jag är den mest effektiva av oss två, men också den slarvige. Det innebär att jag städar undan och sedan får Simon fixa hörnen och under soffan (sån’t ser inte jag).

  Tror vi är rätt jämställda när det gäller hushållssysslorna. Jo just ja – det är han som badar hundar och jag som klipper klor.

  Summa: jag gör det som går snabbt och som skall göras ofta och han gör det ”stora” sakerna som tar mer tid, emn som då också görs mer sällan 🙂

  Gilla

 6. Det är ett galet svårt ämne och så många små saker som man aldrig ens tänker på. Studier har gjorts på mammor och deras ettåriga barn i ett rum med leksaker. Flickornas mammor stöttar och hjälper barnen när de ska leka. Pojkarnas mammor låter barnen själva prova sig fram och testa vad som funkar, och vad som inte gör det. Resultatet borde bli självständiga män och flickor som väntar på att få hjälp.. Och mammorna hade nog inte en tanke alls på varför de gjorde som de gjorde..

  Vilket kanske inte handlar om hushållssysslor men inom samma ämne..

  Hos oss lagar Adde mat och diskar medan jag tvättar och städar. Han gör mer hemma när han inte har så mycket plugg och jag jobbar arslet av mig. Jag skulle aldrig acceptera annat. Kanske för att i min familj under min uppväxt var det så det fungerade. Pappa lagade alltid mat, mamma städade för det mesta. Men de hjälptes åt..

  Gilla

 7. Ja, det är inte klokt hur jämställda vi är. Herregud, jag hade ingen aning om att det var så illa. Nu måste vi reda ut det snarast! 😮
  – EM, ge hit en öl och dammsug tyst medan jag kollar på hockeyn med grabbarna!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: