Snabbare, smalare, smartare (och snyggare)

Ja, det var mina och Barbro Ekenbergs slagord under VM 2007! Då slog vi fast att nu jäklar, nu ska vi träna så att vi blir, kanske inte lika långbenta som dom snabbaste på agility-VM, men ändock lika snabba! Och hur gick det? Kanske inte lysande såhär i efterhand, men jag är nog ett par kg mindre och har nog bättre kondis än vad jag hade då.

Jag tränar för fullt på F&S nu, 3 gånger har jag varit där i veckan, senast igår var jag på det medium-styrkapasset som fullkomligt dödade mig förra helgen. Den här gången är jag inte lika utslagen, jag kan gå på toa utan skrik av smärta när jag ska sätta mig ner och det är inte plågsamt att gå. Däremot har jag mer träningsvärk i magen, men den är helt okej. Håller jag i det här så kommer nog formen vara godkänd i sommar, men det är ju inte bara det som allt hänger på!

När man kör agility så handlar mycket om att springa för fullt några meter, stanna, snurra åt ena eller andra hållet och springa för fullt igen. Sådana saker tränade jag på när jag var barn genom att leka tafatt, dunken och allt vad det hette. När jag var 13 så var jag hyfsat snabb på 100 meter också, men sen sprang jag sönder mina knän, uteblev från gymnastiken i 2 år och vågade knappt springa efter det. Att jag springer ute och på löpband idag är en stor bedrift för mig!

Konditionsmässigt har jag inga problem att springa ett aglitylopp, men däremot har jag svårt för att accelerera snabbt och sen bromsa, framför allt är explosiviteten rätt så kass faktiskt. Men när tränar man det? Och hur? Inte genom att springa långsamt i skogen och inte heller genom intervaller (även om det ju är bra så blir det inte samma sak att springa lite fortare under 1-2 minuter som att springa för fullt i kanske 10 sek), och inte heller genom att träna pass på F&S.

Jag tänker att man borde träna för någon som är fokuserad på att man ska vara explosiv och smidig. Kanske en handbollstränare? Kanske att man skulle träffas och träna fys någon gång i veckan när snön försvinner och träna på att springa? Dansa i framförbyten över en gräsplan, dra svansen på varandra (som man gjorde på jympan i lågstadiet), kanske springa idioten (som Linnea förklarade är när man springer fram och tillbaka mellan koner) och andra övningar som jag inte har en aning om?

Jag tror att det skulle göra massor för min handling i agility och min förmåga att vara på rätt plats vid rätt tillfälle.

Vad tror ni? Tränar ni er själva för att bli bättre fysiskt förberedda för att klara handlingen? Tycker ni att det låter som en bra idé att träna för någon specialist inom området? Är det något ni skulle vara intresserade av öht?

 

Publicerat på 23 januari 2011, i Hedvigs träning. Bokmärk permalänken. 8 kommentarer.

 1. Ja ja ja ja ja!! Innebandy!!! Klart det är en bra idé. Du får göra som jag: jage mellan träden med hundarna 😛

  Finns även asbra filmer på nätet för precis denna typ av träning, framtaget för fotbollsspelare 🙂

  Hurra för snabb framfart på banan!

  Gilla

 2. Absolut! Hade jag bott kvar i Linköping hade jag lätt hängt med på sån träning! Får väl ta min sambo på orden och använda hans kunskaper från fotbollsträning i vår, behöver nämligen träna precis samma som du… Men jag är så långsam så jag hatar att ens försöka springa fort… :S

  Lämplig vikt att börja dra är ungefär 25% av hundens kroppsvikt. Mina borde dra ungefär 4 kg, vilket jag inte gör pga Perrins höfter, men F ska nog få lite tyngre vikt att dra snart. Nu på snön kan man lätt ha ännu tyngre än det, kättingen bara glider uppe på snön ändå så det blir inget motstånd alls i princip. Sen är det bara att öka allt eftersom dom blir tränade, det märks ganska tydlígt på dom när dom får ta i och när dom inte behöver anstränga sig alls.

  Gilla

  • Ja jag är också för långsam för att vara bekväm med att försöka springa fort. Men nu ska jag ut ur bekvämlighetszonen 🙂

   Tack för vikttipset! Hur gör du, har du flera länkar som du kan sätta ihop? Går det att köpa länkar på vikt nånstans?

   Gilla

 3. Jag tror nog i så fall på någon form av sport.. Som ovanstående skrev, typ innebandy. Min motivation till att springa fort mellan till exempel koner är noll. Jag skulle orka ett par ruschar i för låg fart och sen räkna mig som slutkörd, men får man motivation av att man utövar något så kanske det skulle funka..

  Dock är ju tiden ett ständigt dilemma för mig och jag har lovat mig själv att inte boka in för mycket i vår.. Men jag håller mig uppdaterad på vad du kommer fram till så får jag se =)

  Gilla

  • Nä jag skulle nog inte heller ge mig ut bara för att springa mellan koner, men att spela innebandy? Vete 17… Men ha en tränare eller träna på att springa som bara den ihop? Ja kanske..?

   Gilla

 4. Jag lyssnade på radio idag, p3 sport, det var en intervju med en höjdhoppare. Han berättade att de, förutom kondition, tränar mycket explosivitet med olika övningar! Sade dock inte mer utförligt hur övningarna såg ut, men just höjdhopp är ju en väldigt tidsmässigt snabbt explosiv sport. Skulle vara intressant att forska närmare i dessa övningar!

  Gilla

  • Verkligen! Kanske man kan googla fram något? Det är ju sant, friidrottare behöver också en massa explosivitet! Jag ska leta imorgon 🙂

   Gilla

%d bloggare gillar detta: