Men för fan!

Ibland blir jag lite upprörd. Jag kan bli till och med väldigt upprörd, ibland så upprörd att jag låter bli att blogga om vissa ämnen för att jag känner att det kommer göra mig så upprörd att jag kanske blir lite sjuk. Ett sådant ämne är vargarna, jag skriver inte om det för att jag kommer att bli så arg att jag mår dåligt av det. Nån gång kanske jag kan lyckas få till ett inlägg om vargarna ändå. Men inte idag.

En sak som gör mig nästan lika arg är frågan om genus. Om skillnader mellan kvinnor och män om att anledningen att killar har svårt att dammsuga är att snoppen på något sätt hänger i vägen. Om att kvinnor måste få lika mycket cred som män när de gör saker, eller kanske framför allt att saker som

Kvinna enligt den manliga normen. Men karlar i klänning, det ser vi inte??

traditionellt betraktas som kvinnosaker ökar i värde. Det är lika värdefullt (eller kanske mer) att torka gamla gubbar och tanter i rumpan som att montera en kultivator, eller att ta hand om barn eller sitta och knappa tangentbord. Men det är inte lika mycket värt, inte i pengar och heller inte i status. Det finns faktiskt siffror på att när ett yrke som varit mansdominerat blir mer kvinnodominerat så sjunker lönerna.  Skumt va? På något sätt verkar det ju som att så fort en grej utförs av många kvinnor så blir det liksom mindre värt. Likadant är det med vad vi har på oss, saker som är typiskt kvinnliga är liksom inte lika bra ur manssynpunkt. Däremot går det bättre för kvinnor att ha på sig mansgrejer, men då gör man gärna kläderna lite mer kvinnliga, lite tajtare, lite mer figursydda. Så att det ändå finns en klar skillnad.

Rosa var en killfärg från början, men nu har den klart blivit en tjejfärg. Och då är det inte längre ok för killar att ha den på sig.  Om man inte är modig, eller har på sig rosa för att det är modernt att ha rosa (lite sådär att jag är så manlig så att jag fortfarande är manlig till och med om jag har på mig rosa), men normalt sett så ser man det ganska sällan. Det är kanske därför det är så provocerande när en kille verkligen tar ställning och VILL ha rosa glittrande fjärilar på sig. Så provocerande att  man måste retas och till och med hugga honom lite med en kniv. Läser man kommentarerna under artikeln så är det förvånansvärt många som tycker att Oskar faktiskt får ta och bli lite mer mainstream. Lite mer lagom. För vad fasen, man undviker väl framför allt att bli mobbad genom att bli lite mer mainstram, eller?

Gullgulligullgull och extremt omanligt

Yes låt oss utrota alla personliga uttryck, sätt linser på småbarnen för att undvika att de blir kallade glasögonormar, klä alla killar i blå tröjor med Spindelmannen, gjorda i ett material som går enkelt att spola rena med högtryckstvätt och låt alla flickor leka med söta blunddockor klädda i rosa spets, sittandes i sina tajta rosa kläder sydda i ömtåligt material som går sönder om ett knä bara snuddar vid lite gräs, eller fullkomligt trasas isär om hon, ve och fasa, skulle klättra i ett träd. Låt absolut inte små pojkar leka med smink och låt inga flickor slå sina små söta tumnaglar blå i ett försök att snickra sin egna lådbil.

Seriöst? Vad är det vi är rädda för? Att pojkarna ska bli bögar? So what i så fall? Låt flickorna leka busiga smutsiga lekar och låt pojkarna klä sig i rosa om dom vill.

Så det så.

Publicerat på 26 februari 2011, i Debatt, Hon, han, hen. Bokmärk permalänken. 10 kommentarer.

 1. Pojkar BLIR inte bögar. Dom föds bögar. Eller hetero. Eller metro. Eller kanske bara människor??

  Jag har ju bloggat om det här några gånger och det är också ett ämne som är på gränsen för mig att blogga om.. Jag blir för arg och sen funderar jag lite mer och inser att det är galet. Precis åt skogen faktiskt. Kläderna på flickavdelningar är till exempel mindre än pojkarnas fast de har samma storlek.. Konstigt att en flicka som är 120 lång är mindre än en pojke som är 120 lång??

  Oj, nu blev jag sådär arg igen.. Men glad att fler blir arga! Då kanske något händer.. Kanske.

  Gilla

 2. och varför finns det förresten flick- och poijkavdelningar? Deras kroppar är likadana i den åldern. varför inte bara en barnavdelning? Med rosa, grönt, prinsess och spiderman för alla att välja mellan?

  Gilla

 3. Fantastiskt inlägg, håller med till 100%.
  Du missade väl inte krönikan kopplad till artikeln? http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/malinwollin/article8628806.ab

  Där tar Wollin bland annat upp det där med att klädbutikerna borde vara uppdelade efter storlek, inte efter färg eller kön, helt klart ett bra förslag! Tyvärr kommer det väl inte bli verklighet, iaf inte än på länge.
  Stör mig dock lite att hon delvis lägger skulden på papporna, det finns lika många mammor som inte anser att man ska klä små pojkar i rosa (eller flickor i blått för den delen).

  Gilla

  • Nej jag läste krönikan. Den var bra tycker jag, men håller med dig, det är nog väldigt många mammor som stoppar in sina barn i könsstereotypier också. Läskigt alltså, för det känns ju som att även om jag inte vill ha rosa flickor och blå pojkar så blir de så inkörda på det av omgivningen. Och hur undviker man det?

   Gilla

 4. Bra skrivet, jag håller med fullständigt! När jag var liten fick jag efter en del tjat ett rosa galonställ och två av mina killkompisar blev så förtjusta i det att deras föräldrar köpte det till dem med. Det blev karlakarlar av de pojkarna också! Men jag gick på Montessori-förskola och där var devisen att lyssna på barnen och låta dem själva upptäcka och lära utan att ta hänsyn till omvärldens ”do och dont”.

  Gilla

 5. Jag är redan trött på att få höra: ”vilken söt pojke” om Agnes, eftersom hon har en grå overall med matchande mössa i grått som ”mormor” stickat när vi är ute. Då är hon tydligen en pojke..

  På BVC i veckan såg jag 2 mammor diskutera tjej/kille om Agnes, eftersom hon då var klädd i bruna manchesterhängselbyxor med vit body med bruna djur (den ena mamman hade jag träffat en annan gång och hon hade ju för sig att det var en dotter jag har..)

  Nu har ju Agnes en del väldigt fina och tuffa saker i rosa, som vi gärna använder på henne, men jag tycker ju inte det ska gå till överdrift åt något håll, för i Agnes garderob är rosa lika ok som alla andra färger. Men vi väljer ju efter vad som vi tycker är fint. Jag har dock ingen plan på att byta ut hennes overall mot en helrosa. Blev igår ifattsprungen nästan av en kvinna som hört mig/mamma/syster prata, med det hemskaste jag sett, en heldress i rosa med tryckta halsband, ballerinakjol, massa rosetter och allt ..den var verkligen fööör mycket. -Titta vad jag hittade, du hade en tjej va? detta är på rean. vilken storlek har hon..?” DEN skapelsen hade inte kommit på Agnes, men för att den var sååå ful!

  Igår köpte jag en pekbok till Agnes; ”Hur låter bilarna”. Och jag som tycker jag har lekt med både det ena och andra eftersom jag har bröder och det lekts med ”allas” leksaker (ni skulle sett lådbilarna vi byggde), måste ändå ha missat något för inte visste jag när jag var mindre att det låter ”tjoff skrap” när lilla hjullastaren kommer! Tur att Agnes får lära sig det tidigt!

  Gilla

 6. Sanna ord om genus och små barn.

  Gilla

 7. Jag var på lekplatsen med Karin och hennes dotter Iris förra våren och Iris hade då en blå fleecetröja på sig som hon hade fått välja färg på alldeles själv. En mormor som också var på lekplatsen med sitt barnbarn kallade I för pojke hela tiden trots att vi tydligt sa att I var en tjej…

  Gilla

 1. Ping: Att vilja idrotta « Life according to Troll & Monster

<span>%d</span> bloggare gillar detta: