Att vilja idrotta

I Friskispressen (Friskis & Svettis egna tidning) fanns en krönika som handlade om hur författaren avskräcktes från att idrotta genom skolidrotten. Jag känner så väl igen mig i det så att jag tyckte det var ett ämne för ett inlägg. Dessutom hittade Pascal den här artikeln, som visar att ungdomars idrottande minskar och man kan ju fundera på varför?

När jag gick i skolan så var jympan inte något jag såg fram emot. Framför allt inte när jag började högstadiet. I låg- och mellanstadiet så gjorde vi lite olika saker på gymnastiken som hela havet stormar och mer lekbaserade övningar, men från högstadiet var det två saker som förekom; bollsporter och springa. Jag hatade båda.

Nästan alla i min klass spelade fotboll på fritiden och de dribblade lätt bort mig och de andra mindre bollintresserade eleverna. Fick jag, mot all förmodan bollen, så skrek mina lagkamrater ”PASSA, PASSA DÅ” eller helt sonika tog bollen ifrån mig. Jag försökte faktiskt den första tiden, sen gav jag upp. ALLT handlade om bollar och lagsporter, eller om att springa två varv på Väder (Väderkvarnsbacken i Skänninge) oh det var verkligen URTRÅKIGT att tvingas springa där medan mer lättfotade elever spurtade förbi.

Den som säger att skoljympan är viktig för att eleverna får röra på sig och lära sig om hälsa, vågar jag påstå har fel. Tvingas man göra saker på ett sånt tvingande sätt som bara uppmuntrar de barn som redan är duktiga och har ett intresse av lagsport så fortsätter man inte när man får ett val. För att man ska vilja fortsätta idrotta och kanske börja göra det på sin fritid så krävs det faktiskt att idrott är roligt! Där har man missat ett otroligt viktig poäng!

Grejen är att jag gillade att röra på mig, jag var konstant i stallet och red alla dagar i veckan. Jag gillade desutom att simma. Men eftersom det är ”fel”saker att gilla så påverkade inte det mitt betyg i Idrott och hälsa. Det räknas liksom inte alls. Jag skulle här kunna dra en parallell till mitt inlägg om genus, att saker som är väldigt tjejiga (ridning) inte har samma värde som idrott jämfört med killiga saker som fotboll, men det är främst inte det som det här inlägget handlar om.

Dock så tycker jag att det är ironi när ramaskri uppstår varje gång man pratar om att minska antalet timmar med idrott i skolan. Upprörda stämmor säger att det är enda gången en del elever rör på sig och att hälsan kommer att försämras hos skolbarnen. Jag tror att dom har fel. Så länge skolidrotten bara är rolig för de redan invigda så kommer inga barn börja röra på sig utanför skolan ändå. De kommer inte att fortsätta röra på sig efter att de gått ur gymnasiet utan snarare sky idrotten och tänka att det inte är något för dem. Dessutom är det inte ”att röra på sig” att stå stilla eller planlöst gå sakta över en fotbollsplan och titta på medan andra spelar.

Nej, för att barn ska börja röra på sig så måste de tycka att det är roligt! Och rolig idrott får man bara om alla får och kan vara med.

För mig tog det 10 år innan jag började tycka att springa och träna utöver hundträningen var något för mig. Lagsporter och bollsporter är nog för alltid förstört för mig, jag tycker fotboll är en hemsk sport, både att utföra och titta på. Och jag vågar faktiskt påstå att utan skolans inflytande så kanske det inte varit så..

Dessutom, jag tror inte att jag är ensam.

Publicerat på 01 mars 2011, i Debatt. Bokmärk permalänken. 14 kommentarer.

 1. Vi hade nog världens bästa gymnastik faktiskt. Även om vi tjejer klagade över att vi måste ha käglor och band ibland medan killarna fick göra coolare saker (vi hade olika lärare). Vi hade faktiskt ridning åxå, nån gång per år. Paddlat kanot har vi åxå gjort. Och skjutit pilbåge. Bandy, hockey, simning, judo och annat ingick åxå.

  Fast bollsporterna håller jag med om. Hatar volleyboll o basket o innebandy… Badminton och tennis däremot var roligt.

  Men jag hade nog ”tur” som gick på den skola som låg mitt i stan och hade gångavstånd till hockeyrinken (senare hallen), friidrottarenan och tennisplanerna. Simhallen låg i samma hus som skolan.

  Allra roligast var skeppsbrott!

  Gilla

 2. Kan det ha något att göra med att vi hade hela familjen Ö – mamma, pappa, son, som idrottslärare? Och killarna alltid fick bättre betyg, oavsett hur mycket man försökte. Min stora skräck var annars redskapsgymnastik, ffa hoppa över den hemska plinten…

  Nej tacka vet jag idrottsläraren vi hade på gymnasiet, han hade bytt karriär från att varit järnhandlare. Där hade vi full medbestämmanderätt om vad som skulle göras på idrottslektionerna – mycket kul!

  Gilla

  • Min lärare på gymnasiet var bättre än familjen Ö, men fortfarande en jäkla massa bollspel och killar som premierades. Även om han försökte lite mer att involvera oss..

   Gilla

   • Förresten, gick du kvar när det där tokstollen Staffan (knaske han hette) fick för sig att alla tjejer skulle göra mensscheman så att han skulle veta när tjejerna inte var mer på jympan pga mens? Knäppt alltså, alla stormade, både kvinnliga lärare och elever.. Han blev inte så poppis heller efter det 😛

    Gilla

 3. Det låter ju helt otroligt att det är så i skolorna tycker jag.
  Idrott, gymnastik borde ju vara ”inlärningsbaserat” rakt igenom, inte direkt utveckling av talang även om jag tycker man ska få hjälp och push i skolan att hitta möjlighet att utveckla just sin talang.
  Vad jag menar är att man ska lära sig alla tänkbara olika sporter, ha kännedom om hur de går till. Man kan såklart inte prova allt i skolan men man bör få lära sig vad det är. Prova på alla grenar i gymnastik går ju, alla friidrottsgrenar osv osv osv plus kan man ju ha friskis-gym-liknande grejer med.
  Att bara spela fotboll eller springa låter verkligen helt sjukt.

  Eva – som tillhör dem som tycker det är vansinne att det inte är mer ”idrott” i skolan… 😮 Men nu förstår jag varför… suck.

  Gilla

  • Jag och Anna kanske gick i en extremt dålig skola just när det gäller idrott..? Men eftersom jag läste krönikan i Friskispressen så gissar jag att det är vanligare än så, tyvärr.

   Gilla

 4. I gymnasiet hade jag faktiskt ridning på schemat, av 75 kurser i min examen är 5 ridning…

  Gilla

 5. Jag håller med dig Hedvig. Jag var ett hopplöst fall i idrotten så på högstadiet gav jag upp man fick ju ändå räkna bort det ämnet när man räknade betyget. Men det som är så hemskt är att det fortfarande är så idrotten. Bor i ett område där fotbollen är jättestor mina tjejer rider 3-4 ggr i veckan men de ägnar ju sig inte åt idrott. Båda tycker om orientering men det är ju inte på deras intresse som betygen sätts utan på det som dom inte tycker är kul och inte ägnar sig åt.Och i vinter har de åkt längdskidor flera ggr i veckan men vem ser det. Behöver jag säga att de har gett upp.

  Gilla

 6. Jag tycker man ska passa sig för att kräva mindre timmar. Alla som är dåliga i gymnastik och bild och musik har rätt att skrika över för många timmar och dålig undervisning. Men vi som grät floder över matematiken och var värdelösa i det. Vi fick kämpa på i godan ro. Tänk dig Lasse. Har toksvårt för matte. Är dyslektiker vilket försvårar i alla teoretiska ämnen. Men han är ruggigt bra på idrott. Främst bollsporter. Ska vi ta bort det för honom då? Så att alla ämnen blir streck i hans lista? Ett varierat innehåll på ämnen i skolan gynnar mångfalden.

  Sen ska såklart idrotten vara varierad och vi ska få testa på många olika sporter. Men det tycker jag att vi fick i min skola faktiskt.. Jag kanske inte var ruggigt bra, men jag fick prova i alla fall!

  Att ungdomar idrottar mindre nu beror nog inte på skolidrotten. För den har nog inte förändrats. Det beror nog mer på typ datorer och tv.. Vilket vi inte fick så stor tillgång till på vår tid =) När vi fick hänga i stallet istället!

  Gilla

  • Självklart ska vi inte kräva färre timmar på idrotten, det var inte alls min poäng.

   Poängen är att jag tycker att idrotten borde stimulera, inte avskräcka, elever till att röra på sig mer. Att röra på sig är något alla kan göra och om några vill satsa massor på fotboll så visst ska man få det, men jag tycker att även sådana som inte gillar bollsporter ska uppmuntras att röra på sig på ett sätt de gillar och DET lyckas inte skolan med av det jag har sett.

   Men det finns såklart skolor som är bättre och sämre och du verkar ju haft mer tur än mig när det gäller idrotten i skolan 🙂

   Gilla

%d bloggare gillar detta: