Vad ska man välja?

Ni som läser min blogg har säkert inte missat att jag är vegetarian och har varit vegan? Jag väljer fortfarande gärna vegan-produkter i fom av yoghurt och margarin. MEN jag gillar också ekologiskt och produkter med så kort innehållsförteckning som möjligt. Tyvärr krockar de här båda alldeles för ofta. Om man vill ha en kort innehållsförteckning så är det oftast bättre att välja mjölkprodukter, men det tar emot eftersom jag inte är så förtjust i att 50 % av kornas kalvar (som ju är nödvändiga för mjölkproduktionen) säljs till köttproduktion, inte alltid under trevliga förhållanden. De kossor som (tack och lov färre och färre) står uppbundna i 9 månader om året har inte heller ett så kul liv, bättre är det ju om de får gå i lösdrift. Men man kan inte välja om man vill köpa mjölk från kor som gått i lösdrift, inte ens KRAV säger något om det.

Innehållsförteckningarna på vegan-produkter är ofta ganska långa och innehåller fortjockningsmedel och allt möjligt som jag inte vet vad det är. Samma ämnen kan man hitta i till exempel vanlig smaksatt yoghurt, men om man vill slippa dem så får man välja naturell yoghurt. Det känns ju lite konstigt att en produkt som ändå är ”naturlig” och har funnits länge ska behöva ha tillsatser som jag inte vet vad det är?

Vissa märken är ändå riktigt bra när det gäller mer ”köttiga” produkter. Vegideli har massor med supergoda grejer (korv, skinka, schnitzel mm) OCH det är en kort innehållsförteckning (finns på Coop Ladan i Linkan!!)! Men de är ganska dyra.. Förhoppningsvis kanske de kan bli billigare om fler äter dem så att butikerna kan köpa in större partier?

Jag har enkel ingen lösning på det här problemet tyvärr. Jag vill äta mycket veganskt, men jag har svårt att tolerera tillsatserna. Just nu väljer jag som jag känner för just då så det kan variera vad jag får med mig hem. Jag drömmer om vegan-produkter med få tillsatser och där alla tillsatser är helt naturliga, om än djurfria, till ett riktigt bra pris…

Publicerat på 08 april 2011, i Debatt, Djurrätt. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Även om man inte hittar det direkt på KRAVs hemsida så är reglerna för mjölkkor att from 2011 måste de rastas ute 2 ggr/vecka under stallperioden om de står uppbundna. Det går att få dispens om det är praktiskt omöjligt att genomföra, men bara fram till 2013. Sen måste alla KRAV-mjölkkor gå i lösdrift.

  Gilla

 2. Just det där med tillsatser i mat har jag lite svårt att förstå varför alla är emot? ingen vill ha det, men ingen förklarar varför.. Finns det någon forskning som visar att det är skadligt? vetenskaplig forskning alltså..

  Gilla

  • Det är väl inte en helt lätt fråga. En del tillsatser har ju förstås sin funktion. Man har ju funnit samband mellan sötningsmedel och vissa färgningsmedel och hyperaktivitet hos barn.

   Glutamat som finns i buljong kan göra en fet och ge huvudvärk… Sen hur mycket vetenskaplig forskning det finns vet jag inte men det krävs ju att nån forskar på även obekväma saker också.

   Jag känner väl lite att om man är tvungen att ha i en massa medel för att maten ska ha bra färg och smak och inte vara farlig att äta så kanske det bästa är att inte äta den maten utan hellre äta mat som står sig fint utan att man häller i saker i den.

   Gilla

 3. Beatrix Eklund

  Om man köper Östgötamjölk så står det vilken gård mjölken kommer från och alla de gårdar som är med i Östgötamjölk har lösdrift 🙂

  Gilla

%d bloggare gillar detta: