Som alltid..

.. när jag läser Djurens rätts medlemstidning så känner jag mig aktivistisk. För det första så borde jag verkligen sluta äta ost och utforska dagens veganostar istället. Det ska ju finnas smältbara ostar numera, förutom osten så lever jag ju nästan veganskt. Jag väljer havremjölk och grädden iMat från Oatley eller sojamjölk och margarin från Carlshamns, ägg låter jag bli. Men det var ju osten då..

Men det var inte den aspekten jag tänkte skriva om utan hur vi blir grundlurade hela tiden av media, reklam, lärare, you name it. Till exempel, vem har inte hört att mjölk ger starka barn? Vi har en stark tradition att dricka mjölk här i Sverige och jag tror det är Valios reklam som säger att en av de djupaste, mest grundläggande mänskliga rättigheterna är just ett glas god mjölk. Jag tycker det är lite märkligt eftersom jag naivt nog trodde att det var kalvens, inte människans, grundläggande rättighet att få kons mjölk, att det liksom var därför kon har mjölk från första början. Men så är det tydligen inte.

Tillbaka till det där att mjölk ger starka barn. Det är ett påstående som jag tycker är lite skumt. Vi dricker väldigt mycket mjölk i Sverige. Samtidigt så är Sverige ett av de hårdast drabbade länderna i världen när det gäller benskörhet. Till och med så hårt drabbat att det är en fråga som tagits upp som motion av Alf Svensson. Hur går det ihop sig liksom? Borde vi inte, när vi dricker så mycket mjölk, vara förskonade mot just benskörhet? Ett av råden för att undvika benskörhet är att äta mycket mejeriprdukter, samtidigt så finns det tydligen mindre benskörhet i utomnordiska länder där man dricker mindre mjölk? Hur går det ihop sig egentligen? Det finns faktiskt en bok som behandlar ämnet. Den heter Whitewash – the disturbing truth about cow’s milk and your health och är skriven av Joseph Keon. Det verkar faktiskt vara så att vi är lurade. Mjölk ger inte alls starka barn, eller ben för den delen. Iaf inte i kombination med en massa animaliskt protein (aminosyror) som liksom följer med mjölken (och allt kött vi äter) på köpet och som försurar våra kroppar. För att buffra drar då kroppen kalcium från skelettet och vi drabbas av benskörhet. Vill man ha starka ben så ska man alltså, förutom att motionera, äta en mer vegetabilisk föda, inte dricka mer mjölk. Alltså, grundlurade svenskar.

En annan aspekt är vårt djurskydd i Sverige. Det som oantastligt är bäst, för även om det dyker upp utredningar och avslöjanden om att det brister i djurhållningen så står ändå faktum kvar; det svenska djurskyddet är bäst i världen. Det är till och med så att Citygross har gjort en reklam om en gris som rymmer från något hemskt okänt land någonstans ända till Sverige för att bli dödad och uppäten av svenskar, bara för att vår djurhållning är så bra. Överlever gör grisen självklart inte (fast det visar förstås inte filmen), men det är ändå värt att springa många många mil för att bli dödad i ett svenskt slakteri och såld på Citygross vill reklamen få oss att tro. 

Alltså för att förtydliga, jag tycker att det är bra att Citygross bara säljer svenskt kött och att de betalar mer till grisuppfödarna. Men att grisarna har det så som det visas i filmen är ju inte sant! Djurens rätt anmälde reklamen och om det går det att läsa här. Om vi hela tiden hävdar att svenskt är bäst så kan vi ju utan dåligt samvete äta kött, utan tanke på vad just vår egen köttkonsumtion gör för miljön eller för just den grisen. Grisar i Sverige mår faktiskt inte bra (även om det säkert finns grisar som har det bättre än andra). De får inte, som reklamen visar, ligga på halm eller springa över gröna ängar.  Djurrättsalliansen fejkade inte filmerna som spreds och som de nu står åtalade för (medan de som ägde grisarna som kalasade på sina artfränder befriades från åtal), det hände och händer och kommer att förekomma så länge pengar är viktigare än djurens behov. Många många djur har magsår när de kommer till slakterierna för att dö en död som inte är så barmhärtig som medierna vill få den till. Hur kul kan det liksom vara på en skala att kvävas till döds av koldioxid? Tror ni inte att de känner panik när de inte får luft?

Nej, det farligt att hela tiden hävda att man är bäst för det invaggar oss konsumenter, men även producenterna, i en falsk trygghet. Vi går där och tror och tänker att hur illa det än är så är det bättre än någon annanstans och då tappar vi motivet och motivationen att bättra oss. Varför ska vi ändra oss, när det är alla andra som borde komma ifatt?

Det här kan egentligen bli hur långt som helst men jag väljer att stoppa nu. Dels för att det är trevligare att läsa flera lite kortare texter än en jättelång, dels för att mina sötnosar behöver gå ut. Mina sötnosar, som skyddas rätt så bra av lagen ändå, de har minimimått på de burar som de inte får sitta i mer än begränsad tid och de får inte lämnas ensamma mer än 6 timmar i sträck. De som har helt andra livsbetingelser och villkor än till exempel grisar trots att de är ungefär lika smarta. Trots att de förmodligen har ungefär samma förmåga att både känna smärta om de kanske skulle bli bitna eller glädje om de får springa fort fort över en sommaräng. Det är väl märkligt, eller hur?

Publicerat på 17 juni 2011, i Debatt, Djurrätt. Bokmärk permalänken. 5 kommentarer.

 1. Jag är varken vegetarian eller vegan, jag tycker alldeles för mycket om kött… 😦 Men vi har knappt några mjölkprodukter eller ägg här hemma, pga Agges allergi. Det var konstigt i början, men nu känns det som den emst självklara saken i världen. Även om Agge någon gång skulle bli fri från sin allergi tror jag vi fortsätter med soja- och havreprodukter. Nyttigare och så känns det som ett litet bidrag till en bättre värld.
  Skulle gärna äta mer vegetariskt, men kan ju inget om vegetarisk mat. Kanske en bloggidé, skriv ner dina godaste och bästa recept lovar jag att bättra mig! 😀

  Gilla

 2. Jag är också vegan och hundägare, därför undrar jag hur du tänker om hundmat. Själv har jag lite svårt att bestämma mig för var jag står och vad jag tycker. Kan man verkligen rättfärdiga att ge hundarna så mycket kött som man gör? Det hade varit kul att höra hur du och andra resonerar. Jag har gett vegetariskt hundfoder förut men eftersom min kräsna hund inte tyckte det smakade tillräckligt gott så bytte jag men när jag nu har skaffat en till (och mycket mer glupsk) hund så funderar jag på att köpa in lite vegetariskt foder till henne. Jag är dock rädd att hon inte får i sig allt, kommer få taskig päls och dåliga klor eller något annat förfärligt 😉 Men det är ju ändå så att hundar är allätare och borde kunna leva gott på vegetarisk mat precis som människor. Du som är biolog kanske har koll på det där? Vad ger du för foder?

  Gilla

  • Hej!
   Det där är en svår fråga. Jag skulle vilja ge mina hundar vegetariskt om jag trodde att det klarade kraven som jag har på hundmat. När det gäller en normalt presterande hund, en sällskapshund eler en hund som mår bra på ett lite lättare foder så tror jag inte att det är några problem att ge vegetariskt. Rent näringsmässigt så funkar det nog bra. Men mina hundar äter högenergifoder och då finns det helt enkelt inte nåt vegetariskt foder som jag skulle våga ge. Förmodligen skulle de skita som hästar och ändå gå ner i vikt… Men jag gillar inte tanken på att köpa foder som är importerat och där jag inte har en aning om vad det är för kött i…

   Gilla

 3. Jag har alltid stört mig på den svenska mjölkreklamen; så hårt som man mjölkindoktrineras i skolan skulle man ju kunna tro att mjölken är något livsviktigt grundämne. Människan skulle alltså vara det enda av alla däggdjur som i VUXEN ålder fortfarande behöver di, och dessutom en annan djurarts? Låter inte helt vettigt.

  Vad gäller grisarna så är jag emot hela köret och allt – såg en dokumentär en gång om hur de föstes in i avlivningskammaren och de stretade emot och försökte vägra att gå in (grunkan såg ut som en stor skolköksdiskmaskin i rostfritt) – men just själva avlivningen tror jag är relativt skonsam, om man nu kan säga så om avlivning överhuvudtaget. Grejen är att koldioxiden tränger undan allt syre, så de kvävs inte till döds på det sätt som vi i dagligt tal kallar att kvävas. Det går ju inte att känna skillnad på vanlig luft och koldioxid i mer koncentrerad form, så de står ju inte och håller andan in i det längsta eller så. Och efter ett halvt andetag är man totalt medvetslös och lyckligt ovetande om vad som ska hända.

  Fast jag menar inte att allt därmed är bra, och att det pågår misskötsel i sådan omfattning som det verkar göra är helt ofattbart. Det är ju liksom inte svårt att få stopp på från myndighetshåll om man verkligen skulle vilja. Kan Skatteverket spåra krypterade pengatransaktioner till anonyma konton på skatteparadisöar så kan väl fan Jordbruksverket anställa ett par kontrollanter och skicka ut på oanmälda inspektioner? Nog för att just Jordbruksverket verkar vara en av Sveriges mer inkompetenta myndigheter (tillsammans med Transportstyrelsen, Polisen och lejonparten av alla kommunala myndigheter…) men det är ju inte rocket science att se till att djurskyddslagar efterlevs.

  För att inte tala om hela jävla kosher-slaktrörelsen… Jag slutar här så du slipper rensa bort svordomar från bloggen.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: