Om att det är synd att inte fler kommer

Kommer var kan man undra. Jo, till klubbens medlemsmöten! Varför är man inte intresserad av att komma undrar jag? Det är ändå vår klubb vi diskuterar, det handlar om vad som händer och vad som ska hända i framtiden. Det går ju tydligen väldigt bra att gnälla ( ja det görs väl överallt?) på att det ena händer men inte det andra, eller att det är för många som bli bortlottade i spåret, inte tillräckligt många tävlingar, inte tillräckligt bra hinder osv osv osv, men om ingen gör något så blir det ju inget. I LBK är vi någonstans runt 370 medlemmar, totalt på gårdagens medlemsmöte var vi kanske 15 personer… Okej att en hel del av de 370 är medlemmar som kanske bara åker upp nån gång, eller aldrig, de kanske blev medlemmar för att gå på någon kurs och inte mer, men vad fasen! Åker man upp till klubben eller ut på tävlingar så finns det massor av medlemmar som utnyttjar klubbens områden och som tävlar för klubben men som aldrig lyfter ett litet finger för att göra något åt klubben eller dyker upp på mötena. Det tycker jag är väldigt tråkigt.

Det är inte bara tråkigt för att de som redan gör mycket får göra ännu mer (till exempel är det en (1) person som klipper gräset just nu och det tar typ en heldag att klippa alla planer, sen går folk och klagar på att det inte är klippt! Då blir jag klippt galen… ;)) men dyker man aldrig upp så kan man kanske inte klaga på att ens egna tankar och funderingar på vad som kunde göras bättre aldrig hörs. Om nu planerna är dåligt klippta så finns det en enkel sak man kan göra, nämligen att lära sig att köra traktor… Eller om det är för få tävlingar som arrangeras så hjälp till på de som finns så att alla som håller på med att arrangera tävlingar orkar fortsätta göra det! Det största (skulle jag gissa) skälet till att färre tävlingar ordnas är att det sliter oerhört mycket på de som håller på med det, och det sliter så mycket på dom på grund av att det är för få som drar lasset! Väldigt enkel matematik det där…

Jag har haft några saker som jag velat ordna på klubben och det har jag debatterat för! Till exempel en viss belysning, vars stolpar nu står på planen och bara väntar på att armaturerna ska fästas på toppen. Det lönar sig faktiskt att vara med och bestämma!

Dessutom, vilket många kanske inte tänker på, är att det är roligt att engagera sig i en klubb. Jag vet att jag har skrivit det här förut, men så är det. Det är roligt att planera framåt, att fundera på hur vi ska göra med det och det, vad vi ska satsa på, renovera kanske, eller köpa nya hinder? Man lär känna lite nytt folk, får lära sig en massa om hur det funkar i en styrelse, föreningsteknik och dessutom något att skriva på sitt CV. Om man nu skulle söka en chefstjänst nån gång i sitt liv så är det ju inte en nackdel att ha varit ordförande i en hyfsat stor klubb liksom..

Samtidigt, det slutar ju att vara kul om några få personer gör allting hela tiden, det måste ju komma nya människor med nya idéer och inspiration! Jag tror att det är den svåraste uppgiften man har som klubb. Hur inspirerar man de nya medlemmarna att engagera sig? Det är ju arbete som måste göras på kurserna så att folk inte bara går en kurs eller två och sen försvinner, ELLER bara tävlar utan att hjälpa till själva… Vi på agilitysidan är väldigt duktiga på att få fram nya tävlingsekipage, MEN de måste vilja engagera sig också så att vi inte bränner ut de som är aktiva både på tävlingsplanen och på klubben!

Det här tål att funderas på mer, vad kan JAG göra för att inspirera mera???

Publicerat på 31 augusti 2011, i LBK. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Hej! Jag har två ideee som kanske kan hjälpa.
  En är att på något sätt få in ideella uppgifter i kurserna. Tex vara funktionär på en tävling, ge kursen ett roligt uppdrag, tex julpynta stugan.
  Sen tror jag man måste tänka på att hela tiden förnya och släppa in nya i sektorer, träningsgrupper etc. BlI mer personiIg med nya medlemmar. Fråga irl, inte via massmail hemsida etc.

  Gilla

 2. Det beror kanske på att jag tydligen är värdelös på att leta eller hålla ögon och öron öppna. MEN. Ingen information når ju fram.. Jag hade faktiskt ingen aning om att det var medlemsmöte igår. Det står säkert på någon lapp, men sånt är ju så lätt att läsa och sen glömma. Vi har ju en facebookgrupp med rätt många medlemmar. Kasta iväg info där, gör det ofta! Gärna dagen innan ett möte och samma dag. Jag hade inte direkt något för mig igår men tog för givet att det var ett vanligt styrelsemöte du skulle på igår..

  Sen ÄR det jobbigt att engagera sig. Jag gjorde det massor som student. Men med heltidsjobb, egen hundträning och tävling, sambo och ett blivande hus att hålla efter så finns möjligen tiden, men knappast orken. Nu håller jag agilitykurs varannan torsdag. Så något gör jag ju och det är väl det det handlar om. Att alla kan göra något litet.. Så att några få inte ska göra allt..

  Gillar Evas förslag att engagera kursarna! Det är nog ett bra sätt att jobba ihop gruppen på också =)

  Gilla

  • Precis, ALLA kan göra lite. Du håller ju en kurs och är med i trivselsektorn!

   Tanken var att medlemsbladet skulle ut i början av augusti med en inbjudan till medlemsmötet men det blev försenat. Men du har rätt! Vi bör använda oss mer av fb och infomailen för att informera innan!

   Gilla

   • Såg förresten att det skickades ut ett mail via infomailen om mötet. Det är ju inte alla som har den, men man kan ju anmäla sig att man vill ha den på hemsidan. Sen har det suttit stora gula skyltar på anslagstavlan på klubben. Men på fb var det nog inte ute…

    Gilla

 3. Ja det är lustigt hur svårt det kan vara att engagera sig, men träna och tävla går bra, om man ska vara lite elak. Vi måste verkligen tänka till hur vi får våra kursare att bli liiite mer intresserade. För jag tycker inte riktigt att det håller att säga att man bara ska gå en kurs, för utan klubben skulle man ju inte kunna gå kurs överhuvudtaget.

  Kanske värt ett försök att varje kurs får ett litet uppdrag att utföra på klubben? Förutom att det blir mer gjort så är det ju faktiskt mycket roligare att åka upp när man känner lite folk och man kommer med bättre i gemenskapen.

  Vi får verkligen lobba för att städdagen den 9 oktober drar mycket agilityfolk – och andra klubbmedlemmar med såklart!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: