Klass 1-banor

Det här inlägget skulle kunna bli hur långt som helst men jag ska till sjukgymnasten snart så det måste bli hyfsat kort. Det har varit vilda diskussioner på listan om klass 3-banorna. En del tycker att de är alldeles för snabba och raka, andra tycker inte det osv. Jag tycker att de klass 3-or jag tävlat på har varit trevliga men absolut inte för lätta. Nu har jag ju inte så mycket att jämföra med, men ändå.. Det är ju dessutom trevligt med variation!

Det jag istället tycker att fokus borde ligga på är klass 1-banorna. Jag har upprepade gånger skrivit om för svåra banor här i bloggen och jag håller fast vid det. En del banor är fina och bra, en del domare gör alltid trevliga banor med lagom svårighetsgrad men det alldeles för många banor som inte alls är trevliga. Det är svåra slalomingångar, dolda tunnelingångar, uppenbara hinderfällor mm mm. Det här spelar kanske inte så stor roll för de som tränar sin hund till att t ex klara alla slalomingångar innan start och jag kan väl ärligt erkänna att Monster inte var helt klar när jag startade honom i våras. Han är fortfarande inte KLAR, vi har massor att lära om svängar och avståndsbedömningar till exempel…

MEN jag tycker inte att klass 1-hunden ska behöva vara klar för klass 3 när den debuterar! Det finns ju flera saker att tänka på här, till exempel så tycker jag att banan ska vara lätt för att den unga orutinerade hunden ska få ett bra självförtroende i tävlingssituationen och få LYCKAS! Jag tycker inte att det är så bra om folk bara ramlar upp i klass 3 innan de är klara för det, men gör isf svårare klass 2-banor istället. Sen den andra aspekten, nybörjarna! Hur ska de känna att det är kul med agility om de knappt lyckas att lära sig banan? De måste ju också få lyckas (även förarna) för att fastna i sporten! Dessutom, jag tävlade klass 1 till ganska nyligen med Troll och banorna har blivit mycket svårare sen dess! På bara några år! Varför?

Så kontentan är jag tycker att den här sommarens trend med svåra klass 1-banor är vädligt tråkig. Låt banorna vara lätta och hindren stå på linje, låt hundarna få läsa linjerna och att det hinder som står framför dom är det rätta, låt de få klara slalomingången om de iaf kan slalom.

Måste tillägga att flera banor har varit bra i sommar också men många gånger så har det inte varit särskilt kul. Faktiskt.

Publicerat på 14 september 2011, i Agility. Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Det är för jävligt!! Här har man
    Längtat ut till klass ett för att få komma ut och ösa, men istället får man hålla i dra förbi hinder! Karlstad i helgen va för jävligt. Ag banan va ett skämt! fanns inte ett enda ställe hundarna fick springa på! Jag har pratat med flera och detta kommer att tas upp på domarkonferensen. De hundar som tar sig runt är de som travar. Meija hade inte roligt på ag banan i söndags och det har jag haft ont i magen över sen dess. Hoppas VERKLIGEN det blir en förändring!!!

    Gilla

  2. Klass 1 banorna ska ju verkligen ge hundarna självförtroende att bjuda framåt. Inte massa hålla handen handling, även om det givetvis ska vara lite handling, byten osv. Det blir intressant när man ska starta Immer och se hur det ser ut, har ju inte tävlat klass 1 på några år nu. Annars får man väl göra en egen bana i banan, men det ska ju inte behövas.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: