Städdag

Igår var det dags att ha städdag på klubben och jag var faktiskt lite bitter när en efter en av de jag känner droppade av och prioriterade annat (jag vet att ni som läser här gör en massa massa för klubben (eller för HU) ändå men just i lördags kväll var jag kanske lite bitter ändå.. Egentligen så är det ju inte alls ni som redan gör mycket som alls är problemet utan de som tävlar och tränar och som ändå sällan eller aldrig hjälper till). Som tur var så dök ett 20-tal människor upp och arbetsbördan blev inte alltför betungande! Dock så är det ju lite tråkigt att endast 20 av 350 medlemmar kommer, men det är ju ofta så att så fort det är lite jobbigare saker så är det ett troget gäng som dyker upp och får slita för de typ 330 medlemmarna som inte är där. Alla vill ju ha fina välklippta planer att träna på och en fin klubbstuga med en massa fika till billigt pris, fräscha toaletter, belysning och för att inte tala om en massa olika tävlingar att åka till för att tävla. Men det är inte gratis, det blir inte bara klippta planer, fika och tävlingar utan några måste ordna det också. Och det blir faktiskt betungande om väldigt få personer ska dra runt det lasset. Egentligen tycker jag faktiskt att det borde finnas ett motkrav, att för att träna på planerna, eller få tävla så måste man hjälpa till under någon annan tävling eller med förberedelser eller liknande. Jag vet inte annars hur man ska få ”glidarna” att bidra och inte bara utnyttja de som ställer upp och jobbar så att glidarna kan fortsätta roa sig.

Det är lätt att säga att man har mycket, att det är stressigt, att man har annat att göra osv, men det har ju de allra flesta! Vill man ha någonstans att träna så får man faktiskt köpa att man måste ta hand om klubben också. Sen är det ju många som gör det, som håller kurser i ur och skur, som jobbar i sektorerna, som lär sig köra traktor och klipper planerna och som kommer på städdagarna och det är ju dom som gör att klubben lever! Och det är ROLIGT att hålla på med klubben, att se att det ger resultat och att se klubben leva!! Problemet är att de som jobbar på blir lite slitna om de får tuffa på år efter år utan att bli avlösta och sen vill de inte alls längre. Och då står vi där och undrar vem som ska klippa planerna öht nästa år?

Det som är frågan nu är också om jag ska fortsätta nästa år som ordförande. Jag tycker ju i botten att det är roligt att jobba för klubben men det är också ganska slitigt att vara ordförande. Det tar en hel del tid, det är periodvis ganska många möten och så fort jag är på klubben så vill olika människor prata om olika saker som har gått sönder och/eller kommer kosta en massa pengar trots att jag kanske är mitt i ett träningspass på agilityplanen. Samtidigt så har vi drivit på en massa saker som blivit gjorda och många säger att de trivs bättre på klubben nu. Det är ju dessutom roligt att driva saker framåt och åstadkomma förbättringar! Kort sagt så jag är kluven till om jag vill fortsätta. Snart (nu) måste jag bestämma mig så jag hoppas jag letar lite positiva känslor nu så jag kan ge ett otvetydigt ja!

Publicerat på 10 oktober 2011, i LBK. Bokmärk permalänken. 16 kommentarer.

 1. Jag känner igen precis det där och tycker saker och ting är väldigt lika på HU. Oftast är det samma lilla skara människor som hjälper till, men vi är oftast inte ens 20 människor. Man kan ju undra hur länge saker kommer hålla sig uppe. Själv har jag varit medlem i HU i exakt ett år nu, och jag är ansvarig eller delaktig i princip allt som händer på klubben, och är sekreterare utöver det. Till nästa år känner jag att jag måste börja droppa lite av alla bollar jag har i luften, för man vill ju hinna träna sin egen hund emellanåt också! Så skönt det vore om varenda medlem skulle kunna göra lite för klubben, då skulle arbetet bli så himla mycket mindre för alla, alla skulle ha mer tid till övers och ingen skulle hinna tröttna….

  //Nathalie och Ayax

  Gilla

 2. Det är svårt det här med ideella föreningar.. Några kan inte göra allt, men alla kan göra något. Många av de som uteblev (av de jag känner) var faktiskt med på förra städdagen, håller kurs och har dragit igenom en officiell tävling på klubben. DET är kalasbra! Sen finns det säkert många som inte gjort direkt något alls, men så kommer det nog alltid se ut.

  Många tänker säkert att de betalar en medlemsavgift för att få allt det här och att det borde räcka. Kanske bör vi bli bättre på att hugga folk på kurserna. Men kanske också inse att av våra drygt 300 medlemmar, så är det inte lika många som tränar och tävlar aktivt och det är ju de aktiva som bör hjälpa till..

  Jag hejjar på dig som ordförande ett år till, men ska du orka det måste du nog fundera över hur du känner i de här frågorna. Det kommer alltid vara svårt att locka folk till gratisarbete, hur mycket de än tjänar på det i längden. Jag säger inte att det är bra att det är så, bara konstaterar att så är fallet. Det viktigaste tror jag är att vi lyckas få en stugsektor som är större, som är ute bland alla andra och som kan få folk med sig att göra saker. Att peppa folk genom glada tillrop är oftast väldigt mycket lättare än att hota folk.. Men det ÄR svårt..

  Gilla

 3. Just den här gången tänker jag inte ha dåligt samvete, men annars känner jag igen mig i det som Nathalie säger. Tyvärr blir det ju lätt så att engagera man sig i någon bit så blir man plötsligt engagerad i ALLT o då bangar man rakt in i väggen o vill inte nåt alls längre.

  Jag hoppas åxå du vill vara ordförande ett år till, jag tycker du är väldigt bra för klubben.

  Sen kanske man skulle göra en ordentlig revidering av hur många medlemmar man faktiskt kan räkna med att vi har. I HU var det ju väldigt tydligt eftersom det var enda HU i hela Östergötland, många bodde inte i stan o många tränade aldrig på klubben ens. Hur är det i BK, finns det många medlemmar som inte heller tränar?

  Gilla

  • Ja jag skulle vilja veta hur stor omsättningen av medlemmar är. Hur många av våra ca 350 är 1-års respektive flerårsmedlemmar? De som är medlemmar enbart för att gå en kurs kan man ju inte vänta sig stormar rakt in i sektorsarbete eller städdagar.

   Och sen, som du säger, hur många bor ens här?

   Gilla

 4. Jag är helt övertygad över att folk tänker att de betalar medlemsavgift och då ska de få tillgång till klubbens lokaler och planer. Jag tänker så själv. Så varför inte öka medlemsavgiften, och istället för att jaga folk att göra saker gratis, betala någon/några till att fixa det som behövs fixas. Att klippa gräset behövs ju inte göras varje dag, så så mycket kan det ju inte kosta! Jag skulle lätt betala dubbla medlemsavgiften mot idag för att slippa bli påtvingad att hjälpa till och sen få dåligt samvete för att man är upptagen när det gäller…

  Bara en idé…

  //Erika

  Gilla

  • Jag tror också att folk tänker så. Av den totala avgiften på 435 kr så får vi 135 kr.Det ger oss en inkomst på ca 28 -30 000 kr per år. Skulle vi dubbla den så blir det 570 kr som medlemsavgiften blir. Om man då bara blir medlem för att gå en kurs hos oss så måste man då få betala 570+en kursavgift på kanske 800 kr = 1370 kr. Jag tror att det skulle göra att fler väljer våra konkurrenter och att vi därmed ksulle få ett stort medlemstapp av våra 1-årsmedlemmar så förmodligen skulle vi i slutändan inte gå särskilt mycket plus ändå.

   Vi håller på att kolla vad det skulle kosta att leja bort gräsklippningen men förmodligen är det rätt dyrt. Det tar ändå flera timmar att klippa våra planer och ett företag kan jag tänka mig tar 5-800 i timmen så det rör sig förmodligen om rätt stora summor.

   Vi behöver dessutom fixa taket på klubbstugan och lejer vi ut det så blir det bra mycket mer än 100 000 kr medan om vi fixar det själva så kommer vi förhoppningsvis undan med 50 000 kr. Det är väldigt mycket pengar för en ideell förening MEN det kräver också att tillräckligt många inte tänker som du att de gjort tilräckligt genom att betala 135 kr till klubben. Tänk dig annars arbetsbelastningen på stugsektorn som får ta av sin semester för att fixa taket?

   Man MÅSTE hjälpas åt annars finns det ingen klubb, det finns inte så mycket pengar i det här eftersom alla som jobbar på klubben faktiskt gör det ideellt, utan ekonomisk ersättning och på sin egen fritid.

   Gilla

   • Ett annat exempel är belysningen på agilitypalnen. Vi tog in flera offerter och de låg alla på över 80 000 kr. Andreas gjorde sen ett riktigt hästjobb för att köpa in grejer och fixa belysningen och vi kom undan med ca 45 000 kr och då fick vi belysning på B-planen också. Vi har inte råd att leja ut allt som behöver göras helt enkelt.

    Gilla

 5. Jag håller helt med Ida. Jag o Johanna var ju tex några av de som prioriterade bort städdagen. Vi hade tänkt åka, men kände att vårt egen trådgård mitt i vår renovering behövde sig lite kärlek. Vi valde helt enkelt att vårda vår egen trädgård (som bara har två invånare) hugga ner träd och pyssla hemma. Jag tänker dessutom inte ens nästan ha dåligt samvete för detta då vi båda två haft kurser både vår och höst, hjälpt till på förra städdagen och överhuvudtaget engagerat oss i klubben. Kanske lite lättare om bara en i förhållandet är engagerad…nu blir allt eftersatt om båda ska åka.

  Söderköping har ju ett arbetsmyrapris, där alla som hjälper till får ngt fint på årsmötet. Något år fick man tex en väst (typiskt bk ;)) ett annat år en fin hundleksak osv. DET engagerar folk. Inte att skälla och ställa motkrav.

  Jag tror att de flesta av de 340 medlemmarna är dessutom bara medlemmar för att de vill gå kurs, jag tror inte att de själva identifierar sig som LBK medlemmar.

  Gilla

  • Jag har väldigt stor förståelse för att ni stannar hemma! MAn måste ju ta hand om hemmet också och ni har båda haft kurser både vår och höst!

   Problemet är väl att de som hjälper till mycket tänker att de inte behöver och de som inte hjälper till, de tänker att de helt enkelt inte hjälper till på städdagen heller 😉

   Men bra att du tog upp det där om priser! Jag hade ju nån idé om att man skulle få nån kurspott om man håller kurs eller sitter som sammankallande el liknande som man sen kan ta ut i form av en kurs på klubben eller en kurs för en utomstånde instruktör. SEn glömde jag allt om morötter och blev bitter 😛 Tack för påminnelsen!

   Gilla

 6. Jag tycker att så som det funkar på HU är bra; för att få vara med på ridhusträningarna måste man delta som funkis… Å andra sidan tränar ju inte alla agility, så precis alla får man ju inte med… Men annars håller jag med Bea här ovanför att morötter är bra att locka med för att få folk att hjälpa till!

  Gilla

  • Vi har också ett sånt krav i år 🙂 Men det är ju massor av folk som inte kör agility på BK så dom kommer vi ändå inte åt 😉

   Gilla

 7. Jag hoppas verkligen att du stannar som orförande ett år till!!! Tycker du har gjort ett kanonjobb, tänk vad mycket som har hänt på klubben! 😀

  Gilla

 8. På min förra klubb hade vi en kille som jobbade 50 procent hos oss betalt av kommunen. Han var egentligen sjukskriven på grund av en skada men orkade med att klippa gräs, skotta snö och fixa på klubben halvtid. Kommunen vann på det genom att få en annars sjukskriven sysselsatt och kunde dessutom hjälpa en klubb som såg till att många av kommunens invånare hade nåt att göra om dagarna. Vad vi tjänade är ju lätt gissat =)

  Han var dessutom utbildad instruktör och höll kurser de tider på året då det inte fanns så mycket abete att göra..

  Jag vet inte exakt hur det hela fungerade rent praktiskt men jag tycker inte det skadar att höra sig för..

  Det skulle leda till en så himla mycket bättre stämning på klubben tror jag om vi får hjälp utifrån. Det är inte så himla kul att känna sig som en svikare när man ställer upp var och varannan dag med annat..

  Gilla

 9. Vi har ju haft en del liknande arbetslöshetsprojekt på klubben men de har fallerat på att de behöver handledning mm och de har inte fungerat särskilt bra. Men om man hittar rätt person så skulle det ju inte vara fel, särskilt under sommarhalvåret.

  Annars är det som sagt hur man får folk att fatta att deras hjälp behövs, det är ju dålig nyrekrytering på de aktiva funktionärerna i klubben.

  Gilla

 10. Lite sent inlägg, men jag tänkte på det här häromdagen. ”Vi” i min nya klubb hade agilitytävling och ALLA hjälpte till, till och med äkta hälfter, mormödrar osv. I LInköping är det alltid samma folk som gör allt, det är klart att man inte orkar när man ska sitta i styrelsen, hålla kurs, hjälpa till med markarbete och försöka hålla gång sitt eget tävlande och tränande. Kontrasterna är tydliga, trots att Tibro har mycket färre medlemmar. Funderar på om det är det som påverkar, när klubben blir för stor så tar man för givet att någon annan fixar och tar tag i saker. Hursomhelst behöver LBK ha en ordförande som du som verkligen är intresserad och har förmåga att driva klubben framåt, inte för att de måste utan för att de verkligen vill! Att byta ordförande varje år, som det har blivit senaste åren är inte bra för klubben!

  Gilla

%d bloggare gillar detta: