Ljudböcker

Det var ju väldigt längesen jag recenserade några ljudböcker här! Det är inte för att jag inte har lyssnat, för det har jag!

Först ut kom en svensk deckare, Alkemins eviga eld av Anna Jonsson. Den var spännande och ungefär vad jag förväntar mig av en bok i den här genren. Jag tycker att de svenska deckardrottningarna är bra överlag, språket är inte fanastiskt, men det behöver det ju heller inte vara, särskilt inte när man lyssnar på boken. Det goda inom dig av Linda Olsson är en helt annan slags bok, mer lågmäld och anspråkslös, särskilt i början. Berättelsen väver sig fram och fångar lyssnaren mer och mer och upplösningen har jag kanske listat ut innan, men inte långt före! Mycket bra bok!

Rapsbaggarna blev nästa bok av Karin Brunk Holmqvist, som även skrivit Potensgivarna! Jag gillade Potensgivarna jättemycket, Rapsbaggarna var inte lika bra men ändå rätt så underhållande! Karin Brunk Holmqvist har ett väldigt charmigt sätt att tolka lite egna människor på landet helt klart!

Nu dök jag in med huvudet före i Camilla Läckbergs böcker! Sju stycken på en lång rad. Isprinsessan hade jag lyssnat på sedan innan, så nu följde Predikanten, Stenhuggaren, Olycksfågeln, Tyskungen, Sjöjungfrun, Fyrvaktaren och Änglamakerskan. Camilla Läckberg är underhållande och spännande även om språket inte är fantastiskt. Jag gillar att följa Erika och Patrics liv och att verkligen lära känna karaktärerna som man gör i en serie av böcker även när själva berättelsen i första hand inte handlar om personerna.  Jag ser fram emot nästa Läckbergsdeckare!

Efter denna deckarkavalkad bröt jag av med en helt annan bok, Medinas juvel av Sherry Jones. Den handlar om Aisha, Muhammeds favorithustru. Den här boken är ett måste att läsa tycker jag. Jag fick en massa kunskap om islam på köpet av en fascinerande historia om en ung kvinna som blev bortgift redan som 9-åring. Boken skildrar Muhammed som en  överlag väldigt sympatisk man och karaktärerna är naturligtvis färgade av författarens uppfattning, men många av uppgifterna är också fakta. Man måste naturligtvis tänka på att det är omöjligt i många fall att veta hur människorna som faktiskt levde då tänkte och gjorde, även om stora händelser finns nedtecknade så är det så många små händelser som formar våra liv. Jag läste lite om Aisha efteråt och bilden av barnbruden blev då lite förvanskad av kopplingarna till barngifte inom islam, i boken så väntar Muhammed in att Aisha ska bli vuxen innan de ha sex till exempel.  Jag tycker att min känsla av hur islam är för kvinnorna INTE blev mer positiv efter den här boken, snarare tvärtom. Men LÄS! Den är bra och man lär sig mycket!

Sist men verkligen inte minst har jag lyssnat på Buzz av Anders de la Motte. Det är en fortsättning på Geim som jag lyssnat på tidigare. Jag gillade Geim och jag gillar Buzz, jättemycket! Uppläsaren har en speciell röst och jag skulle kunna störa mig på den i en annan bok, men till de här böckerna så tycker jag att den är perfekt! Historien rör sig snabbt framåt, det är mycket att ha i huvudet men den är rolig, underhållande och jäkligt intelligent. Läs den!

Publicerat på 05 november 2011, i Litterärt. Bokmärk permalänken. Kommentarer inaktiverade för Ljudböcker.

Kommentarer inaktiverade.

%d bloggare gillar detta: