Om skatteverket.se, Arbetsförmedlingen och andra instanser

Att vara arbetslös kan innebära att man blir liggande i soffan framför tv:n varje dag, hela dagarna. I mitt fall, not so much. Just nu är jag riktigt riktigt trött efter en springtur på ca 4 km i morse, lunch hos Linnea (den minst uttröttande aktiviteten :D) och ett pass agility. Vi ska på bio ikväll, jag måste nog sova lite innan 😛

Jag är lite bekymrad över det här att ha två boenden, det blir dyrt med dubbel hyra och en massa extra resor mellan Linköping och Jönköping. Igår ramlade jag inte på skatteverket.se för att kika på hur man kan lösa det ekonomiskt med avdrag på skatten. Efter lite surfande så hittade jag riktigt vettigt information, man kan t ex dra av en hemresa per vecka och hyran för det dubbla boendet i upp till 5 år om man har sambo eller make/maka som förvärvsarbetar på bostadsorten. Det gör en hel del i pengar faktiskt, bara hyran ligger ju på runt 70 000 kr per år. Första månaden kan man dessutom dra av 63 kr per dag för småutgifter och extra kostnader för mat. Det här gör ju att den faktiska hyran blir lägre, även om jag får tillbaka pengar i en klumpsumma på försommaren och inte avdrag varje månad. En annan aspekt är att det är betydligt högre skatt i Jönköping än i Linköping, ca 400 kr/månad. Det blir ju några kronor per år. Det finns alltså flera fördelar med att fortsätta att vara skriven i Linköping även om jag jobbar i Jönköping.

Arbetsförmedlingen ger också en del stöd när man ska veckopendla, åtminstone det första halvåret. Dels får man stöd för hyran med 1200 kr, dels får man varannan vecka resan hem betald. Det dumma är att både skatteverket och arbetsförmedlingen absolut vill att man ska åka tåg, vilket i mitt fall innebär att jag antingen inte får ha bilen i veckorna, eller på helgerna. Jäkligt sugigt med tanke på att det kostar en barnbiljett per hund (totalt två (2!!)  månadskort á 1700 kr!!!!!) att åka tåg och dessutom är väldigt besvärligt att ha en dålig axel och ta sig till och från stationen med både packning och två hundar. Allt är lättare (och inte nödvändigtvis dyrare) med bil. Men, det löser sig på något vis.

Förutom att hänga på arbetsförmedlingen med blanketter och surfa på skatteverket.se så har jag också fullt upp med att fixa recept på salvor, kolla av axeln hos ortopeden, gå på sjukgymnastik, gå till tandläkaren mm mm, allt sånt som liksom är lite svårare att fixa när man är skriven på en ort och jobbar och bor 13 mil bort på vardagarna. Snart så är jag nog ikapp och sjukgymnastiken ska nog fixa sig i Jönköping. Den hjälper ju ändå, även om det går långsamt.

Allt som allt så är det MYCKET som ska fixas och grejas med. Jag behöver nog vila upp mig efter den här arbetslösheten 😉

Publicerat på 18 november 2011, i Just nu. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

  1. Gilla massor 🙂

    Gilla

  2. I en vanlig sj-biljett ingår ju två hundar. Gör det inte det på månadslortet?

    Gilla

<span>%d</span> bloggare gillar detta: