Trollelollebollen

Troll, som var lite knackig och småhalt under januari, börjar nu må riktigt bra. Jag använder viktmanchetter och knuffar på honom åt sidorna för att förstärka de små stabiliserande musklerna runt höfter och bogar. Han känns betydligt starkare nu och jag har goda förhoppningar om att han ska funka att tävla med i mars! Han blir sämre när aktiviteterna minskar, det bästa är att ha fullt med aktiviteter hela året om. Även om vi går långa promenader varje dag så verkar det inte räcka. Jag tror på sjukgymnastik och att hålla igång musklerna. Även om direktivet från veterinären förra sommaren var att han inte ska dra eller hoppa så tror jag att han mår bäst när han får göra just det. Jag menar inte att han ska hårdtränas, men att låta honom få träna ofta och lätt verkar bara vara positivt. Hela förra sommaren och hösten tränade vi just så, korta pass med inte så många skutt på varje, men flera gånger i veckan, och då var han hyperfräsch. Nu under december vilade han och då blir han mycket lättare halt så fort aktiviteten höjs något. En aktivitetsgrad som ligger på en hög och jämn nivå verkar vara det som funkar bäst.

Jag köpte ett stort (och dyrt) simkort till Troll i höstas och i nuläget har vi över 40 tillfällen kvar på det. Eftersom simmandet bara kan ske i Linköping så blir det på helgerna, rättare sagt på lördagseftermiddagar som Troll får bada. Han simmade ganska långa pass (7*3 minuter) i höstas, men efter småhältorna i januari så är vi nere på 4-5 minuter*3. Troll ÄLSKAR att simma, han släpar in mig till poolen och jag måste molhålla honom på väg mot poolen för att han inte ska skada sig på vägen upp. Det blir lite svårt att få till simmandet när tävlingssäsongen sätter igång (i mars har vi flera ävlingar) men en gång i veckan är iaf ett mål.

Jag har tänkt att även Monster ska få utnyttja en del av tiden som vi simmar men han har varit väldigt ovillig att kliva ner i poolen så jag har nästan tänkt att han får slippa. Men de senaste två gångerna så har det gått mycket bättre! Nu är han med på noterna och simmar på, även om jag skulle önska att han sträckte ut sina bakben mer. Jag tycker att han rör sig lite kort med bakbenen både när han springer, går och simmar och det är något jag skulle vilja göra något åt. Frågan är hur man kan påverka det? Jag tror att det borde vara bättre att simma längre sträckor än vad det kan bli i poolen med honom och jag siktar på att simma utomhus i sommar. Men vad kan man hitta på annars för att få honom att länga stegen? Det är framför allt i skritten som han inte riktigt tar ut steget och slappnar av. Han kan ju sträcka benen bakåt och han verkar inte ha några problem med det när han hoppar (har jättefin teknik!), men om jag tänker långsiktigt så vill jag ändå göra något åt det innan det blir ett problem. Är det någon som har ett tips för hur man kan få hundar att länga sitt steg?

Själv gör jag ju också sjukgymnastik dagligen precis som Troll. Jag försöker att ha samma tänk när det gäller oss båda, det viktiga är att stabilisera de små musklerna så att de stora inte behöver ta den smällen! Kontinuitet, korta pass och ofta är också ord som återkommer. Jag har numera gummiband både i Linköping, Jönköping och på kontoret för att kunna göra sjukgymnastik vart jag än befinner mig. Och det hjälper, jag har mycket bättre både rörlighet och styrka nu än vad jag hade i höstas!

Publicerat på 15 februari 2012, i Artros, Rehab, Simma, Skador. Bokmärk permalänken. 1 kommentar.

  1. Härligt att Troll känns fräsch!
    Du kan ju prova att cykla med monster, om de bara får springa i trav brukar steget bli längre för att de ska hinna med. Men det kan krävas ett koppel, så att de inte börjar gallopera.

    Gilla

%d bloggare gillar detta: