Vinterträning

Idag tog jag med två övningar från EM, en hoppkombo och en agilitykombo. Den övre visade på klara brister gällande Monsters kontaktfält; han stannar inte om jag inte stannar. Tyvärr är det inte jättemycket jag kan göra åt det just nu, jag måste ju ha en balansbom som jag kan nöta på mer än några få reps en gång i veckan. Utöver det så gick han riktigt bra, det går fint att stya honom in i tunneln även om balansen är så nära och han svängde fint över hopphindren. Jag körde inte runt med honom på hinder 8 i ”fyrkantsvarianten” utan gjorde en vanlig threadle istället, jag prioriterar att han ska släppa och suga framåt nu.

Hoppkombon fick faktiskt Troll köra! Jag sänkte till 40 cm och han var överlycklig 🙂 första varvet gick utmärkt, sen knölade jag till det med en jaakko över hinder 8 och sen gick det åt skogen 😛 Vi fick inte riktigt till det där helt enkelt. Troll är lite rostig, gick ur slalomet för tidigt om jag inte följde med hela vägen och sånt, men får han vara med på en kombination på vinterträningen så ska vi väl mjuka upp rosten lite!

Jag är lite kluven till hela konceptet vinterträning egentligen. Det är svårt att få till någon kvalitet på träningen när man har tidsbrist och inte riktigt kan djupdyka i det som kanske strular. Nivån är olika eftersom vi är indelade i storleksgrupper och därför är det från nybörjare som inte har startat till klass 3-ekipage i vår grupp och det gör ju tyvärr att ingen riktigt blir nöjd med nivån på övningarna. Antingen är det för svårt eller så är det för lätt… Jag, som har en klass 1-hund som är fullständigt explosiv när han bara tränar en gång i veckan, vill gärna ha hyfsat lätta grejer så att vi får lyckas..

Sen en annan aspekt är uppvärmningen, antingen får man värma upp innan träningen börjar, men det innebär att hundarna sitter stilla medan vi bygger och det kan ju ta en halvtimme. Sen är de ju kalla igen! Eller så värmer man upp efter byggandet, men då försvinner en massa träningstid och jag missar kanske att köra en övning. Det är det ju iofs värt tycker jag, men känslan av att inte riktigt ha utrymmet att göra som jag vill är lite frustrerande. Det byggs alltid upp irritation hos mig och hundarna är lätt tokiga och drar som bara den och sen blir det bara dåligt. Själva träningen går oftast bra sen, men som sagt, allt runtomkring drar ner mig lite.

Sammanfattningsvis så vet jag inte hur man kan göra det bättre, vintern är urdålig ur hundträningsperspektiv och det enda vettiga vore ju att ha en inomhushall så att man kan boka när man vill och då välja att träna på det man vill och i grupper som antingen är på samma nivå eller kan hitta en lagom nivå. Så, jag vill helt enkelt ha en inomhushall och möjlighet att träna flera gånger i veckan! Allt runt träningen skulle bli så himla mycket bättre då! Desutom, att slippa ridhussand på precis allt vore ju också en välsignelse. Alternativet är att det blir vår nu, men det snöar för fullt ute och det ser inte ut att hända riktigt ännu, även om jag längtar efter grönt gräs, t-shirtväder och varmt solsken så att det nästan värker! Ge mig vår nu!

Publicerat på 19 februari 2012, i Agility, Just nu. Bokmärk permalänken. 6 kommentarer.

 1. Nej, det är inte helt lätt att få alla nöjda, men skulle man inte kunna dela övningarna i en klass 1 övning, en klass 2 och en klass 3? Nu tycker jag att de flesta varit klass 3 men svåra att förenkla pga hindrens placering? Det är ju bäst ur träningssynpunkt med tre ganska jämnstora kombinationer för då hinner man mest.

  Gilla

  • Jo visst kan man ta med övningar av olika svårighetsgrad men det är inte så himla enkelt. Vi har ingen mailinglista eller kommunikation för att ta med övningar och jag fick med mig två idag och ingen mer hade med sig någon så vi hittade på den tredje på plats. De här två gick ju att göra lättare, men jag håller med att det inte varit det lättaste att förenkla alla gånger, därav min frustration 😛 Egentlgien borde väl en person i taget ha ansvar för att hitta på 3 övningar av samma storlek och varierande svårighet, men det är inte särskilt lätt att göra det.

   Gilla

 2. Angående uppvärmning så funkade det faktiskt väldigt bra för mig idag att värma upp ordentligt innan och sen värma upp igen i ridhuset. Alla värmde upp tillsammans en längre stund och det var inte halt och kallt utan varmt och trevligt och vi kunde springa och göra vändningar och snurrar och sånt så att Kezo verkligen kändes uppvärmd sen!

  Angående övningarna så har vi ju inte haft något system direkt utan folk har tagit med sig övningar och har det varit fler än tre har det plockats ut och har det varit färre har det byggts till. Nackdelen är ju att det är svårt att få till tre jämnstora om man vill köra någon längre kombination. Vi har ju inte hur mycket hinder som helst och då är tre kombinationer av samma storlek SVÅRT!

  Fram tills nu har ju ingen direkt klagat på övningarna och då är det ju svårt att göra någon skillnad. Hör man inget tänker man att nivån är lagom. Smallförarna får ju jättegärna komma med feedback och förslag på övningar de också! Det är ju bara att maila över innan så fixar vi det!

  Nästa år kanske vi ska ha mer planering innan. Ha ansvar för olika dagar och då väljer man ut tre passande övningar. Men också se var nivån bör ligga för att passa så många som möjligt. Ofta är det kanske de som kommit längre som gör övningar och då gör man övningar man känner passar den egna nivån..

  Gilla

  • Jag klagar inte på kombinationerna heller egentlgien, problemet är ju att gruppen är så bred så att det är svårt att hitta nivåer som passar alla. Eller det går ju faktiskt inte 🙂 Vad gäller svårigheten så har jag nog sagt nåt om de svåraste, men som sagt, det finns ju de som vill träna på dem också…

   Att göra tre jämnstora kombinationer är apsvårt, det får heller nästan aldrig plats… Inte alls lätt det där!

   Gilla

   • Tänkte bara förtydliga att jag INTE menar att kritisera de som gjort och tagit med övningar utan att skriva om problemet med att få till bra träningar i en grupp som är på så olika nivåer och på en begränsad tid! Så ingen behöver sig kritiserad över övningarna, man tar ju med sig det man själv vill träna på såklart!

    Gilla

    • jag menade inte att låta gnällig heller över att du klagade! För det ÄR ju ett problem när vi är på så olika nivå. Jag och Kezo har ju lite tur eftersom vi vill träna på både enklare snabba kombinationer och svårare utmanande varianter. Blir ju svårare för er som inte vill ha svårt eller de som snart ska starta säsongen i klass 3 och vill jobba med såna svårigheter ofta..

     Gilla

%d bloggare gillar detta: