Trollebollens sviktande hälsa

I några veckor så har jag lagt märke till att Troll har sett lite besvärad ut när han ska bajsa. Först var det bara någon enstaka gång, sen har det eskalerat. Vissa dagar (igår till exempel) var det inga problem på hela dagen, andra dagar var det väldigt jobbigt och han har försökt bajsa flera gånger och sen kommit springande till mig och sett besvärad och beklämd ut. Tanken att det skulle kunna vara prostatan har växt och i början av veckan ringde jag till Djursjukhuset i Jägarvallen och fick en tid idag på morgonen. Det var riktigt bra eftersom Pascal kommer att ha hundarna den kommande veckan och pappa veckan efter…

Så, först blev det en allmän undersökning där veterinären kollade öron, ögon, tänder och lyssnade på hjärta och lungor. Spontant utbrast hon att Troll har väldigt fina tänder! Det är väldigt ovanligt att se så fina tänder på en 8-årig hund sa hon! Det är ju väldigt roligt att få beröm för tänderna eftersom jag borstar dem varje kväll 🙂 En annan sak som hon anmärkte på är att Trollis har en långsam puls, 60 slag i minuten jämfört med det normala 70-120. Hon undrade om han lagt på sig eller verkar slö och jag gissar att hon funderade på sköldkörtelproblem, men jag har hört av andra veteinärer för flera år sedan att han har haft låg puls då också. Dessutom är han en pigg och glad hund så troligare är att han är drabbad av bra kondition 😉

Sen var det dags för själva prostatan, ett finger i rumpan kunde man ju sluppit sa Troll, men han stod ut utan protester. Den var klart förstorad och vi gick vidare med ett ultraljud som visade en stor prostata som det inte var något övrigt fel på. Till att sluta av med så togs ett blodprov som visade att Troll i övrigt är frisk, både lever, njurar och glukosvärden var fina.

Så, vad händer nu? Troll har fått en tablett som ska hindra testosteronet att nå fram till prostatan och den ska han äta i 7 dagar. Sen håller den i sig i ca 5 månader och då får man upprepa behandlingen. Alternativet är att kastrera honom, men det går förmodligen inte på försäkringen. Dessutom så känns det lite jobbigt att lägga honom på operationsbordet och göra en sådan förändring på min gamla vovve om tabletterna fungerar. Kastration får bli ett alternativ om det känns nödvändigt i framtiden helt enkelt.

Utöver svårigheterna att bajsa så var Troll halt i morse och det har hållit i sig under dagen. Han har varit lite småhalt då och då så idag passade jag på att få recept på Canidryl som är ett billigare alternativ till Rimadyl. Kanske får han stå på det nu framöver, behandlingen är iaf påbörjad.

Det känns lite jobbigt det här att Troll börjar få besvär som visar att han börjar bli en äldre hund. Det känns ju som alldeles nyss som han var en luddig liten knubbis. Jag hoppas iaf att det går att hålla hans probem i schack med mediciner så att han kan hålla sig pigg och fräsch ett tag till!

Publicerat på 18 maj 2012, i Troll och märkt , , . Bokmärk permalänken. 2 kommentarer.

  1. Men stackars Troll, det där lät ju jobbigt. Hoppas att medicinen hjälper! Kram Eva

    Gilla

  2. Hoppas medicinen hjälper troll att bli bra! Annars är ju kastrering en väldigt simpel operation så det kan det ju vara värt om det kniper…

    Gilla

%d bloggare gillar detta: