Proteiner proteiner proteiner – och fett

Om man är vegetarian lever man på sallad – det är faktiskt en vanlig missuppfattning. Jag menar då inte bara hos ”vanliga” människor utan även hos proffs som faktiskt har studerat en utbildning för att bli kock. Det här yttrar sig genom underfundiga kommentarer som att gräsmattan finns utanför och mer eller mindre artiga frågor om mina matvanor. Allra oftast så är folk vänligt intresserade och i så fall pratar jag gärna om mina kostvanor!

Om jag blir bjuden på mat hos vänner och bekanta så är maten oftast riktigt bra! Känner personen i fråga att hen inte riktigt vet vad hen ska servera så frågar man ofta mig och då svarar jag såklart! I andra fall kanske det är enklast att jag tar med mig något, det brukar väldigt sällan vara ett problem!

Ibland blir maten däremot ett problem och då är det sällan privatpersoner inblandade utan snarare proffs. Jag tycker inte att jag ska behöva äta bara sallad eller pizza när jag är ute på restuarang. Jag är ju ändå en betalande kund som har rätt att få samma service oavsett om jag äter kött eller inte. Jag vill inte behöva ”hitta på min alldeles egna pasta med grönsaker” som servitrisen på Harrys tyckte, det är mycket billigare och roligare att laga maten själv hemma i så fall. Godare också, troligtvis. Jag vill heller inte äta pizza om mina kompisar äter ”riktig” mat.

Ett annat problem är näringvärdet i maten. Bara sallad säger sig ju självt att det inte är så högt näringsvärde i. Javisst finnns vitaminer och kanske fett om det finns en dressing, men protein finns det inte så mycket. Just protein är verkligen en bristvara i vegetarisk mat på restauranger! Kanske är det falafel som faktiskt är bäst att äta ute, då vet jag ju att jag iaf får lite kikärter?

Hemma äter jag soja i form av halvfabrikat, men ofta gör jag egna biffar eller liknande i form av linsbiffar, någonting med bönor eller kanske kikärter. Jag försöker att äta protein till alla måltider tillsammans med sallad och något fett just nu eftersom allt ätande av kolhydrater (framför allt bröd) gjort mig aningen fluffigare i konturerna (läs: fet) sen jag började på Verket och därmed slutade röra på mig i tjänsten.

Det svåraste med att vara vegetarian OCH bry sig om vad man äter är att man alltför ofta stöter på fördomar såsom den om att näringslära av någon anledning inte är applicerat på oss som inte äter kött, fisk eller kyckling. När mina köttätande arbetskamrater får en rejäl biff med klyftpotatis får jag därför en raggmunk. EN (1) raggmunk. Priset för denna raggmunk innehållande potatis och mjölk och som serverades med två små broccolikvistar och två tomathalvor var det gentila 130 kr. Denna lunch skulle hålla mig på fötterna genom en arbetsdag där vi jobbar ute i fält, bedömer marker och försöker planera/genomföra en kurs för deltagare från alla Sveriges länsstyrelser. Det säger sig väl självt hur det gick?

Jag tycker i ärlighetens namn att det är rätt märkligt. Varför serveras inte protein tillsammans med något fett till vegetariska rätter för? Varför förväntas det att jag ska vara nöjd och glad med till exempel ris och någon bit zucchini, när alla andra får mat från hela kostcirkeln?

Det här är naturligtvis inte ett problem när man inte äter ute så ofta, det har inte varit ett så stort problem innan. Men nu är läget annorlunda, dels äter jag ute tre dagar per vecka nästan alla veckor i maj och dels försöker jag dra in på kolhydraterna och i vart fall inte gå upp i vikt när jag är ute på tjänsteresor. Inte en lätt uppgift, jag lovar.

Publicerat på 29 maj 2012, i Debatt, Veganism/vegetarism. Bokmärk permalänken. 7 kommentarer.

 1. Förstår helt vad du menar. Jag har samma problem men alla äggproteiner försvinner pga allergin.

  Gilla

 2. Känner igen problemet! Det värsta för mig är när jag är på domaruppdrag & arrangören inte har fixat veg.mat. På ett ställe sa de i köket ”men du kan väl ta en bulle istället”… Tror dom att man lyckas göra ett bra domarjobb då!?

  Gilla

  • Jag är serveringsansvarig på min klubb och har alltid vegetarisk mat både till de tävlande och funktionärer/domare! Det är en självklarhet tycker jag! Det är ju knappast ovanligt med vegetarianer liksom..

   Dock är jag kanske inte bäst på det där med protein den maten.. Men mer matigt än raggmunk eller bulle är det nog i alla fall!

   Nästa tävling får du göra veg-maten Hedvig 😉

   Gilla

   • Tänk om fler arrangörer ordnade så bra med maten! 🙂

    Gilla

    • Eller hur Emma!! Jag tycker många är bra, men vissa är riktigt dåliga… Då är det tur om man lyckats få med sig egen mat..

     Gilla

   • Jag tycker att det är helt ok om maten på en brukshundklubb inte innehåller alla näringsämnen! Jag är ju däremot väldigt glad om det finna en vegetarisk burgare eller korv 🙂 Och är en domare eller funktionär vegetarian tycker jag verkligen man ska se till att de är mätta och belåtna så att de orkar hålla i en hel dag! Vår mat har ju varit jättebra Ida!

    Mitt stora klagomål är ju restaurangbranschen som ju verkligen har vett att ta betalt för mat som är väldigt mycket sämre än andras mat. Som idag, jag gick en burgare på polenta och spenatstuvning, jag blev aldrig mätt utan var hungrig hela eftermiddagen. Kul att stå där och försöka göra ett bra jobb…

    Gilla

    • Det är sällan jag äter mat på restaurang, men det är ju verkligen galet dåligt att de som borde vara proffs på mat (& tar hyfsat betalt för det dessutom) inte kan mätta en vegetarian/vegan!!

     Gilla

%d bloggare gillar detta: