Ett ljus

Jag tänder ett ljus idag fast bara i tanken, bristen på tändare och tändstickor gör sig påmint hemma hos mig. Jag har varit låg hela dagen. Nedstämd och ledsen. Det känns ju så nära. Jag har jobbat med K, har varit inne flera gånger hos vargarna, varit avundsjuk på dem som fick jobba så nära vargarna så att de bara kunde gå dit själva. Hela den här händelsen gör så stora avtryck, hos mig, på Kolmården, i media och inte minst hos vargmotståndarna.

Men framför allt så är det en ung, glad, engagerad, passionerad och genomsnäll tjej som har lämnat oss. Jag kände henne inte väl, vi jobbade ihop under de två säsongerna jag jobbade på Kolmården. Men hon var verkligen världens gulligaste och hon älskade sina elefanter och sina vargar. Livet är så galet orättvist! Hur kan människor som där killen som misshandlade sin hund till döds få leva när hon måste dö? Det finns ingen förklaring, inget rim eller reson.

Vad hände egentligen? Vad fick vargarna att attackera? Ser vargarna verkligen sina närmaste skötare som föräldrardjur och hur isf kunde de göra så? Vargar i det vilda skulle väl aldrig gå på en förälder? Eller är det det begränsade utrymmet som gör dem mer benägna att vara våldsamma mot någon de ser som en förälder, precis som de är mer våldsamma mot svagare individer inom gruppen än vilda vargar? Kanske är de bara så icke-förlåtande så att ett misstag räckte för att situationen skulle för överstyr så som den ibland gör även hos oss när vi befinner oss i en grupp, höga på adrenalin och starka känslor? Människor hamnar ju i situationer där de skadar eller dödar andra av sin egen art betydligt oftare än andra djur skulle jag tro.

Jag vet inte, ingen vet på riktigt vad som hände och vi kommer aldrig få veta. Det enda jag kan säga säkert är att världens snällaste tjej inte finns mer.

Kramar till alla er som kände henne, till vänner, medarbetare och familj. Jag tänker på er..

Annonser

Posted on 18 juni 2012, in Just nu. Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

 1. Tänker på dig och alla andra som kände henne!
  Själv vet jag inte vem det är men det har ändå tagit på mig. Vilken fruktansvärd tragedi 😦

  Gilla

 2. Jag tycker det är hemskt och hoppas att det ligger någon sjukdom eller något bakom det som utlösts av något litet. Eftersom hon älskade vargarna hoppas jag att det inte var någon ”vargattack”, det finns redan så mycket hat mot dem.

  Tänker på alla er som kände henne, och tänder även jag ett mentalt ljus för henne!

  Gilla

 3. Det är fruktansvärt och tragiskt det som hänt.. Men ingen förtjänar att dö mer än någon annan.. Det är oerhört tragiskt och ledsamt oavsett vem som råkar ut för det..

  Kanske är det när vi börjar tro att djur ser oss som överordnade familjemedlemmar som vi är ute på hal is? Vad ger oss rätten att se oss överordnade djuren i en situation där vi egentligen är så underlägsna? Vi tror oss om så mycket att man låter en djurvårdare vistas helt ensam i en flock med vargar i fångenskap. Det säger nog mer om oss själva än om vargen.. Vargarna hade nog en anledning.. Det krävs nog inte så jättemycket för att en grupp ska trigga igång varandra och sedan agera hämningslöst.. Precis som du skriver, det är ju inget unikt, det händer ju inom människosläktet också lite då och då..

  Oavsett varför det hände är det givetvis ledsamt och fruktansvärt hemskt.. 😦

  Gilla

%d bloggare gillar detta: