Allergi eller? (jag håller på att bli galen)

Ju mer jag läser om allergi och foder, ju mer osannolikt känns det att Monster är allergisk. Eller vad tror ni som har erfarenhet av allergi om detta?

1. Ingen klåda, enbart återkommande dålig mage med slemmig avföring. Det är rätt ovanligt då nästan all allergi hos hund ger symptom i form av klåda.

2. Troll har varit dålig samtidigt under samma period, totalt 3 ggr har han haft diarré i sommar. Märklig slump.

3. Monster är 3,5 år, de allra flesta utvecklar allergier när de är yngre än så.

4. Hundar utvecklar allergier för födoämnen som de blivit utsatta för. Monster har framför allt ätit Advance Performance:
Kyckling (21%), torkat fågelprotein, ris (15%), mjöl av majsgluten, majs, animaliskt fett, vete, hydroliserat animaliskt protein, betmassa, fiskolja, torkade ägg, jäst, kaliumklorid, plasmatiska proteiner, citrusextrakt rikt på bioflavoner.

Efter det fick han diarré på Standardt Extra:
ris, bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av lamm), bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av gris), animaliskt fett (ister), bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av nöt), blodmjöl (gris), morotsflingor, kalciumkarbonat, laktosreducerat vasslepulver

och Standardt Normal:
ris, bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av lamm), bearbetat animaliskt protein (köttmjöl av gris), animaliskt fett (ister), blodmjöl (gris), morotsflingor, kalciumkarbonat, laktosreducerat vasslepulver.

Efter det har jag testat Hill’s i/d:
Mald majs, malt ris, torkade hela ägg, kyckling- och kalkonmjöl, majsglutenmjöl, smakbuljong, torkad betmassa, animaliskt fett, vegetabilisk olja, kalciumkarbonat, linfrö, kaliumcitrat, salt, kaliumklorid, dikalciumfosfat, taurin, L-tryptofan, vitaminer och spårämnen. Innehåller EU-godkänd antioxidant

och sen nästa dietfoder Royal Canin Intestinal:
Ris, köttmjöl(fågel), animaliskt fett, majs, hydrolyserat animaliskt protein, jäst, äggpulver, betmassa, sojaolja, mineraler, cellulosafibrer, fiskolja, frukto-oligosackarider (FOS), psylliumskal och frön, hydrolyserat jästextrakt MOS (rikt på mannan-oligosackarider), tagetesextrakt (innehåller lutein).

Vad är den gemensamma nämnaren och hur kan han bli allergisk mot något som han aldrig blivit utsatt för innan? Kan man plötsligt och direkt reagera på ett protein man aldrig blivit utsatt för? Han har ju inte reagerat på kyckling tidigare och han har inte ätit nöt, lamm eller gris innan i somras. Jag tycker det låter konstigt, vad tycker ni? Tydligen kan man både vara intolerant (men det finns inte gluten eller laktos i Standardt) och tydligen kan man få diarré pga brist på fibrer i maten. Fibrer är ju ingenting som det direkt finns gott om i dietmat för mag-tarmproblem…

Så vad är planen? Nu har jag ju köpt ett svindyrt foder så då ger jag det helt enkelt. Får han diarré på det så reklamerar jag det (det har jag viss vana av nu) och då är det kanske fiberbristen som är problemet? Om det nu inte dyker upp någon parasit i som vi lämnade igår…

Publicerat på 22 augusti 2012, i Hundfoder, Monster. Bokmärk permalänken. 12 kommentarer.

 1. Faile skulle utretts för allergi i samband med sin demodex-utredning, men vi hoppade det eftersom jag insåg att det skulle vara mission impossible att se till att Faile inte åt något annat… Så jag är inte avundsjuk på dig, har dock inte mycket bättre input än så att komma med. Det låter som att det bästa vore om de hittar något i provet från i går, känns ju som det vore enklare att få ordning på.

  Ja, tänkte samma sak om tunneln! Hur hann de med det?! Jädra djur. Du och jag borde nog gå samma kurs nu efteråt, oxå…

  Gilla

 2. Jag tror inte på allergi, utan jag tror att han har en tarminfektion, så som Turbo har haft.

  Gilla

 3. hur är diarrekonsistensen? vattnig?

  Gilla

  • Tidigare i somras så var det vattnigt, nu senaste gångerna så har det bara varit löst och ganska mycket slem.

   Det var det även på Troll när han var dålig sist, mest slem.

   Gilla

   • Mina hundar får lös mage när de står på (för?) hög fodergiva. Utan att konsultera vet så har jag konstaterat att det beror på för mycket protein. När jag minskat på givan och/eller bytt till ett mindre kraftigt foder så har avföringen stabiliserats direkt.
    Jag kan även se en koppling att de tål mer mat om de jobbat hårt. Anpassar numera givan utifrån vad de har gjort under dagen.

    Gilla

    • Det kan ju ha varit anledningen till att börja med när jag började med Standardt. Det är ju rätt kraftigt. Men nu har han ju bara fått dietfoder (som är rätt magra) och fisk och ris så det förklarar inte varför han får återfall 😦

     Gilla

 4. Jag håller med Johanna. Jag tror inte heller på foderallergi. Jag tycker inte symptomen matchar vad man kan förvänta sig av allergi. Främst då avsaknaden av klåda och att fodren inte alls innehåller någon gemensam protein-nämnare.

  Haha, sedan kan jag förstå att det är mission impossible att inte få sin hund att äta något annat….. 😉

  Gilla

 5. Charlotte Udden

  Esla har bl a foderallergi (även kvalster mm) och han har klåda, aldrig några problem med magen. Men det kan ju vara olika från individ till individ. Jag tror inte att det är allergi, av alla de anledningar som du räknat upp åldern, ingen klåda och att han dessutom inte har utsatts för råvaran tidigare. Det tar tid att utveckla allergi. Jag har för mig att jag läste på nätet någonstans att det var många hundar som blev dåliga i magen av just standadt. Nu kommer jag inte ihåg exakt varför men har för mig att de trodde att det var för kraftigt. Detta var på något forum så man får ju ta det för vad det är men jag tror ändå att eva kan ha en poäng att fodret är för kraftigt. Sen fattade jag inte om Troll fått samma mat…

  Gilla

  • Troll började äta Standardt (minns knappt längre) och sen blev han kanske dålig en kort omgång. Därefter provade jag med Standardt normal, men då började han matvägra. Sen vägrade han äta oavsett mat, men åt till slut Robur performance skapligt. Sen fick han diarré, fick ris och fisk, började mata igång honom med dietfoder och sen kraschade han igen. Nu äter han royal canin med god aptit och fin mage.

   Gilla

%d bloggare gillar detta: