Olidligt

Ja. Olidligt spännande. Jag önskar att jag hade nerver av stål. Och, som sagt, obegränsat med pengar. Utgången av detta är oviss, och när klara besked finns så ska jag sluta mumla i skägget. Jag lovar 😉

Idag pratas det om djurparker. Jag kollade på Kalla fakta igår och visst, det framställs på ett sensationellt sätt, så klart. Men vad är sanning och vad är inte så farligt? Jag tycker att om djur är döda så spelar det väl inte så himla stor roll hur de förvaras egentligen. Vi tar ingen större hänsyn till dem i något avseende, på djursjukhusen staplas djuren på varandra om det är trångt om utrymme och om man är upprörd över att djuren slängs i frysrum när de är döda så kanske man verkligen ska tänka över om det är värdigt att gasa djur till medvetslöshet för att sedan hänga upp dom och skära halsen av dem? Hur mycket värdighet ligger det i att bli korv egentligen? Och om man nu ändå hamnar i frysen, spelar det så stor roll om man är styckad eller hel?

I övrigt så känner jag igen djurparkschefens lättflytande lögner om djur som flyttat och placerats om trots att de ligger i frysen. Jag har själv många gånger sagt att djuren placeras om när jag jobbade på Kolmården, trots att jag vet att många av ungarna slaktas på hösten. Vem kan rimligtvis ta hand om alla hanar som föds när så många arter vill leva i flockar med många honor och någon enstaka hane? Hälften av alla djurungar som föds är ju hanar och de måste ju ta vägen någonstans, ofta är då detta någonstans slaktbänken och sedermera frysen. Att avliva pumorna trots att de säkert kunnat leva många år till för att man vill ha platsen känns inte heller som något unikt, även om jag inte har något exempel på det själv.

Den värsta lögnen jag upprepat och upprapat är dock den om stereotypa beteenden, dvs störda beteendemönster som djur kan göra när de vantrivs och inte får utlopp för sina naturliga beteenden. ”Nej nej, djuren får inga stereotypier här på Kolmården, här har de det så bra”, ”hon utvecklade det beteendet innan hon kom till oss, för här mår alla djur så bra” osv osv när jag vet att det inte är normalt att gorillan Enzo sitter och dricker i en kvart för att sedan kissa fem ggr på en halvtimme, eller försöken att bortförklara att schimpanshonorna dricker sitt eget kiss trots att nästan alla faktiskt är födda i parken.

Av den anledningen blir jag därför inte särskilt förvånad över att djurparkschefen ljuger så lätt. Det ligger liksom i sakens natur, för vem vill berätta sanningen om hur djuren mår eller vart de tagit vägen när den sanningen verkligen inte ger någon bra reklam?

Publicerat på 18 oktober 2012, i Debatt, Djurrätt, Husprojektet. Bokmärk permalänken. 3 kommentarer.

 1. kloka ord..

  och lycka till med det andra! 🙂

  Gilla

 2. Bra sagt! Jag har fått behärska mig hela dagen för att inte bli alltför förbannad på dumma kommentarer från okunnigt folk som inte är insatta. Vad det gäller pumorna gissar jag att det genetiska materialet inte tillförde så mycket för artens bevarande, annars hade dom aldrig avlivats. Och de två kastrerade vildhundarna – knappast särskilt användbara för artens fortsatta existens… Skrämmande hur snabbt saker kan få fel vinkling och förstoras upp!

  Lycka till med det andra! Jag ska hålla tummarna 😉

  Gilla

 3. Jag tyckte iof avsnittet var hemskt, mest för att jag tycker det är hemskt att djur ska behöva avlivas för att ges plats och jag ogillar när folk ljuger så. Dessutom läser jag precis livsmedelstillsyn och då blir man lite förskräckt när djurmat förvaras med kadaver och sånt och tänker direkt på bakterier och smittspridning… 😉 Däremot var jag inte så förvånad över att hon ljög under första intervjun och tänkte att det nog är rätt vanligt. Inte vill man väl säga i ett program om utrotningshotade djur att man ”tog bort dom pga av platsbrist”. Tycker kanske i efterhand att kalla fakta presenterade det hela på ett rätt subjektivt sätt, och jag reagerade lite på att jag tyckte kvaliteten på undersökningen var lite dålig. Men jag lurades nog också ändå lite av vinklingen eftersom jag aldrig kommit i kontakt med ”bakom kulisserna” på zoon tidigare 😛

  Gilla

%d bloggare gillar detta: