Hyckleri och häxjakt

Svenska folket är på jakt. Offret är Parken Zoos djurparkschef som nu fått kicken. Såklart måste någon bära hundhuvudet (vilket märkligt uttryck egentligen) för djuren i frysen och de där lögnerna om att djuren omplacerats. Jag vidhåller att djurparker gärna ser att allmänheten tror att alla djur omplaceras och tas hand om på ett bra sätt, men faktum kvarstår att djur slaktas av platsbrist och för att man helt enkelt inte har möjlighet att ha massor av unga hanar i parkerna. Genetiskt värdefulla djur sparas naturligtvis, men  kastrerade djur och inavlade djur har ju i sig inget värde i en genpool och börjar de bli uttjatade och måste bytas ut mot något mer spännande så byts de såklart ut.

Jag tycker självklart inte att djurparker ska missköta sina djur och gör de det så ska de anmälas! Det är ju självklart! Men att offentligt hänga en person som visserligen uttryckt sig klumpigt och farit med osanningar som ALLA köper fast de inte borde, det tycker jag är idiotiskt! Hur kan man rimligtvis tro att alla djur kan placeras om och dessutom bli förbannad om man får reda på att de avlivas? Jag tycker inte att man har rätt att bli förbannad om man inte  har ett rent samvete själv. Jag kan slå vad om väldigt mycket pengar att minst 90 % av alla dom har skrivit hatmail till djurparkschefen har kött hemma i sin egen frys som de inte kan garantera kommer från djur som haft ett bra liv, djur som aldrig stått på spaltgolv, som alltid haft rejält med halm under klövarna, fått njuta av solens strålar och färskt gräs direkt från marken under somrarna. Eller som fått vara hos sin mamma som liten, aldrig fått sin svans tuggad på  av uttråkade kamrater eller, och detta är nog allra viktigast, inte blivit dödad i förtid??? Hur många djur som hamnar på tallriken i modern tid har fått leva tills de har blivit gamla?? Och ändå ska djurparkschefen avlivas och stoppas i en frys för att de avlivat tre pumor som ändå levt en betydligt längre tid än de flesta djur omkring som som inte är sällskapsdjur?

Ursäkta men jag förstår faktiskt inte logiken.

Vi blir lurade konstant hela tiden. Reklamfilmer om grisar som flyr till Sverige för att här får de ströva på grönt gräs och sova på gyllengul halm (Citygross), andra där svartvita mjölkkor har sina kalvar med sig på grönbetet (Bregott) och just nu sitter reklampostrar upe över hela Sverige där en fiskare i en båt precis har bärkat en lax från havet. En lax som i verkligheten lever i stora korgar, tätt tätt packade med hundratusentals kamrater där de orsakar miljöförstöring (syrefria bottnar och övergödning) och dessutom är anledningen till att massor av fiskar tas upp ur haven för att bli foder.

Så, om det är så hemskt att bli lurad, varför äter så många fortfarande kött som de inte vet bakgrunden på? Hur kan man fortsätta äta gris efter att Djurrättsalliansen visade vad som händer på grisgårdar i Sverige för två år sedan? Hur kan man fortsätta äta lax trots att faktan FINNS där?

Missförstå mig rätt nu, självfallet vill jag att djuren ska behandlas bra på djurparker och jag tycker faktiskt väldig illa om hela konceptet djurpark. Men jag tycker ännu värre om när djur far illa och framför allt inte fåt leva ut sina naturliga beteenden utan istället tvingas ta till stereotypa beteenden för att klara av sin vardag. Då menar jag alla djur! Även de som ligger på näthatarnas middagsbord!

Nä om det är något som gör mig förbannad så är det människor som hatar och hotar, när de inte är bättre själva! Dessa hycklare som gärna härjar så länge det är handlar om saker som de själva måste göra avkall på. Som att äta vilket kött som helst utan att ha en tanke på vart det kommer ifrån…

Publicerat på 21 oktober 2012, i Debatt, Djurrätt. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Reblogged this on Rottbox and commented:
  Väldigt bra skrivna tankar om djurparksdjur och ”mat”djur.

  Gilla

 2. Jag håller med om att det är hyckleri! Men jag hoppas ändå att majoriteten av Sveriges kor har det bra. Jag pratade med en bonde nu i helgen och frågade lite hur deras kor har det eftersom jag ständigt får den mediala bilden kring hur en del djur far illa. Deras kossor verkade faktiskt ha det bra. Fick gå ute, hade sina kalvar hos sig i typ ett halvår så då mjölkades de inte och de hade inte så många djur. Typ 50 vilket jag tror i är så många i jämförelse med andra.

  Gilla

  • Det låter ju väldigt trevligt! Var det vanliga mjölkkor verkligen undrar jag då? Tror faktiskt att det är väldigt ovanligt att kalvar av mjölkras får gå med sina mammor? Jag vet att eko-kalvar ska vara kvar i några dagar med sin mamma (vilket ju är diskutabelt hur bra det är egentligen) men annars står de i egna boxar först och sen i kalvboxar.

   Om kalven får gå med sin mamma och kon inte mjölkas första halvåret så försvinner ju hela förtjänsten så det låter faktiskt ganska konstigt.

   Däremot kor av köttras får ofta ha sina kalvar hos sig länge och de går också ute mycket större del av året. Det är också den typen av kött som jag tycker man ska välja om man vill äta nötkött; naturbetesdjur som håller markerna öppna, samtidigt som de lever ett riktigt bra och trevligt liv!

   Gilla

 3. Tror förresten att de allra flesta mjölkkor har det bra! Särskilt de som slipper vara uppbundna i 9 månader om året. Den uppfödning jag tycker sämst om är den av grisar (som inte är KRAV-anslutna) och nöt inomhus.. De som får stå på spaltgolv och som aldrig ser dagsljus. Det är ofta där mjölkkornas tjurkalvar hamnar och det är mjölkproduktionens stora baksida och anledningen till att jag skäms när jag dricker mjölk…

  Gilla

  • Jag tror det var inriktning på köttproduktion och inte mjölk. Han berättade att de hade mjölkmaskiner, men med tanke på kalvarna låter det ju mer som köttproduktion. De hade tydligen kossorna ute större delen av året och annars hade de dem i grupper inomhus i som hagar utifrån vilka kor som funkade med vilka. De hade också som borstar i ett hörn där korna kunde gå och klia sig. Tydligen slet de ut en borste i kvartalet. Det var skönt att klia. 🙂

   Gilla

   • Det låter ju riktigt trevligt 🙂 Så svenska djur som fått gå utomhus, det är det bästa alternativet (med tanke på både djurhållning och klimat)!

    Gilla

 4. Om kalvarna gick sex månader med mamman så var det säkert köttras. Vad man däremot använder ibland inom mjölkproduktionen är amkor som tar hand om 2-4 andra kalvar, som får dia. Om det är KRAV så går kalvarna med kon i tre månader och är det dessutom sommar så måste de vara ute eftersom kon har krav på att få beta. Konventionella amkalvar går med kon i två månader i regel.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: