Fyra (5) frågor

Detta är vad vi diskuterar just nu:

 1. Badrum. Vad kostar det att slå ut en eller ev två vägg och göra nytt? Toa och handfat kan stå där det står, men kakel, badkar och kanske golvvärme…? Och hur mycket skada kan en sprucken klinker göra i ett duschutrymme?
 2. Pantbrev. Vad händer om man styckar av en fastighet, vem betalar vad? Och om man har pantbrev till ett högre värde än köpeskillingen, innebär det att man får låna mer pengar direkt då?
 3. Avlopp. Om man ska koppla på det kommunala så kostar det 100 000 kr mer än om man gör en infiltrationsbädd. Är det värt de pengarna?
 4. El. Luftvärmepumpar är tydligen rätt effektiva idag så en sådan kanske man ska investera i? Att fixa berg eller ytjordvärme plus att installera vattenburet system i huset kostar ca 200 000. Är det värt det? Ved är ju tydligen rätt billigt ändå i jämförelse när det finns kamin i huset..
 5. Det finns nya hus som kostar typ samma vad detta kommer att kosta oss. De har inte alls samma charm och betydligt mindre tomt, men man får ju allt påkopplat direkt.. Är det kanske ett bättre alternativ? Eller så kommer det ju ut nya hus då och då…?

Som ni märker är ingenting klart och funderingarna går runt runt runt…

Publicerat på 23 oktober 2012, i Husprojektet. Bokmärk permalänken. 9 kommentarer.

 1. Jag kan ju väldigt lite om det mesta du frågar om men tänkte ändå bidra med den lilla erfarenhet jag har 🙂
  Jag har fått lära mig att en markbädd håller ca 15 år, sedan måste den göras om. Våran kostade ca 80 000, så ja, kommunalt skulle jag säga är att föredra om det går. Man tjänar på det i längden och slipper problem om något går sönder (vi har en pump som pumpar vattnet).
  Själv tycker jag väldigt mycket om vårt gamla hus. Visst att man kan få ett modernare till samma pris, men jag tycker inte alls att det är lika mycket charm och personlighet i ett nytt hus. Dessutom skulle vi i vårt fall aldrig ha hittat ett modernare hus med samma läge och för mig är det mycket värt! Nackdelen med äldre hus är att det är mer att fixa. Fördelen med att fixa sitt eget hus är att man tycker ännu mer om det eftersom man själv präglar det. Sen blir man väldans händig på köpet 😉

  Gilla

 2. Hej,
  1. Vad säger mäklaren? Det är väl en ganska erfaren mäklare som ansvarar? Ring Säljaren och fråga om ni får komma dit med en hantverkare och göra en offert på badrummet.

  2. Vad säger mäklaren? Det känns som 100 % hennes ansvar. Och vad säger er bank?

  3. –

  4. Om man inte vet hur man vill värma upp sitt hus så kan man alltid vänta en vinter och räkna på det sedan. Det är ju ingenting som måste göras nu, även om man kanske ska ta höjd för bergvärme.

  5. Hur man än vänder sig så har man rumpan bak. Även ett nytt hus kommer att dra iväg i kostnad innan man är klar, trädgård brukar till exempel inte alls ligga med i priset. Jag tror att man måste var lite kär i sitt hus eller i sitt husbygge för att ro det i land. Är man klar med sin budget och arbetsmängden så tror jag att man ska gå på känsla!

  Gilla

  • Jag har kollat upp det här med avstycknig och det verkar ju betydligt besvärligare än vad säljaren och mäklaren fått det att framstå! Avstyckningen måste ”klara sig själv”, antingen så måste den kunna vara en fungerande jordbruksfastighet och då är den för liten (det går inte att föda ens en häst på 3000 kvm bete) eller så måste man ansöka om bygglov och få godkänt för det. Bygglov kan vara besvärligt på grund av stallet, miljökontoret kan ha åsikter för allergirisken.

   Det blir allter komplicerat…

   Gilla

   • Men, vad struligt. Varför ska de behålla marken och vad ska de ha den till? Varför tycker mäklaren att det är okej att göra fel? Vad säger hon när du frågar?

    Gilla

    • Jag skrev ett nytt inlägg nu.. Marken skulle de behålla för att ev sälja som tomt. Att de styckar av är för att ingen har köpt marken till det pris som huset legat ute för. Mäklaren visste nog inget om avstyckningen och att det inte gick att stycka av utan har gått helt på säljarens linje och nu är huset bortlockat från Hemnet..

     Gilla

 3. Vi har ett par kakelplattor i duschen som är spruckna, inte på golvet men de som är längst ner på väggen. Det var ingen fara enligt VVS-gubben som tog ut vårt badkar o satte in duschväggen. Vattenspärren sitter bakom kaklet, det är inte kaklet i sig som är spärr.

  Gilla

 4. Om det är värt pengarna handlar ju om hur länge man tänkt bo i huset. Avlopp och uppvärmning för flera hundra tusen får man nog inte igen på över ett decennium. Det är ju investeringar man dock har mycket för under tiden man bor där med ”problemfritt boende”.
  Det där med pantbrev kan nog banken, annars kan man nog googla till sig hur det funkar med avstyckningar etc..

  Gilla

  • Man kan googla om pantbreven men det finns inte några entydliga svar… Avlopp undrar om jag om man inte får igen iaf om man räknar på 20 år 😛

   Gilla

%d bloggare gillar detta: