I detect, therefore I’m a detective?

Ni vet i kriminalserier där man börjar med ett fall som ser rätt så enkelt ut, sen börjar man hitta nåt som inte stämmer, nystar lite mer och sen blir man lite paff när en hel massa lustiga saker landar i knäet på en? Så är det just nu med huset.

Ni minns listan från igår va? Badrummet stå nu rätt långt ner i kurs på skalan av besvärligheter, så även elen. Det är saker som man kan fixa, inte billigt, men det ligger ändå med i beräkningarna när man köper ett hus. Men det andra jag hittade gör inte det..

 1. Jag började rådda i vad som händer med pantbreven. Mäklaren kunde inte svara utan skulle ringa tillbaka så jag och Pascal letade på egen hand. Jag ringde till kommunen och hamnade hos en lantmätare som har hand om området och då fick jag reda på att avstyckningen troligen inte alls är möjlig. Hela fastigheten består idag av ett hus med trädgård och garage men även en liten betesmark, en paddock och ett enkelt stall. Annonsen på Hemnet är på bara huset, garaget och tomten, resten planerade säljaren att stycka av och behålla ett tag, och sen kasnke sälja som tomt. Men jag fick av lantmätaren reda på att man kan inte stycka hur som helst utan avstyckningen måste utgöra en egen fastighet, dvs antingen måste den utgöra en jordbruksfastighet eller ha ett hus eller iaf ett preliminärt bygglov på sig. Området är ca 0,5 ha och det är alldeles för litet för att vara en egen jordbruksfastighet och att få ett bygglov när stallet ligger så nära, DET är ingen självklarhet! Alltså går det troligen inte alls att stycka av tomten och vi har lagt bud på något som inte är juridiskt görligt. Dessutom ska tydligen området stadsplaneras så inga bygglov över huvug taget kommer att utfärdas förrän om två år.
 2. Avloppet. Det finns enligt miljökontoret inget tillstånd för att anlägga en markbädd idag. Det får han kanske, men det är till att börja med en handläggningstid på sex veckor och vi vill ju naturligtvis inte köpa ett hus utan fungerande avlopp. Om man ansluter till det kommunala så blir kostnaden betydligt högre.

Nu är dessutom huset borttaget från Hemnet och mäklaren ringde under eftermiddagen och erbjöd oss att köpa HELA fastigheten till ett högre pris eftersom det inte går att stycka av tomten idag (vilket då jag upplyste mäklaren om igår..). Däremot går det förmodligen att stycka av och sälja som tomt om två år. Mäklaren lockade med att de ändå sänkt 100 000 kr från det pris som fanns på Hemnet för hela fastigheten tidigare och pratade om alla möjligheter man får. Till exempel kan man ju hyra ut stallet för 3000 kr per månad och sälja en tomt för en massa pengar om två år..

Men nä, nu känner jag mig mest trött och less på detta faktiskt. Jag tror på den där markbädden när jag ser den (och besiktningsprotokollet) och jag vet hur mycket problem det kan bli med hyresgäster i ett stall. Den tomt med hus på som vi budade på finns inte ens eftersom det inte går att stycka av och priset hamnade på 300 000 med än vad vi lagt och dessutom finns ju fortfarande inget avlopp. Att de har sänkt det med 100 000 från det tidigare priset kontrade jag raskt med att de faktiskt inte fått det sålt så det är ju ett rätt dåligt argument.

Kontentan blev att jag ringde och sa att vi drar tillbaka vårt erbjudande. Det är såklart trist när vi hittat ett hus vi verkligen gillade, men vi vill ju att vårt husköp ska vara fyllt av mer lust än ångest. Under dagen så har jag framför allt känt ångest och en klump i magen när jag har pratat med mäklaren. Det är ju intenågon angenäm känsla. Nu känner jag mig istället rätt tom och avslagen. Jag hade ju redan målat upp bilder hur hundarna skuttade i trädgården och hur badrummet med golvvärmen och hundduschen skulle se ut… Det kommer ju fler hus, men det känns ju ändå trist 😦

Publicerat på 24 oktober 2012, i Husprojektet. Bokmärk permalänken. 4 kommentarer.

 1. STRULIGT!! Det verkar inte vara lätt att köpa hus. Jag tycker faktiskt inte mäklaren har gjort sitt jobb i den här husförsäljningen!

  Gilla

 2. Dåligt mäklarjobb! Bra val av er att backa däremot. Det finns ju inget bra argument för att köpa sig en massa problem. Det kommer fler hus och bättre tillfällen. Men det suger när man måste ge upp! Kram

  Gilla

 3. Usch va trist! Ett husköp ska vara glädjefyllt. Ni gjorde helt rätt även om det känns tungt…

  Gilla

 4. Usch vad trist! Fast ni gjorde absolut rätt som drog er ur, det lät inte som någon seriös varken mäklare eller säljare. Erat Hus kommer dyka upp, det är bara att hålla ut även om det är drygt som fasen.

  Gilla

%d bloggare gillar detta: